avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Activitate ovidiu_ro

Activitate ovidiu_ro

In cazul de fata, proaspat iesita din CiC, cei de la Fortele de munca mi-au spus ca m-as fi incadrat doar la litera H, asta in cazul in care suspendarea de contract nu se facea simultan (aceeasi zi) cu incetarea de drept a CIM.
Deci in cazul meu a fost vorba de o suspendare a CIM, in ziua in care se termina de drept. Tot in aceeasi zi mi-a pornit si indemnizatia. 1 NOV.

Din cate am inteles de la AJOFM suspendarea CIM trebuia facuta macar cu o zi inainte; ca sa pot intra in concediu de ingrijire copil si nu in aceeazi zi cum a fost cazul meu.
De asta cazul meu reprezinta o exceptie, pornita dintr-o greseala a angajatorului (parerea mea, cel putin de pana acum, din discutiile cu mai multe persoane avizate).

Daca as fi stiut de solutia expusa de dumneavoastra in cadrul primului raspuns la punctul 2 atunci, m-as fi inregistrat la AJOFM imediat dupa incetarea CIM; in timpul concediului de ingrijire copil si nu as fi asteptat atat. Am mizat pe somajul de la sfarsitul CIC fara sa banuiesc vreo clipa ca aceeasi data pe 3 acte ar putea cauza atatea probleme.

O sa incerc sa intreb si online. Va multumesc frumos pentru amabilitate.
Multumesc pentru raspuns. Daca angajatorul a gresit facand suspendarea in timp ce nu avea raporturi de munca, poate (este obligat) angajatorul retroactiv sa remedieze problema prin schimbarea datei de suspendare?

Un prim raspuns din partea angajatorului a fost ca Nu, ca de aceasta data se leaga toate inclusiv indemnizatia, care porneste fix din data de 1 nov. 2010.

Dar, din moment ce este o data gresita, poate fi in vreun fel corectata astfel incat sa ne incadram legal in textul art. 17 litera H?
Sotia mea a fost angajata incepand cu 1 Ianuarie 2009 si pana la 31 Decembrie 2009 in baza unui contract de munca pe perioada determinata de 1 an, contract care a fost reinnoit in data de 1 Ianuarie 2010 pana la 1 Noiembrie 2010 (cand inceta de drept contractul). La 1 Noiembrie 2010 a intrat in concediu de maternitate urmat fara intrerupere de concediu pentru cresterea copilului. In iulie 2012 s-a terminat concediul pentru cresterea copilului (a implinit 2 ani), si a mers sa isi depuna actele pentru a deveni somer si a beneficia de indemnizatia de somaj.

Aici i-a fost refuzat dosarul pe motiv ca este o exceptie de la Legea nr 107/2004, art. 17 litera h, care spune: "le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;"

Cei de la somaj se leaga de faptul ca la data de 1 Noiembrie 2010 a fost operata si suspendarea contractului de munca si incheierea contractului de munca - practic sunt 2 acte care au loc in aceeasi zi, si suspendarea si incetarea CIM, aceasta constituind exceptia de la lege.

Puteti sa ne sfatuiti ce putem face in continuarea? Este legala operarea suspendarii unui CIM in aceeasi zi cu operarea incheierii CIM (perioada determinata)? Daca nu este legala, puteti sa ne indrumati spre un articol de lege conform caruia ar fi ilegala operatiunea? Eventual s-ar putea modifica data de suspendare a CIM retroactiv?

Va multumesc.