avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Activitate CorinaNeagu

Activitate CorinaNeagu

Multumesc mult.
Buna ziua.

Am si eu o intrebare - ce documente justificative imi trebuie pentru a deconta o suma de bani scoasa din contul unei asociatii non-profit pentru organizarea unui workshop, respectiv protocol si plata trainer, asociatia avand ca obiect de activitate si programe educationale?

Multumesc.
Răspuns la discuția Protest
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsuri. Aş vrea să menţionez că ce este postat pe forum este o poveste, care a luat în calcul mai multe aspecte. Documentele care au stat la baza cazului au fost corect întocmite, cu organigramă, cu raţionamente obiective şi puternic argumentate. Pe de altă parte nu este pentru prima oară când instanţa nu citeşte documentele. Oricum, vom aplica hotărârea, asta este clar. Ce vom face după, rămâne de văzut.
Mulţumim.
Discuție Protest
Scrisoare de protest
Iunie 2012

Iniţial nu am dorit să facem publică această poveste, dar, din motive obiective, am luat decizia că nu o putem ţine numai pentru noi.

Uneori ne întrebăm dacă zicala “Justiţia e oarbă” este adevarată. Din perspectiva angajatorului se poate spune că este cât se poate de adevărata şi de aceea aduc în prin plan un studiu de caz care a făcut multă vâlvă în cadrul companiei noastre şi aştept cu interes părerile voastre.

În anul 2008, foarte productiv din toate punctele de vedere pentru multe companii, s-au făcut angajări şi în cadrul departamentului de Resurse Umane, echipa s-a extins deoarece numărul angajaţilor a crescut destul de mult în perioada aceea. Dar cum perioada de criză a afectat în egală măsură aproape toţi agenţii economici şi societatea noastră a resimţit din plin efectul devastator.

În 2010 suntem nevoiţi să reducem costuri în toate departamentele, astfel încât decidem că şi departamentul de Resurse Umane, condus de un nou manager, va trece prin reorganizări. Reorganizarea a luat în calcul criterii precum performanţa/atitudinea/deschiderea angajaţilor/aportul efectiv în cadrul departamentului, respectiv al companiei, şi nu în ultimul rând, salariul.

Astfel se restructurează un post de Inspector de Resurse Umane.

Paşii, ca la carte, au fost următorii:
- comunicarea scrisă a perioadei de preaviz, însoţită de decizia de restructurare în care era stipulat faptul că departamentul se reorganizează. (angajatorul poate dispune, conform legislaţiei, reorganizarea unui departament şi reducerea cheltuielilor cu personalul);
- a fost informată Agenţia de şomaj – am primit şi raspuns;
- la finele perioadei de preaviz i-au fost eliberate toate documentele, inclusiv cele necesare pentru completarea dosarului de şomaj.

Situaţia părea finalizată, dar apele liniştite sunt foarte adânci.

Fostul inspector a acţionat în instanţă angajatorul, contestând decizia de concediere. Procesul şi-a urmat cursul şi după ce avocaţii companiei au prezentat documentele cerute de instanţă, în cadrul mai multor termene, procesul a fost câştigat în fond, cum era de aşteptat, de angajator.

Pasul următor din partea angajatului a fost acela de a face recurs, şi astfel angajatorul a prezentat şi celui de-al doilea complet de judecată toate documentele, aceleaşi ca şi la primul complet, dar şi cu completările cerute ulterior.

Surpriză de proporţii: instanţa declară nulă decizia de încetare, hotărăşte reintegrarea şi plata integrală pentru tot acest interval. Hotărâre irevocabilă!

ªi acum vin eu şi întreb:

- cum mă poate obliga pe mine o instanţă să reintegrez un om cu două avertismente la dosar, cu mail-uri care atestă nerespectarea sarcinilor de serviciu şi slaba performanţă, cu sesizări nenumărate din partea colegilor referitor la întârzieri în predarea documentelor, cu un timp efectiv de muncă sub 8 ore, pentru că două le petrecea la ţigară (nu am nimic cu fumătorii, să nu mă înţelegeţi greşit), cu salariul cel mai mare din departament, cu o atitudine complet necorespunzătoare unui om de resurse umane, în condiţiile în care 1) procedura a fost respectată ca la carte 2) toate documentele prezentate au fost argumentate corespunzător 3) am câştigat în fond 4) nu am mai angajat pe nimeni pe acest post până în ziua de azi, organigrama are mai puţin cu un post de la data concedierii şi până în prezent 5) omul nu aducea nici-o valoare adăugată departamentului, în speţă companiei?

Ca să nu mai adaug faptul că hotărârea este irevocabilă, deci trebuie aplicată, deoarece societatea riscă penal dacă nu o pune în aplicare. Cu alte cuvinte angajatorul este legat de mâini şi de picioare şi nu poate face absolut nimic până nu apare publicată hotărârea. ªi atunci angajatorul nu are decât două posibilităţi: atacarea completului de judecată la CSM şi CEDO, unde se luptă cu statul.

“Prosecution rests.”

Autori:

Corina NEAGU / Director RU
Gabriela DUMA / Specialist RU

Securitas România