avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz somaj exceptie Legea nr 107/2004, art. 17 litera ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz somaj exceptie Legea nr 107/2004, art. 17 litera h

Sotia mea a fost angajata incepand cu 1 Ianuarie 2009 si pana la 31 Decembrie 2009 in baza unui contract de munca pe perioada determinata de 1 an, contract care a fost reinnoit in data de 1 Ianuarie 2010 pana la 1 Noiembrie 2010 (cand inceta de drept contractul). La 1 Noiembrie 2010 a intrat in concediu de maternitate urmat fara intrerupere de concediu pentru cresterea copilului. In iulie 2012 s-a terminat concediul pentru cresterea copilului (a implinit 2 ani), si a mers sa isi depuna actele pentru a deveni somer si a beneficia de indemnizatia de somaj.

Aici i-a fost refuzat dosarul pe motiv ca este o exceptie de la Legea nr 107/2004, art. 17 litera h, care spune: "le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;"

Cei de la somaj se leaga de faptul ca la data de 1 Noiembrie 2010 a fost operata si suspendarea contractului de munca si incheierea contractului de munca - practic sunt 2 acte care au loc in aceeasi zi, si suspendarea si incetarea CIM, aceasta constituind exceptia de la lege.

Puteti sa ne sfatuiti ce putem face in continuarea? Este legala operarea suspendarii unui CIM in aceeasi zi cu operarea incheierii CIM (perioada determinata)? Daca nu este legala, puteti sa ne indrumati spre un articol de lege conform caruia ar fi ilegala operatiunea? Eventual s-ar putea modifica data de suspendare a CIM retroactiv?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
ovidiu_ro, utilizator
1. Contractul individual de munca (CIM) a incetat de drept la data de 01.11.2010 asa ca nu vad de ce trebuia sa fie suspendat un CIM incetat deja (aici a gresit angajatorul care nu trebuia sa mai suspende CIM pentru ca nu mai avea calitatea de angajator la data de 01.11.2010.

2. - Trebuia ca, la data incetarii de drept a CIM (art.56(1), lit.i) din Codul muncii), sotia sa se inregistreze la Agentia de Somaj (chiar daca a intrat in concediu de maternitate) unde prezenta certificatele medicale pentru concediu de maternitate care erau platite de Agentia de Somaj.
- Dupa terminarea concediului de maternitate ar fi intrat in CCC si dupa terminarea acestuia se relua perioada de somaj.

3. - Inregistrarea la Agentia de Somaj trebuia facuta in cel mult 12 luni de la incetarea CIM, adica pana la 01.11.2011.
- Acesta este motivul legal pentru care i s-a refuzat inregistrarea la Agentia de Somaj si nu Legea 107/2004 care modifica Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

4. Parerea mea este ca nu se mai poate face nimic deoarece termenul legal de inregistrare la Agentia de Somaj este depasit.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns. Daca angajatorul a gresit facand suspendarea in timp ce nu avea raporturi de munca, poate (este obligat) angajatorul retroactiv sa remedieze problema prin schimbarea datei de suspendare?

Un prim raspuns din partea angajatorului a fost ca Nu, ca de aceasta data se leaga toate inclusiv indemnizatia, care porneste fix din data de 1 nov. 2010.

Dar, din moment ce este o data gresita, poate fi in vreun fel corectata astfel incat sa ne incadram legal in textul art. 17 litera H?
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
ovidiu_ro, utilizator
1. Chiar daca angajatorul corecteaza prin anularea deciziei de suspendare a CIM tot nu mai poate beneficia de indemnizatie de somaj deoarece au trecut cele 12 luni in care putea sa se inregistreze la Agentia de Somaj.

2. - Art.17, lit.h) din Legea 76/2002 se refera la incetarea CIM din motive neimputabile salariatului in timp ce CIM era suspendat din diverse motive (in acest caz salariatul ar putea beneficia de indemnizatie de somaj).
- Dar in cazul sotiei dvs. nu a fost vorba de o suspendare a CIM deoarece concediul de maternitate a intervenit in prima zi dupa incetarea CIM.

3. Nu ar fi rau daca ati intreba si la ANOFM (pe [ link extern ] ).
In cazul de fata, proaspat iesita din CiC, cei de la Fortele de munca mi-au spus ca m-as fi incadrat doar la litera H, asta in cazul in care suspendarea de contract nu se facea simultan (aceeasi zi) cu incetarea de drept a CIM.
Deci in cazul meu a fost vorba de o suspendare a CIM, in ziua in care se termina de drept. Tot in aceeasi zi mi-a pornit si indemnizatia. 1 NOV.

Din cate am inteles de la AJOFM suspendarea CIM trebuia facuta macar cu o zi inainte; ca sa pot intra in concediu de ingrijire copil si nu in aceeazi zi cum a fost cazul meu.
De asta cazul meu reprezinta o exceptie, pornita dintr-o greseala a angajatorului (parerea mea, cel putin de pana acum, din discutiile cu mai multe persoane avizate).

Daca as fi stiut de solutia expusa de dumneavoastra in cadrul primului raspuns la punctul 2 atunci, m-as fi inregistrat la AJOFM imediat dupa incetarea CIM; in timpul concediului de ingrijire copil si nu as fi asteptat atat. Am mizat pe somajul de la sfarsitul CIC fara sa banuiesc vreo clipa ca aceeasi data pe 3 acte ar putea cauza atatea probleme.

O sa incerc sa intreb si online. Va multumesc frumos pentru amabilitate.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
ovidiu_ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare contract de munca gravida ramona18121984 ramona18121984 Buna ziua.sunt insarcinata in 34 saptamani si urmeaza sa nasc pe 14 noiembrie.Sunt angajata cu contract pe perioada determinata si imi expira pe 1 noiembrie,cu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa ccc tyna1985 tyna1985 am lucrat ca si suplinitor calificat in invatamant din septembrie 2007 pana in noiembrie 2010, fara intreruperi in cartea de munca. in decembrie 2010 am nascut ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dupa incetarea contractului de munca pe perioada determinata ancaolari ancaolari Buna ziua Sunt angajata cu Contract de munca pe perioada determinata pentru 29 luni (03.06.2014 - 21.11.2015) si sunt insarcinata in 19 ... (vezi toată discuția)