Potrivit Codului Muncii, abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Prin urmare, daca fapta savarsita nu este prevazuta in Reg.Intern ca fiind abatere disciplinara, consider ca angajatorul nu poate aplica niciuna din sanctiunile prevazute de art.248 C.mun.
Calificarea faptei, ca fiind una gravă, o face angajatorul prin regulamentul intern.
Exact asta era intrebarea, dar poate nu m-am exprimat adecvat. Angajatorul a stabilit, intr-adevar, prin regulamentul Intern care sunt, nominal, abaterile grave. Fapta pe care am savarsit-o eu nu se regaseste clasificata ca abatere grava. Cu toate acestea a fost sanctionata cu cea mai importanta sanctiune : desfacerea disciplinara a contractului de munca.
In aceasta situatie, nu aveti decat sa contestati decizia de desfacere a c.i.m. in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Tot legat de intrebarea de mai sus :
Cu toate ca nu e prevazuta la abateri grave, fapta pe care eu am comis-o (?) apare in urmatorul context in Regulamentul Intern :
Concediere extraordinara :
Fara a tine seama de termenele de concediere contractul de munca poate fi incheiat de urgenta intr-unul din urmatoarele cazuri :
Exista, legal vorbind, termenii : "concediere extraordinara" si "contract de munca incheiat de urgenta " ?
Si, cu permisiunea D-voastra, inca o intrebare : Avand in vedere ca Desfacerea contractului de munca s-a facut in baza Referatului superiorului direct, este normal ca acest referat s-a intocmit de-abia la peste o luna de la momentul comiterii(?) faptei, cu toate ca superiorul direct avea conostiinta de fapta comisa(?) inca din momentul comiterii acesteia ?
Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....
Asadar, pentru a fi dispusa sanctiunea "desfacerii disciplinare a contractului individual de munca" este obligatorie cercetarea disciplinara prealabila.
Termenele "concediere extraordinara " sau/si "concediere de urgenta" nu exista in legislatia muncii.