Codul muncii, prin art.61/lit.a, a reglementat posibilitata desfacerii disciplinare a contractului de munca in doua situatii:
Persoana incadrata incalca in mod sistematic obligatiile sale de munca
– in sensul ca aceasta trebuia sa savarseasca cel putin doua abateri disciplinare, prin care sa se incalce obligatiile de munca ce cuprind atat sarcinile de serviciu, cat si normele de comportare la locul de munca, iar abaterile disciplinare sa prezinte o anumita gravitate astfel incat, mentinerea si respectiv continuarea raportului juridic de munca nu se mai justifica .
Persoana incadrata savarseste o singura abatere pentru care legea prevede in mod
expres aplicarea acestei sanctiuni
– in aceasta situatie este suficienta savarsirea unei singure abateri de persoana angajata, dar pentru care prin dispozitie legala s-a precizat in mod expres desfacerea contractului de munca.Potrivit art.263/C.muncii, abaterea disciplinara reprezinta incalcarea cu vinovatie de catre salariati,indiferent de functia ocupata, a obligatiilor de munca, inclusiv a normelor de comportare. Sanctiunea desfacerii disciplinare a contractului de munca trebuie sa intervina ori de cate ori sunt intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare . [Desfacerea disciplinara a contractului de munca opereaza in doua ipoteze si anume : salariatul a savarsit o abatere grava ; salariatul incalca in mod repetat obligatiile sale de munca .
Acest fapt conform art.249 .Neglijenta in serviciu alin .(1) Incalcarea din culpa ,de catre un functionar public ,a unei indatoriri de serviciu prin neindelpinirea acesteia sau prin indelpinirea ei defectuoasa ,daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori ale unei alte unitati (conf.art.145) sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane ,se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda .
Conform art.253 alin.1 Conflictul de interese .(1) Fapta functionarului public care ,in exercitiul atributiilor de serviciu ,indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat ,direct sau indirect ,un folos material pentru sine ,sotul sau ,o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv,sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura ,se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima. Deci,aceasta fapta se pedepseste penal,instintand autoritatile competente ,depunand o plangere impotriva functionarului public,asigurandu-va ca se poate demonstra legal,ca exista acest grad de rudenie . Plangerea penala avand ca subiect conflictul de interese ,se poate depune si la o sectie de politie .