Este legal ca persoana X să trimită o scrisoare persoanei Y, prin care să 'notifice să nu intre în posesie și/sau folosință a unor terenuri, motivat de faptul că acestea se află în posesia și folosința acestuia ca și bun comun în devălmășie după defuncta Z. Se mai menționează faptul că terenurile mai sus menționate, au rămas în posesia și/sau folosința persoanei X.'
Situația reală este că soțul defunctei Z a lăsat moștenire prin testament persoanei Y, o parte din terenuri sunt trecute pe acesta, iar o parte ca și bunuri comune. Persoana X este o rudă de gradul 3. cu defuncta Z, neavând nici un act de proprietate asupra acestora, invocând dreptul de proprietate în devălmășie. Cum trebuie de procedat într-o astfel de situație???
Este posibilă reactivarea unui testament, pe motivul că persoana care lasă moștenirea (defunctul) s-a îmbolnăvit de alzheimer și, între timp, desfăcând actul testamentar, fără a anunța urmașul testamentar despre acest fapt. La câtva timp defunctul decedează, moștenitorul îndeplinește toate condițiile testamentare fără a ști despre desfacerea testamentului, deoarece testamentul a fost făcut într-un singur exemplar, aflat în posesia defunctului. Alt testament pe altă persoana nu a mai fost făcut. Ce se poate face pentru a intra legal în posesia moștenirii.