avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Activitate porojanaurel

Activitate porojanaurel

Multumesc pt. raspuns. Totusi ce ma pus pe gaduri a fost urmatoare explicatie din raportul de expetiza judiciara anexat dosarului de pensionare la sectiunea conditi speciale, citez: Legislatia de specialitate actuala, respectiv Legea nr. 226/2006 reglementeaza incadrarea locurilor de munca in conditii speciale, incepand cu data de 01.04.2001 si nu începand cu data de intrare in vigoare a legii. Aplicarea retroactiva a conditiilor speciale de munca, pt. perioada incepand 01.04.2001 justifica masura luată de legiuitor, care a ținut seama de faptul că:
- deși locurile de muncă au fost omise de legiuitor în Legea nr. 19/2000, salariații respectivi au lucrat în condiții speciale de muncă;
- legea recunoaște încadrearea în condiții speciale a salariaților care au lucrat în condițiile grupei I de munca inainte de aparitia Legii nr. 19/2000, demostrand atsfel continuitatea acestor conditii in perioada de dupa 01.04.2001.
Art.2 din Legea nr. 226/2006 stipuleaza:
..(2) Sunt asimilate stagiului de cotizare in conditii speciale perioadele de timp anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in care asiguratii si-au desfasurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din luna respectiva, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupa I de munca si care, potrivit prezentei legi, sunt incadrate in conditii speciale. Am incheiat citatul.
Anterior datei 01.04.2001, cei 21 de ani si 8 luni conf. Ord.50/1990 republicat, anexa 1, poz. 61 si 62:
61. Fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fãrã fum, produselor pirotehnice, în unitãţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unitãţi de producţie a explozivilor.
62. Fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii (locurile de munca unde se executa operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum şi locurile de munca unde se executa operaţii cu explozivi aromatici la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia). Asamblarea şi dezasamblarea focoaselor, suruburilor portamorsa şi detonatoarelor (în cazul în care elementele componente sînt încãrcate). Asanarea terenurilor şi a apelor de muniţii, produse pirotehnice, materiale explozive şi mine. Operaţii de distrugere a muniţiilor încãrcate şi a elementelor de muniţii încãrcate, a pulberilor, a explozivilor şi a materialelor pirotehnice. Delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încãrcate cu substanţe explozive sau incendiare.
Legea 263/2010 la art. 30 alin.1,lit.e, prevede:
ART. 30
(1) În sensul prezentei legi, locurile de muncã în condiţii speciale sunt cele din:
e) activitãţile şi unitãţile prevãzute în anexele nr. 2 şi 3;
Anexa 2
LISTA cuprinzând locurile de muncã încadrate în condiţii speciale, în care se desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
c) fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fãrã fum, produselor pirotehnice în unitãţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unitãţi de producţie a explozivilor;
d) fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncã în care se executã operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristicã de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncã în care se executã operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
e) asamblarea şi dezasamblarea focoaselor, şuruburilor portamorsã şi a detonatoarelor, în cazul în care elementele componente sunt încãrcate;
f) asanarea terenurilor şi a apelor de muniţii, de produse pirotehnice, de materii explozive şi mine;
g) operaţii de distrugere a muniţiilor încãrcate şi a elementelor de muniţii încãrcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
h) delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încãrcate cu substanţe explozive sau incendiare.
Anexa 3
La pozitia 44 se afla operatorul econcomic cu pozitia locurilor de munca pt. care se acorda conditii speciale, adica c,d,e,f,g,h.
In consecinta perioada anterioara datei de 01.04.2001 de grupa I de munca se poate lua in cosidereare ca fiind conditii speciale si implicid reducerea varstei de pensionare conf art. 55 alin. 1, lit.b. cu 10 ani si 6 luni?
Ce șanse am dac îi acționez în instanța dupa depunerea contestatiei?
Sau ramane valabila explicatia anterioara?
Multumesc anticipat!

Buna ziua,
Ma numesc .P.A., nascut in 10.1956, va rog să mă sfătuiti daca mai are sens sau nu să depun contestaţie la următoarea decizie de respingere a cererii de înscriere la pensie, cu elementele:
- stagiu total de cotizare: 43 ani 11 luni;
- in conditii speciale de munca: 1 an si 3 luni;
- in grupa I (Lg.3/1977): 21 ani şi 8 luni;
- stagiu aferent condiţii/grupe de muncă: 11 ani;
- perioade asimilate: 1 an si 11 luni.
Cerea se respinge in baza art.52 din Lg. nr.263/2010(fara nici o altă precizare).Reducerea varstei standard de pensionare pt. condiţii speciale, deosebite si/sau alte condiţii de muncă: 4 ani şi 6 luni.
Dilema rezidă din faptul că iniţial, la depunerea dosarului, mi s-a comunicat că îndeplinesc condiţiile pt. a ieşi la pensie.
Menţionez că cei 21 de ani şi 8 luni au fost atribuiti in grupa I (in conditii de 100%)in conf. cu Ord.50/1990 republicat, anexa 1, poz. 61 si 62; respectiv 1 an si 3 luni(tot 100%)în cond. Lg.226/2006. Mi-am defăşurat activitatea în cond. art. 30, alin. 1 e, anexa 2, pct.1 lit. c si d, la operatorul economic din anexa 3, poz. 44 din Legea 263 din 2010. Toata perioada expusa, grupa I şi condiţii speciale,a fost desfăsurata în aceleaş condiţii la acelaş loc de muncă la operatorului economic mentionat la poz.44.
Ma intereseaza daca cei 21 de ani şi 8 luni pot fi asimilati conditiilor speciale şi implicit daca pot beneficia de reducerea varstei standard de pensionare în conformitate cu art. 55, alin.1, lit.b, cu 10 ani. ªi daca da, ce mă sfătuiţi să întreprind pe viitor pt. a mi se recunoaşte acest drept.