avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei Borbel

Activitate Andrei Borbel

Discuție CAEN principal
Imi amintesc ca am citit candva ca exista obligatia ca o companie sa realizeze minim 50% din venituri din obiectul principal de activitate inregistrat la ONRC. Iar daca 2 ani consecutivi se realizeaza minim 50% din venituri dintr-un obiect secundar de activitate, exista obligativitatea modificarii obiectului principal de activitate.

Stiti cumva care este actul normativ care prevede aceasta?

Multumesc
Răspuns la discuția Facturare in UE
Nu se poate generaliza raspunsul: in primul rand conteaza daca prestati serviciile catre o persoana impozabila sau una neimpozabila, apoi conteaza ce fel de servicii prestati. Exista posibilitatea sa fiti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA inainte de prestarea serviciului pe art. 153^1. La fel, e posibil chiar sa trebuiasca sa facturati cu TVA
Daca veniti cu detalii va dau raspunsul la obiect.
Cum vi s-a spus si anterior, activitatile medicale sunt scutite fara drept de deducere. In alte cuvinte, nu puteti deduce TVA-ul.
5121=4111
Răspuns la discuția tva
Mai mult, chiar dvs. ati spus ca ati folosit combustibilul pentru a ajunge din Austria in Germania, deci o parte a acestui combustibil (sau poate chiar tot) era deja consumat in momentul in care ati ajuns in Germania. Astfel, doar o parte din acest combustibil a fost transportat din Austria in Germania, si nu tot. Deci doar pentru acea parte ati beneficia de scutire de TVA. Insa e greu de stabilit cat anume s-a consumat si cat nu. Acuma bineinteles ca puteti spune ca ati pus combustibilul intr-o canistra in portbagaj si nu v-ati atins de el, dar asta e greu de invocat de catre furnizorul Dvs. pentru a justifica scutirea de TVA.
Dealtfel, chiar legea spune ca justificarea scutirii se face cu documentul de transport. Ceea ce nu exista.
Răspuns la discuția tva
radmihaela,

Nu d-voastra trebuie sa dovediti faptul ca benzina a fost transportata dintr-un stat comunitar in altul, ci vanzatorul. Scutirea de TVA se justifica de catre persoana care efectueaza operatiunea scutita, adica de catre vanzator. Iar aceasta se justifica cu un document de transport care atesta transportul combustibilului. In cazul Dvs vanzatorul nu poate face o astfel de dovada cu niciun document pentru ca nu exista niciun raport comercial (contract) de transport combustibil care sa faca mentiune expresa privind locul de expeditie si locul de destinatie.
Sunt de acord cu Xerxes, furnizorul v-a facturat in mod corect cu TVA.
kerekesmargo,

ne oferi o baza legala la afirmatia ta sau trebuie sa te credem pe cuvant?
c_barta,

art. 133 alin. 5) de care spuneai se aplica doar in cazul prestarilor de servicii catre o persoana neimpozabila. Doar alineatul 4 si 7 sunt aplicabile persoanelor impozabile.
Prin urmare, asa cum am spus initial, situatia noastra este la 133 alin. 2.
xerxes,
in ceea ce priveste serviciile lui cata_68, opinia mea e ca nu se incadreaza la
art. 133, alin 7, lit. b) din codul fiscal. Asta deoarece la acest articol se face referire la servicii legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, precum şi pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.

In Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal se precizeaza faptul ca "acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale, de divertisment sau la alte evenimente similare cuprinde servicii constând în acordarea dreptului de intrare la un eveniment, în schimbul unui bilet sau al unei taxe. Numai serviciile care au drept caracteristică esențială garantarea unui astfel de drept de intrare sunt privite ca acces la un eveniment; Conceptul de acces la un eveniment cuprinde următoarele servicii, fără a se limita la acestea:
1. acordarea dreptului de intrare la spectacole, piese de teatru, reprezentații de circ, parcuri de distracții, concerte, târguri, expoziții și alte evenimente similare, inclusiv pe bază de abonamente;
2. acordarea dreptului de intrare la evenimente sportive, precum meciuri sau competiții, inclusiv pe bază de abonamente;
3. acordarea dreptului de intrare la evenimente educaționale sau științifice, precum conferințe sau seminare, altele decât cele prevăzute la lit. c) pct.1;

Parerea mea e ca nu suntem in prezenta unor servicii de acordare a accesului la evenimente educationale in sensul prevederilor de mai sus.
Prin urmare, eu le-as incadra la art. 133 alin. (2) cu consecinta inregistrarii in ROI.

cata_68, din ce ai postat nu se intelege ce fel de servicii iti presteaza. Reiese doar din ce domeniu sunt serviciile, insa nu rezulta exact ce anume. Poate fi orice inclusiv training referitor la tehnicile de tranzactionare. Practic trebuie a ne spui exact ce anume servicii iti presteaza.

stefanskh, nici informatia ce ne-ai oferit-o tu nu este completa. Serviciile de design grafic sunt in legatura cu un bun imobil? Daca da, unde este situat bunul imobil?