Am intrebat la Administratia Financiara de sector si nu stiu nici ei cum o sa faca impunerea intr-un asemenea caz in care CAS-ul se plateste integral de societatea comerciala. N-au stiut sa-mi spuna nici cum o sa completez declaratia de asigurare. Ma poate totusi lamuri cineva?
Multumesc.In concluzie in aceasta situatie, pentru anul 2013, trebuie depus formularul 600 in care venitul declarat va include norma de venit (speram sa fie anuntata la timp astfel incat sa poata fi depus formularul pana la 31 ianuarie) si de asemenea va include salariul brut anual prevazut in contractul de mandat. Organul fiscal va plafona venitul total la plafonul maxim prevazut de lege (5 salarii medii brute) si va emite decizia de impunere (care mai contine si impozitul si CASS-ul) pe care mi-o trimit. In aceasta situatie sunt obligat sa platesc doar diferenta de CAS, urmand ca angajatorul sa plateasca lunar CAS-ul pentru veniturile pe care mi le plateste in baza contractului de mandat?
Cred ca raspunsul dumneavoastra se referea la srl-uri pentru ca in cazul societatilor comerciale pe actiuni directorii sunt obligati sa incheie contracte de mandat si remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand, pentru director si societatea comerciala. In acest context mi se parea justificata intrebarea: daca mai trebuie sa plateasca CAS si pentru PFA?
Multumesc pentru clarificare. Mai am totusi o intrebare importanta: observatia de mai sus este valabila si pentru directorii cu contract de mandat? In cadrul mai general directorii cu contract de mandat pot fi asimilati cu angajatii si daca au un PFA cu norma de venit platesc doar 50% din impozit?
Am PFA cu norma de venit si sunt angajat pe perioada nedeterminata. In acest caz se mai plateste CAS pentru PFA? In caz ca da cum se calculeaza si cumse plateste?
Multumesc.
Am PFA pe norma de venit, neplatitor de TVA si pana azi nu am facturat in 2012 peste 119.000 lei. Daca inteleg bine in 01.07.2012 a intrat in vigoare noul plafon. Prin urmare pot sa am in anul 2012 incasari de pana la 220.000 lei fara a fi nevoie de a ma inregistra ca platitor de TVA? Multumesc.