avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Activitate CMartin

Activitate CMartin

denzzel a scris:

teava de gaz s`a trecut pe la baza balconului meu ( eu locuiesc la etajul 1 ) pe exterior, am uitat sa menionez
Prin care am am auzi de la vecini lucrarea a costat in jur de 4000 ron in 2004

----------------------
Daca spuneti ca suma ar fi cca 4000 ron, ar insemna ca dvs sa plati acestora jumate din suma, adica 2000 ron

4000 / 2 = 2000 ron / 5 vecini = 400/vecin

Iar dvs spuneti ca suma ceruta este 600e asta inseamna

600e x 4,5 ron (consideram 1e=4,5 ron) = 2700 ron / 5 vecini = 540 ron/vecin

Rezulta ca 540 ron/vecin reprezinta 400 ron rezultati din suma reala platita de cei 5 vecini pt cei care nu au platit PLUS o diferenta de 140ron inflatia :)

Acesta e un calcul aparent, pt certitudine cum am mentionat mai sus. ar fi sa vi se dea o copie dupa deviz si factura si abia atunci o sa puteti vedea suma reala si eventual sa deduceti diferenta. Ideea este ca prin achitarea sumei cerute de catre cei 5 vecinii si dvs veti devenii asa cum a mentionat si moderatorul coproprietar la acea instalatie - asta inseamana ca pe viitor urmatorul/urmatorii vecini care vor solicita acordul de bransare la conducta de gaz o sa plateasca X suma ce se va imparte la 6 coproprietar si tot asa pana la ultimul.

S-ar putea ca pe viitor pana se va hotara urmatorul vecin sa se branseze, sa treaca ceva timp iar suma sa nu mai fie 600e, ci una aferenta acelui moment (inflatie, curs valutar, etc etc).
Cel/cei 5 vecini care au facut documentatia pentru racordarea blocului la conducta de gaz aveau obligatia sa obtina semnaturi de la 50+1 din locatarii respectivului bloc - daca dumneata nu ai semnat reiese ca nu faci parte din cei 50+1 si nu a mai fost nevoie de semnatura dumitale (ma refer la cazul in care cei 5 au facut racordarea in acelasi timp, in caz contrar e alta poveste). Dar totodata fiecare din cei 5 dar nu numai acestia, pe viitor si ceilalti care vor dori sa se debranseze vor cere semnatura de la 4 vecini (pe etaj - dreapta stanga, vecinul de deasupra acestuaia si cel de dedesubt) in traducere RO - acestia vor semna intr-un formular tip, unde se da de inteles ca sunt deacord ca cel care doreste sa aibe gaz sa se debranseze de la caldura.

Dumneata erai locatarul blocului in momentul cand s-a efectuat racordarea blocului la conducta de gaz ?
Pentru ca daca nu erai locatar blocului la momentul racordarii si ai devenit ulterior inseamna ca te-a \"tepuit\" vanzatorul. Iar pentru cazul in are erai locatar si acei vecin/vecini au venit la usa si dumneata nu a platit cota parte pentru racordare \"este o mare greseala\" - acum vei plati in caz ca doresti sa te racordezi cat iti ceri cei care au platit pentru dumneata. Desigura exista un bun simt - daca lucrarea e recenta nu ar trebui sa fie mare diferenta dar daca e cu ceva timp in urma.... banul...... stiti cum e, isi schimba valoarea.

