Cand codul muncii prevede:
"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici."
Daca un salariat a incalcat o prevedere din contractul individual de munca care nu are legatura cu disciplina, conduita sa in munca, poate fi sanctionat disciplinar (exemplu nu a intocmit fisele de pontaj la timp)?
Acest fapt conform art.249 .Neglijenta in serviciu alin .(1) Incalcarea din culpa ,de catre un functionar public ,a unei indatoriri de serviciu prin neindelpinirea acesteia sau prin indelpinirea ei defectuoasa ,daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori ale unei alte unitati (conf.art.145) sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane ,se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda .
Codul muncii, prin art.61/lit.a, a reglementat posibilitata desfacerii disciplinare a contractului de munca in doua situatii:
Persoana incadrata incalca in mod sistematic obligatiile sale de munca
– in sensul ca aceasta trebuia sa savarseasca cel putin doua abateri disciplinare, prin care sa se incalce obligatiile de munca ce cuprind atat sarcinile de serviciu, cat si normele de comportare la locul de munca, iar abaterile disciplinare sa prezinte o anumita gravitate astfel incat, mentinerea si respectiv continuarea raportului juridic de munca nu se mai justifica .
Persoana incadrata savarseste o singura abatere pentru care legea prevede in mod
expres aplicarea acestei sanctiuni
– in aceasta situatie este suficienta savarsirea unei singure abateri de persoana angajata, dar pentru care prin dispozitie legala s-a precizat in mod expres desfacerea contractului de munca.Potrivit art.263/C.muncii, abaterea disciplinara reprezinta incalcarea cu vinovatie de catre salariati,indiferent de functia ocupata, a obligatiilor de munca, inclusiv a normelor de comportare. Sanctiunea desfacerii disciplinare a contractului de munca trebuie sa intervina ori de cate ori sunt intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare . [Desfacerea disciplinara a contractului de munca opereaza in doua ipoteze si anume : salariatul a savarsit o abatere grava ; salariatul incalca in mod repetat obligatiile sale de munca .
1. art.263 C.mun. nu are continutul prezentat de dvs ... si se refera la punerea in miscare a actiunii penale si impacarea partilor ...
2. art.61 lit.a C.mun. are urmatoarul continut: Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
......
3. Incalcarea atributiilor prevazute in fisa postului poate constitui abatere disciplinara si sanctionata ca atare de catre angajator.
CCM aplicabil angajtorului sau regulamentul intern pot sa conţina o enumerare exhaustiva a faptelor care constituie abateri disciplinare.
Raspunsul dvs mi se pare mai exact.
Sa inteleg ca se poate acorda o sanctiune disciplinara si in cazul in care nu s-au incalcat regului de conduita, disciplina ci prevederi continute in cim?