avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general monografie contabila refacturare utilitati catre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

monografie contabila refacturare utilitati catre chiriasi

Buna ziua,

O firma al carei obiect de activitate este inchirierea de spatii inregistreaza, conform contractului comercial, 2 tipuri de venit:

- din chirii
-din refactuarea utilitatilor catre chiriasi

Intrebari:

1. In luna x primeste , de la furnizori, facturile de utilitati pentru consumurile din luna precedenta insa nu apuca sa refactureze in aceeasi luna catre chiriasi. In acest caz:

a. facturile respective de utilitati (apa, gaz, energie) se inregistreaza :
-pe cheltuieli 605 in luna x, sau
-in luna precedenta avand in vedere ca este vorba de consumul lunii precedente iar facturile poarta data lunii precedente, sau
- in contul 461, amanandu-se astfel recunoasterea cheltuielii pentru luna urmatoare in care se refactureaza aceste utiltati catre chirias recunoscandu-se astfel si venitul in aceeasi luna?

Personal, mi se pare incorecta utilizarea contului 461 insa am constatat ca este o practica uzuala in diverse firme avand ca obiect de activitate inchirierea de spatii comerciale.
In opinia mea, firma trebuie sa-si recunoasca cheltuiala in luna in care s-a efectuat sau, daca pana la primirea facturilor in luna urmatoare, firma a inchis contabil luna precedenta, sa inregistreze cheltuiala macar in luna primirii facturilor. Chiar daca, la randul ei, refactureaza in luna ulterioara. Dar parerile sunt impartite. Exista o lege care obliga la amanarea recunoasterii cheltuielii cu utilitatile care se refactureaza pana la emiterea facturilor acestor utilitati catre chiriasi?
De aceea astept si opinia dumneavoastra.

In plus, este corecta contabilizarea veniturilor din refacturari in contul 758?
Eu cred ca corecta este utilizarea lui 706- daca prin contract se mentioneaza ca firma refactureaza utilitatile , sau cel putin 708 daca in contract nu se mentioneaza nimic despre refacturare.

Multumesc anticipat si astept cu mult interes raspunsul specialistilor.
Cel mai recent răspuns: oliviaUC , utilizator 15:27, 18 Septembrie 2012
Poate va ajuta si comentariul de la intrebarea 92 de la adresa [ link extern ]
Da, multumesc, este foarte util.
Insa nu m-am lamurit daca, in cazul in care facturile de utilitati de la furnizor vin cu intarziere in luna asa incat nu mai este timp pentru refactuare la chirias, este in regula inregistrarea pe cheltuieli a facturilor in luna respectiva fata de inregistrarea, in luna urmatoare, a facturii emise catre chirias avand aceeasi valoare ( deci, decalaj de o luna intre cheltuiala si venitul aferent inregistrate de firma respectiva). Este corecta utilizarea contului 461 pentru amanarea cheltuielii pana la momentul emiterii facturii aferente catre chirias?
Daca refacturarea se face cu intarziere, cred ca cel mai corect este inregistrarea pe 471 "Cheltuieli inregistrate in avans".

S-a primit factura de utilitati cu data din luna 08/2012 in luna 09/2012 si nu pot sa le facturez decat acum. Valoarea ei este 100 lei + 24 lei T.V.A. = 124 lei.

In luna 08/2012 inregistrez:

471 = 401 cu 100 lei
4426 = 401 cu 24 lei.

In luna 09/2012 inregistrez:

4111 = 7588 cu 100 lei
4111 = 4426 cu 24 lei

si concomitent

605 = 471 cu 100 lei.
Iulian Manea a scris:

In luna 09/2012 inregistrez:

4111 = 7588 cu 100 lei
4111 = 4426 cu 24 lei


Pentru utilitatile refacturate eu folosesc urmatoarea inregistrare:

411= 708
411=4427

Imi cer scuze Iulian, avem TVA colectat nu deductibil la facturile emise. :)

Da, am gresit. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Refacturare utilitati bestb bestb Salutare! Daca ma poate ajuta cineva cu privire la refacturarea utilitatilor........ Am urmaturul caz: Societatea a construit un bloc. Toate utilitatile ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Firma A, a inchiriat firmei B, un spatiu. Firma A, ii refactureaza utilitatile firmei B. Cum iregistreaza in contabililitate firma A, factura de ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica ctcristina ctcristina am mai multe spatii inchiriate fiecare cu contor electric separat cum pot eu factura chiriasului utilitatile care sunt stipulate in contractul de ... (vezi toată discuția)