avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am 20 de ani si sunt bolnav de TBC, ce drepturi am? ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am 20 de ani si sunt bolnav de TBC, ce drepturi am? Pensie, ajutor social etc

Buna ziua,

am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta).
In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia speciala pt bolnavii de TBC rezistenta.

Nu am apucat sa lucrez( am terminat liceul anul trecut), dar am platit din mana asigurari sociale la Casa de Pensii incepand de anul asta din februarie/martie.

Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de ajutor de vreun fel din partea statului, Casa de Pensii, orice, nu ma pricep la chestii din astea financiare.
Mentionez ca voi sta aici internat 18 luni( am deja 2 de cand sunt internat).

Mulumesc mult de raspuns.
Mergeti cu toate actele la primarie si la casa de sanatate pentru a vi se da mai multe informatii cum puteti sa obtineti un ajutor.
Intrucat sunteti asigurat al sistemului public pe baza unui contract de asigurare sociala, aveti dreptul sa primiti pensie de invaliditate.
Potrivit art. 58 din Legea nr. 19/2000, puteti beneficia de aceasta categorie de pensie, indiferent de stagiul de cotizare realizat (o zi, o luna, un an sau 10 ani, nu are importanta).

Dupa cel 18 luni medicul trebuie sa va dea trimitere pentru Comisia de Expertiza Medicala de care apartineti. Ea va va incadra intr-un grad de invaliditate, prin decizie medicala, iar Casa teritoriala de Pensii va emite decizie de pensie si va va achita drepturile aferente.

Multa sanatate! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc foarte mult pt raspunsurile dvs prompte, sincer nu ma asteptam.

Dna Pintea, cat timp stau in spital, nu pot depune aceste acte? Trebuie sa astept externarea peste 1 an jumatate?
Ma gandesc ca in acest timp nu am nici un venit si pe ai mei i-am "secat" in astea 2 luni, ma gandesc si la cele ce vor urma, stiti cum este in spitalele din Romania, cu spaga...ca trebuie sa dai.
Plus ca simt ca am un "handicap" ca voi sta atata timp pe spinarea parintilor( de fapt decat tata este salariat), in loc sa-i ajut si eu acum ca am crescut, m-am imbolnavit de tanar.
Macar cateva milioane... mai compensez "atentiile" si ce mai trebuie, un suc, un pateu, un spray etc

Ati pus o intrebare la care nu va pot raspunde decat medicii. Intrebati-l pe medicul care va trateaza, el trebuie sa stie.

Oricum, la Comisia de Expertiza trebuie sa va prezentati personal.

Multa sanatate! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc inca o data, astazi vin parintii mei sa discute cu dl dr.

Numai bine!

Alte discuții în legătură

Bolnav tb mdr,pneumonectomie stanga descartees20 descartees20 Ma puteti ajuta si pe mine sa stiu ce drepturi legale am si daca ma incadrez in grad de handicap?Beneficiez de o pensie pe perioada tratamentului,2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala + pensie/indemnizatie de invaliditate? se poate? viorel.cucu2000 viorel.cucu2000 Tatal meu are 61 ani si de doi ani este pensionat cu pensie permanenta pentru boala (TBC). Stagiul de cotizare la CAS este de 29 de ani. De curand a avut un ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)