avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Activitate Cosmin Olaru

Activitate Cosmin Olaru

am inteles, oricum exprimarea e nefericita. daca trebuie sa invatam dupa legislatia intrata in vigoare pana la data de 3 martie, de ce nu am lua in calcul, in materia contractului de vanzare si legislatia in vigoare inainte de adoptarea vechiului cod civil.

Cei de la INM au spus clar: materia asta o tratati dupa noul cod, cealalta dupa vechiul cod.

Imi permit sa le dau un sfat celor care cauta in mod ``disperat`` sinteze ptr examen. Daca vreti sa treceti de grile, lasati sintezele si cititi cartile de la prima pagina pana la ultima, cu atentie. la fel si codurile.
art 1274 NCC `` - (1) ) În lipsă de stipulaţie contrară, cât timp bunul nu este predat,
riscul contractului rămâne în sarcina debitorului obligaţiei de predare, chiar dacă
proprietatea a fost transferată dobânditorului. În cazul pieirii fortuite a bunului,
debitorul obligaţiei de predare pierde dreptul la contraprestaţie, iar dacă a primito, este obligat să o restituie.
(2) Cu toate acestea, creditorul pus în întârziere preia riscul pieirii fortuite
a bunului. El nu se poate libera chiar dacă ar dovedi că bunul ar fi pierit şi dacă
obligaţia de predare ar fi fost executată la timp.

alineatul 2, teza a doua, modifica vechea legislatie.


de unde vine confuzia mea ? iata cum au inteles barourile sa afiseze bibliografia [ link extern ] .

la civil in tematica avem contractul de vanzare (si celelalte contracte), succesiunile, realele, persoanele, prescriptia extinctiva, etc. la finalul tematicii avem urmatoarea nota: ``lucrarile de specialitate ...se vor actualiza in raport de modificarile legislative intrate in vigoare pana la data adoptarii hot nr 357/2012 a consiliului UNBR. cu mentiunea ca din Legea nr 287/2009 privind NCC, fac obiect al examinarii numai dispozitiile privitoare la actul juridic civil (art. 1164-1329 C.civ) si aplicarea legii in timp.....``

nu inteleg daca prin expresia `` modificarile legislative intrate in vigoare pana la data...`` ar trebui sa luam in calcul si legislatia intrata in vigoare pana la acea data dar care a fost abrogata intre timp (cum e cazul vechiului cod civil) sau doar legislatia in vigoare in acel moment.

daca suntem in situatia primei variante, atunci contractul de vanzare ar trebui invatat in integralitate dupa vechiul cod civil sau nu ?

daca suntem in cea de-a doua varianta, avem in tematica contractul de vanzare dar nu avem legislatie pentru el :)
Am citit foarte atent si tot sunt confuz la civil. la procedura civila totul e clar.

Ii rog pe cei care sunt in tema cu examenul din 2012 sa imi dea raspunsul, considerat a fi corect, la urmatoarea intrebare:

Cine preia riscul pieirii fortuite a bunului, intr-un contract de vanzare-cumparare, in cazul in care acesta piere fortuit dupa ce creditorul a fost pus in intarziere dar doveste ca ar fi pierit si daca obligatia de predare ar fi fost executata la timp ?
a) vanzatorul;
b) cumparatorul.

Ce cod aplicam la o astfel de intrebare ? vechiul sau noul ? E doar o speta la care m-am gandit. Cred ca as putea sa ma gandesc si la altele.
Răspuns la discuția un sfat, va rog
1) vi se pot cere daune in instanta civila, cum si dumneavostra puteti cere daune tot in instanta civila prin cerere reconventiala daca aveti calitatea de parat sau prin cererea de chemare in judecata daca aveti calitatea de reclamant. daca veti obtine daune sau veti fi obligata sa platiti, doar instanta poate aprecia.

2) art 22 alin. 1 din Codul de procedura penala precizeaza faptul ca doar ``Hotararea DEFINITIVA a INSTANTEI penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila cu privire la existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia.`` Astfel ca, instanta civila nu e obligata sa ia act de decizia parchetului. cu alte cuvinte, nu va poate ``incurca`` intr-un eventual proces in civil.

3) din cate povestiti dumneavoastra, solutia scoaterii de sub urmarire penala e corecta insa fundamentul ei, fals. sfatul meu e sa contestati rezolutia parchetului in termenul legal prevazut in copia rezolutiei care vi s-a inmanat. puteti obtine scoaterea de sub urmarire penala in temeiul art 10 alin. 1 litera a) fapta nu exista sau litera c) fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat. daca obtineti SUP pe cele doua temeiuri mai sus amintite (litera a sau c), obligatoriu, ve-ti scapa si de plata amenzilor. ATENTIE la cum formulati contestatia
Răspuns la discuția mostenirea de la tatal meu
Inteleg ca va referiti doar la mostenirea tatalui din partea bunicilor. In principiu aveti o cota din mostenire chiar si in conditiile existentei unui testament al bunicului in care toate mostenirea sa este lasata altor persoane decat dumneavoastra sau tatalui dumneavoastra in virtutea rezervei succesorale de care beneficiaza tatal dumneavoastra. Din speta prezentata de dumneavoastra lipsesec multe date pentru a va putea da un raspuns exact: de ce cota dispuneti sau daca dispuneti de ea. Cel mai bine ar fi sa discutati fata in fata cu un avocat.