avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Activitate oliviaUC

Activitate oliviaUC

Nu se refactureaza catre chiriasi tot in august pentru ca facturile de utilitati sosesc cu intarziere si nu mai este timp pentru refacturare in aceeasi luna.
Contabilii firmei in cauza, deci care inchiriaza ( si refactureaza utilitatile) spun ca, pentru a inregistra, in luna venituri din refacturari = cheltuielile refacturate, sunt obligati sa amane recunoasterea cheltuielii pe care nu apuca sa o refactureze in luna ( facturile, dupa cum am spus, sosind prea tarziu ca sa mai aiba timp sa le refactureze, la randul lor, chiriasilor). Si singura modalitate prin care pot amana recunoasterea acelei bucati de cheltuiala este s-o inregistreze in 461, adica nota contabila 461=401, urmand ca, in luna urmatoare, sa recunoasca acea cheltuiala:

605=461

Intr-adevar, eu am sugerat sa inregistreze, normal, intreaga cheltuiala in august, urmand ca venitul refacturat sa fie inregistrat in luna in care se emite factura.

Ma interesa sa stiu daca mai inregistreaza cineva sub aceasta forma (461=401).
Cheltuieli in avans inregistram daca nu s-a realizat cheltuiala in perioada, de exemplu plata chiriei pe 3 luni o inregistram in 471 urmand ca, lunar, sa recunoastem cheltuiala pana la stingerea sumei din 471. Sau prime de asigurare etc

Daca eu am avut o cheltuiala cu utilitatile in august dar primesc factura in septembrie nu pot inregistra in 471 la august.

In mod normal, cheltuiala in luna pentru care nu am primit, inca, factura, ar trebui recunoscuta in luna respectiva, nota contabila fiind

605= 408 (sigur, cu adaugarea tva)

iar la primirea facturii

408=401

plus reglajul pentru eventuale diferente

inregistreaza cineva asa?
Da, multumesc, este foarte util.
Insa nu m-am lamurit daca, in cazul in care facturile de utilitati de la furnizor vin cu intarziere in luna asa incat nu mai este timp pentru refactuare la chirias, este in regula inregistrarea pe cheltuieli a facturilor in luna respectiva fata de inregistrarea, in luna urmatoare, a facturii emise catre chirias avand aceeasi valoare ( deci, decalaj de o luna intre cheltuiala si venitul aferent inregistrate de firma respectiva). Este corecta utilizarea contului 461 pentru amanarea cheltuielii pana la momentul emiterii facturii aferente catre chirias?
Buna ziua,

O firma al carei obiect de activitate este inchirierea de spatii inregistreaza, conform contractului comercial, 2 tipuri de venit:

- din chirii
-din refactuarea utilitatilor catre chiriasi

Intrebari:

1. In luna x primeste , de la furnizori, facturile de utilitati pentru consumurile din luna precedenta insa nu apuca sa refactureze in aceeasi luna catre chiriasi. In acest caz:

a. facturile respective de utilitati (apa, gaz, energie) se inregistreaza :
-pe cheltuieli 605 in luna x, sau
-in luna precedenta avand in vedere ca este vorba de consumul lunii precedente iar facturile poarta data lunii precedente, sau
- in contul 461, amanandu-se astfel recunoasterea cheltuielii pentru luna urmatoare in care se refactureaza aceste utiltati catre chirias recunoscandu-se astfel si venitul in aceeasi luna?

Personal, mi se pare incorecta utilizarea contului 461 insa am constatat ca este o practica uzuala in diverse firme avand ca obiect de activitate inchirierea de spatii comerciale.
In opinia mea, firma trebuie sa-si recunoasca cheltuiala in luna in care s-a efectuat sau, daca pana la primirea facturilor in luna urmatoare, firma a inchis contabil luna precedenta, sa inregistreze cheltuiala macar in luna primirii facturilor. Chiar daca, la randul ei, refactureaza in luna ulterioara. Dar parerile sunt impartite. Exista o lege care obliga la amanarea recunoasterii cheltuielii cu utilitatile care se refactureaza pana la emiterea facturilor acestor utilitati catre chiriasi?
De aceea astept si opinia dumneavoastra.

In plus, este corecta contabilizarea veniturilor din refacturari in contul 758?
Eu cred ca corecta este utilizarea lui 706- daca prin contract se mentioneaza ca firma refactureaza utilitatile , sau cel putin 708 daca in contract nu se mentioneaza nimic despre refacturare.

Multumesc anticipat si astept cu mult interes raspunsul specialistilor.