avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Expirare contract de munca gravida
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Expirare contract de munca gravida

Buna ziua.sunt insarcinata in 34 saptamani si urmeaza sa nasc pe 14 noiembrie.Sunt angajata cu contract pe perioada determinata si imi expira pe 1 noiembrie,cu aproximativ 2 saptamani inainte sa nasc.intrebarea mea este:cine ma plateste pt luna noiembrie si pt cele apoximativ 2 luni de concediu postnatal?precizez ca actualmente ma aflu in concediu prenatal si ca cei de la Resurse Umane mi-au spus ca firma nu ma va mai plati decat pt luna octombrie si sa ma adresez Casei de Sanatate.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:52, 2 Octombrie 2013
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii eprioadei pentru care a fost incheiat (inclusiv eventualele prelungiri) indeiferent de starea in care va aflati dvs. la acea data.

2. - Prima posibilitate este sa va inregistrati la Agentia de Somaj, daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Va inregistrati la Agentia de Somaj chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
- Inregistrarea la Agentia de Somaj trebuie facuta in termen de 10 zile calendaristice de la data incetarii CIM.
- Certificatele medicale, incepand cu luna noiembrie, le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Adica dupa ce se termina CCC si pana veti gasi un loc de munca veti putea benficia de indemnizatie de somaj.

3. - A doua posibilitate este sa duceti certificatele medicale, incepand cu luna noiembrie, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va calcula si le va plati.
- Cand depuneti primul certificat medical la CJAS va mai cere si alte acte necesare pe care le puteti afla de la CJAS.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti intra in CCC.
multumesc frumos.trebuie sa ma adresez CASMB pt ca am domiciliul in Bucuresti(nu CJAS),nu-i asa?Si vreau sa va mai intreb ceva.daca merg la Casa de Asigurari si duc actele necesare,pot face cerere de somaj si dupa ce termin CCC?Nu e obligatoriu sa fac aceasta cerere odata cu expirarea contractului de munca?multumesc
1. Da, va adresati CASMB.

2. La data incetarii CIM va inregistrati la Agentia de Somaj, altfel nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Termenul de depunerea actelor la AJOFM este de 10 zile de la data incetarii c.i.m. pentru a se beneficia de somaj de la data incetarii c.i.m.

Daca actele sunt depuse dupa acest termen dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii , somajul se acorda de la data depunerii cererii.

Legea nu prevede ca daca la data incetarii CIM nu se inregistreaza la AJOFM , nu va putea beneficia de indemnizatie de somaj.

1. Nu poate beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM deoarece este in concediu de maternitate si apoi in CCC.
- Va beneficia de indemnziatie de somaj dupa ce se termina CCC.

2. - Raspunsul meu a avut in vedere acest aspect.
- Cand am zis sa se inregistreze imediat nu inseamna la o ora dupa ce ii inceteaza CIM.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil dupa incetarea contractului de munca pe perioada determinata ancaolari ancaolari Buna ziua Sunt angajata cu Contract de munca pe perioada determinata pentru 29 luni (03.06.2014 - 21.11.2015) si sunt insarcinata in 19 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Angel06 Angel06 Buna seara. Sunt angajata cu contract de munca pana in data de 15 iulie,urmand ca apoi sa mi se prelungeasca contractul cu inca 3 luni pana in data de 15 ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil MireyaS MireyaS Buna ziua, ma adresez dvs.pentru a imi lamuri un aspect cu privire le concediul pentru crestere copil: -sunt in urmatoarea situatie: angajat pe perioada ... (vezi toată discuția)