Alta situatie ar fi - daca unul din cei 5 vecini care sunt racordati este unul din vecinii dumitale cel mai apropiat, adica dreapta/stanga pe acelasi etaj sau este deasupra/dedesubt apartamentului ar fi trebuit sa aibe semnatura dumitale. Daca unul din cei 5 este vecin si nu a venit pentru semnatura, inseamna ca s-a umblat cu prostii - unde este semnatura dumitale, prin care dumneata esti deacord ca el sa se debranseze de la caldura ???. Din discutia avut cu diferite pers. care lucreaza la distribuitorul de caldura, am inteles ca aceste semnaturi reprezinta faptul ca vecinii \"de dincolo de perete\" sunt deacord ca dumneata sa te debransezi de la caldura. Rezulta ca aceea conducta de caldura doar va trece prin apartamentul dumitale. Ciudatenia este ca in anumite zone/cazuri asociatia/legea face un abuz - se poate sa te trezesti, sa fi trecut cu o anumita cota de plata pentru simplu fapt ca acele tevi trec prin ampartament, cu toate ca dumneata te incalzesti cu gaz si nu beneficeizi de aceasta. Numai ca asociatia/legea zicea ca acele tevi totusi iti incalzesc apartamentul doar prin simpla trecere catre ceilalti locatari. Paradoxul acestor situati este faptul ca este proprietatea noastra si platim pentru confortul altuia. In unele cazuri am auzit ca cei care au gaz au zidit acele tevi de trecere si au fost scosi de la plata - dar sunt cazuri cand asociatia zice nu si nu. Sau de exemplu cand locatarii de la etajul 3 si 4 se incalzesc cu gaz iar tevile se opresc la etajul 2 de la sine se intelege ca nu te pot trece cu cota parte la plata.

Cat despre suma ceruta, ar trebui sa cereti o copie a devizului si facturii pentru lucrarile de racordare - chiar daca nu apare numele dvs - iar daca o sa obtineti o sa aveti o mare surpriza, adica s-ar putea ca cel care face plata totala a lucrarii sa fie unul din cei 5 vecini care e trecut pe factura iar la beneficiar sa fie asociatia de locatari (aceste date pot sa fie diferit in unele cazuri) asta pentru cazul in care veti plati suma ceruta - aceste copii impreuna cu un proces verbal din care sa reiasa ca ati platit suma. In PV sa se mentioneze datele de identificare a locatarilor carora le platiti suma ceruta (asta in caz de un mare scandal sa nu zic proces). Daca nu le primiti, asta inseamna ca \"treaba pute\" sau nu se doreste a se sti cu cat s-a marit cota parte. Dar trebuie sa aveti in vedere ca cei 5 sunt indreptatiti sa mareasca cota parte.....dar.....in limita bunului simt.

Din ce spuneti si daca s-ar tine cont de modul de calcul ce se aplica in astfel de cazuri, reiese ca cei 5 vecini au platit pentru restul de locatari care nu au platit X suma plus o diferenta, sa zicem cum se mai obisuieste \"inflatie\".
Pentru ca nu stiu care este diferenta totala pentru restul de locatari care nu au platit am sa dau un exemplu la intamplare.
Sa zicem ca s-a platit 25 mil (suma reala+inflatie) pentru vecinii care nu au platit racordarea.
Urmatorul care doreste a se racorda va plati celui care a platit 25 mil dupa urmatorul calcul:
25/2= 12,5 mil platit primului platitor
Al 3 locator 25/3 = 8,33 mil platit celor 2 platitori
Al 4 locator 25/4 = 6,25 mil platit celor 3 platitori
etc etc etc

Pentru cazul dvs daca nu gresesc ar fi 600/5 = 120 euro pentru fiecare din cei 5 vecini

Cele mai sus metionate vi le spun din experienta, in prezent, platesc rate la banca pentru inca 4 ani pentru vecinii care nu au "dorit" sa plateasca suma in rate timp de 5 luni.
Multa bafta B-)
Tot in Tulcea.

Am sa adaug si eu cazul meu, care este aproximativ la fel - si din cate vad sunt multi dintre cei care incearca sa-l ajute sau sa-l incurajeze uita un aspect - incidentul ia schimbat viata, iar viitorul persoanei este imprevizibil. Cei care au postat pot sa-l asigure ca nu vor exista urmari pe viitor ? Sa trag o concluzie ca in ziua de azi, si spun acest lucru pe baza a tot ceea ce am auzit si vazut personal, cand mergi la medic indiferent de specialitate trebuie sa te gandesti ca nu te mai intorci sau chiar sa-ti faci testamentul.

