CiprianM
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua! Postez eu raspunsul primit de la ANPIS (sotia aflandu-se in situatia descrisa mai sus):
Referitor la petiţia dumneavoastră transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde a fost înregistrată cu nr. 8522/20.07.2012, vă comunicăm că în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1474/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011, şi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, şi având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind oganizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata ativităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi bligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi(4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul.
Faţă de prevederile legale invocate, considerăm că bursa doctorală este asimilată veniturilor din salarii, deci va fi luată în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Bursa doctorală nu va putea fi încasată în timpul concediului pentru creşterea copilului.
Buna ziua! Sotia fiind insarcinata in 7 luni am mers si ne-am interesat despre drepturile pe care le are ca viitoare mama. Problema este ca peste tot unde am mers nimeni nu a fost in stare sa ne spuna ceva exact, toti au dat raspunsuri diferite si am fost trimisi pe la diferite agentii. Situatia este urmatoarea:
Sotia lucreaza de aproximativ 3 ani in invatamantul universitar (contract pe perioada determinata, care i-a fost innoit in fiecare an, sistem plata cu ora). In acelasi timp este inscrisa la doctorat (a terminat anul II vara aceasta) beneficiind in ultimii 2 ani de o bursa in cadrul programului POSDRU. Pentru indemnizatia de crestere a copilului care sunt veniturile care se iau in considerare si daca pe perioada cat incaseaza o astfel de indemnizatie nu va avea dreptul sa primeasca si bursa doctorala?
Astept opiniile dvs.