avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CAS pentru PFA-uri cu norma de venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CAS pentru PFA-uri cu norma de venit

Am PFA cu norma de venit si sunt angajat pe perioada nedeterminata. In acest caz se mai plateste CAS pentru PFA? In caz ca da cum se calculeaza si cumse plateste?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristi2203 , utilizator 18:40, 18 Octombrie 2012
Conform art.296^21 din Codul fiscal,fiind angajat - desfasurand activitati pe baza de contract individual de munca,sunteti asigurat in in sistemul public de pensii. In acest caz NU platiti CAS pentru PFA .
Multumesc pentru clarificare. Mai am totusi o intrebare importanta: observatia de mai sus este valabila si pentru directorii cu contract de mandat? In cadrul mai general directorii cu contract de mandat pot fi asimilati cu angajatii si daca au un PFA cu norma de venit platesc doar 50% din impozit?
Nu este valabila .Aceste persoane sunt obligate sa se asigure in sistemul public de pensii pe baza declaratiei de asigurare.Nu exista o prevedere,pentru aceste persoane, referitoare la plata a doar 50 % din impozit ca PFA .
Cred ca raspunsul dumneavoastra se referea la srl-uri pentru ca in cazul societatilor comerciale pe actiuni directorii sunt obligati sa incheie contracte de mandat si remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand, pentru director si societatea comerciala. In acest context mi se parea justificata intrebarea: daca mai trebuie sa plateasca CAS si pentru PFA?
Revin la art.296^21 din Codul fiscal,in vigoare cu data de 01.01.2012,al carui alin(2)a fost modificat prin O.G.15/2012,in care nu sunt mentionate decat persoanele asigurate ale sistemului public de pensii conform art.6 alin (1) pct.I lit a)-c),pct.II,III si V din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice(unde acest gen de contracte nu se regaseste) si pensionarii - care nu datoreaza CAS pentru veniturile obtinute,...,prevazute la alin (1).In concluzie,in calitatea de director cu contract de mandat,se plateste CAS pentru PFA.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa la cas si cass scorus69 scorus69 Buna seara va rog frumos sa mi spune ti daca un PFA acum infiintat declara pe declaratia 220 ca venit estimat un venit mai mic decat 700 lei este ... (vezi toată discuția)
Plata cas pt pfa angajat danipfa danipfa Buna ziua ! Conform ART. 296^23 Excepţii specifice alin 4 din Codul Fiscal, PFA nu este obligat sa plateasca contributii la pensii daca este si salariat. ... (vezi toată discuția)
Cotizatii pensii raluck20 raluck20 Modificarea legata de contributia la Casa de pensii din iulie 2012 este doar pentru pfa-urile noi infiintate? Am un pfa din 2009 ,pe anul 2012 venitul estimat ... (vezi toată discuția)