La inceputul lunii august am mers la medicul dentist sa-mi tratez o carie. Dupa extragerea nervului si in timp ce se curata canalul s-a produs incidentul - din canal a inceput sa curga sange. Medicul opreste sangerarea si imi prescrie o reteta cu antibiotic pana la urmatoarea programare - chiar medicul mi-a spus cand a vazut sangele ca banuieste ca mi-a perforat cu ustensilele de curatare a canalului sinusul. Surpriza o am cand plec de la cabinet - in drumul spre casa m-am oprit intr-un magazin, in momentul in care m-am aplecat sa iau un obiect, din nas a inceput sa-mi curga abundent sange si un lichid galbui. Aceasta scurgere o am pana si in ziua de azi, la fiecare aplecare se intampla la fel. Am avut o discutie cu medicul dentist, din care a reiesit ca nu-si poate explica ce sa intamplat.

In momentul de fata urmeaza sa consult un medic ORL, sa pot efectua demersuri in functie de rezultate, concluziile medicale si de starea mea de sanatate.
In concluzie: cunosc doua cazuri certe in care persoanele au decedat in urma unor astfel de probleme datorita sinusurilor perforate care au dus la infectii purulente care in timp sau raspandit spre creier - dupa trei luni de tratamente care nu au dat rezultate s-a ajuns la sinuzita cronica, in timp infectia oaselor craniene, infectie a orbitei oculare care a dus la probleme de vedere etc etc

A doua concluzie este ca oamenii sunt tratati pe post de cobai sau chiar "televizoare" la care "asa-zisii" medici opereaza, isi dau cu "parerea" despre anumite probleme sau interventii efectuate ca si cum ar schimba piesele intr-un televizor...... azi lipim o piesa, daca il trimitem acasa si nu a murit si se intoarce incercam altceva...si tot asa. Dar in multe cazuri nimic cert, 75% din interventi sunt incercari.

Nimeni nu-i tras la raspundere daca persoana moare sau va ramane cu sechele pe viata....de persoana in cauza e "medic" nu-i un om oarecare.

Acei medici care citesc cele scrise si nu se simt cu musca pe caciula sa nu se agite atata timp cat sunt corecti.

Madalin, multa sanatate si sa nu cedezi.
Da, stiu aceasta metoda - dar consider ca e o varianta pentru cazul cand primul locatar care plateste racordarea blocului scoate bani din buzunar, nu din banca - pentru ca in cazul mentionat daca cei 10 care nu au platit ar da toata suma "maine", intr-o oarecare masura s-ar justifica, dar pentru cazul cand bani vin la intervale de timp ne definit, el tot va platii rata+dobanda pentru cei 30 mil. Primul locatar a acceptat situatia la acea vreme pentru ca a fost fortat sa plateasca finalizarea lucrarii. Cu toate ca locatarul le-a facut un calcul prin care le arata ca trecerea pe gaz e mult mai avantajoasa si fac o economie de cca 45-50% din cheltuielile de intretinere (caldura, butelie aragaz, boiler etc). Locatarul mi-a dat de inteles ca va alege intre 2 variante: una este cea prezentata de dvs iar a 2-a stabileste o suma fixa pe care o va cere fiecaruia din ce 10 care se vor racorda pe viitor.
Cine poate sa dea o solutie corecta si legala pt cel care a platit integral costul racordarii la gaz a blocului si pt cel ce urmeaza sa se racordeze la conducta de gaz in cazul urmator.

Proprietarul imprumata pt el de la banca banii (imprumut ce va fi rambursat in 6 ani) necesari pt achizitia centralei si restul de lucrari de punere a acesteia in functiune (conectare bloc la conducta de gaz, instalarea coloanei de gaz pe casa scarii etc etc). Dar pana la aprobarea imprumutului de catre banca afla ca nu toti locatarii vor achita suma ce le revine (3 mil/apartament) si este nevoit sa modifice suma de imprumut cu diferenta pt cei 10 proprietari din 20, adica cu 30 mil. in plus. In concluzie persoana in cauza pana in prezent plateste pt cei 10 locatari rata plus dobanda timp de 6 ani.

Care ar fi suma ceruta proprietarilor ce vor venii in timp sa se racordeze la conducta de gaz ?

Trebuie sa se tina cont de faptul ca primul proprietar va platii timp de 6 ani suma de 30 mil si dobanda aferenta.