Multumesc mult pentru raspunsul prompt si documentat din lege. Dar ceea ce observ eu in lege, interpretez tot in favoarea mea:
- asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment - de acord, dar respectand legea
- Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare ..... in anul expirat,la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari,majorate cu rata inflatiei - anul expirat este 2011, iar 300 + rata inflatiei nu inseamna 450. Iar intretinerea mea pe luna aprilie este spre exemplu 300 si ceva RON, de ce as accepta un fond de rulment care sa depaseasca valoarea intretinerii curente? Cand se va incepe furnizarea caldurii si facturile vor creste din nou, mi se pare justificat, dar acum facturile au scazut.
Multumesc
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt. Si va dau dreptate intr-un fel, nu ne putem izola. Am sa incerc sa ma explic un pic mai bine:
- toate persoanele pe care le-am intrebat au cuantumul fondului de rulment stabilit la nivelul lunii cu intretinerea cea mai mare in 2011. Sunt Asociatii de proprietari unde acum in mai platesc intretinerea pe martie, deci cu 2 luni in urma. Ei de unde au bani pt fondul de rulment? La ei nu s-au majorat facturile? Sau nu au restantieri? (desi cred ca nu exista bloc fara asa ceva)
- in blocul nostru s-au schimbat in ultima vreme administratorii si presedintii. La un moment dat pentru unii restantieri au disparut penalizarile de pe lista de intretinere, fara ca ei sa fi achitat acele sume. Ma indoiesc ca este legal. Noul presedinte spune ca a pus penalizarile la loc pe lista. Nu am apucat inca sa verific asta
- ca eu sa fiu cu intretinerea si facturile la zi muncesc f mult si dramuiesc banii sa ma pot achita de obligatii. Criza este pentru toata lumea. Pentru a plati 150 RON in plus inseamna ca trebuie sa renunt la ceva: mai tai de la mancare sau de la pastile. In timpul asta vecinii cu restante plimba relaxati catelul, scuipa seminte si beau bere in fata blocului. Asociatia de locatari nu ii actioneaza in justitie. De ce? Mai mentionez ca o parte din restantieri erau prieteni si/ sau fini/nasi cu fostul presedinte.
- in spiritul bunei vecinatati, deoarece familia mea a platit constiincios intretinere, fond de rulment, fond de reparatii, nu a facut niciodata scandal sau galagie, nu s-a certat vreodata cu cineva din bloc, am fost luati un pic de prosti. Cei care sunt scandalagii au gaurit pereti, au daramat, au facut modificari in locuinta, s-au certat, s-au batut, nu a comentat nimeni nimic. Eu am scos o usa de la debaraua din hol (insemnand usa din balamale + tocul usii si au venit vecinii urland la mine la usa si amenintand cu politia ca daram blocul. Mi-a bubuit teava de apa la bucatarie, a venit presedintele la mine in casa si a luat instalatorul la 3 pazeste ca cine e, e instalator de meserie, are firma, cum e platit, de parca intrase prin infractiune in casa lui. Mi-am schimbat usa la intrare s-au adunat vecinii ca la urs. Si exemplele sunt f multe si pot scrie romane
- am renovat o camera si am vrut sa schimb si caloriferul. M-am dus la presedinte sa il anunt si sa il intreb cum procedez sa anunt firma care ne-a montat repartitoarele pentru a muta repartitorul pe noul calorifer si a calcula daca trebuie sa platesc ceva in plus. Mi-a spus ca nu pot schimba caloriferul. A trebuit sa caut notificarea publicata ca s-a oprit apa calda sa ii demonstrez ca nu se mai da caldura. Apoi mi-a spus ca a vorbit el cu cei de la centrala si ei au spus ca nu se poate ca nu stiu ce e cu coloanele. Am sunat si eu la centrala si cei de acolo mi-au spus ca nu e nici o problema. In final dupa multe drumuri, insistente, telefoane, am schimbat caloriferul, s-a putut si nu a fost nici o problema
Ceea ce vreau sa spun in concluzie este ca am impresia ca sunt luata de proasta tocmai pt ca sunt intelegatoare si buna platnica. Daca legea spune ca 450 RON trebuie sa platesc, o sa fac un efort si o sa platesc. Daca nu, voi contesta decizia asociatiei.
Va multumesc inca o data pentru ajutor si imi cer scuze pentru lungimea mesajului :wassat: Sfatul dumneavoastra si a celor de pe forum ma ajuta sa imi dau seama daca decizia mea de a nu plati este aberanta si influentata de neintelegerile anterioare cu asociatia, sau chiar justificata.
Buna ziua,
Ma puteti ajuta va rog sa inteleg care este conform legii cuantumul fondului de rulment pe care trebuie sa il platesc? In anul 2011 intretinerea nu a fost mai mult de 300 RON/ luna, si eu am platiti acesti 300 RON la fondul de rulment.
La intretinere mi s-a stabilit un fond de rulment de 450 RON iar pentru cei 150 RON pe care am refuzat sa ii platesc mi se cer acum penalitati. Justificarea a fost ca in 2012 costul facturilor a crescut f. mult si prin urmare trebuie sa platim mai mult la fondul de rulment.
Mentionez ca eu am fost tot timpul cu plata intretinerii la zi, in schimb pe scara unde locuiesc sunt mai multi restantieri. Daca legea nu prevede asta, nu vreau sa acopar eu mai mult la fondul de rulment pentru a acoperi si sumele neplatite de rau platnici.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.