Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
Daca investitia era facuta de o persoana atunci cind vine orice locatar chiar si dupa 20 ani e normal sa ii ceri bani.
Ca sa i se permita accesul trebuia sa fi platit.Altfel nu i-ar fi dat voie sa se racordeze asta presupunind ca investitia initiala a fost facuta de un locatar.
Daca ii dai voi poate nu iti mai vezi banii nicioadata
Daca investitia a fost facuta de asociatie atunci e posibil sa le fi permis sa se racordeze tuturor doritorilor dar sa esoloneze platile.
In acest caz ei trebuiau sa afiseze pe liste si sa penalizeze la momentul respectiv , sa dea in judecata etc.
In cazul asta sume se prescriu la 3 ani.
In ambele cazuri nu ar trebui sa platiti dumneavoastra.
Este o prostie, nu cred ca il racorda cineva la coloana de gaz fara acordul celor care aveau trasa aceasta coloana,cred ca cineva a dat acordul racordarii si nu stiu daca facea acest lucru fara sa incaseze contravaloarea cotei parti din aceea coloana.Cei care au tras prima data coloana si au primit ulterior bani de la ceilalti proprietari ca sa se poata racorda nu au avut de unde sa le dea chitanta pentru suma incasata, sigur au dat acordul fara care furnizorul de gaz nu facea racordarea.
Este o situatie caraghioasa, daca nu ar fi chiar incurcata!
Ma intreb si eu, ca si dv., cum se putea racorda cineva la conducta de gaz fara sa plateasca celor care au achitat initial lucrarea partea lor din costul instalatiei acestei conducte?
In primul rand luati legatura cu cei care au redactat anuntul, intrebati-i daca este cazul sa va faceti dv. probleme pentru aceasta situatie si abia apoi, daca raspunsul este da, de ce aceasta cerere dupa 11 ani, cum ati putea sa le demonstrati o plata achitata de proprietarii care nu mai sunt in condominiu, cum ar putea sa va opreasca furnizarea gazului, dv. nefiind responsabil pentru actiuni care s-au petrecut inaintea sosirii dv. in condominiu, cu atat mai mult cu cat timp de 2 ani de zile nu v-a instiintat nimeni despre o asemenea problema, apoi incercati sa luati legatura cu fostii proprietari, daca mai este posibil, sa vedeti ce dovezi au ei pentru aceasta plata, daca o au.....
M-a frapat termenul penalizari. Dupa cate stiu acestea se platesc daca sunt inscrise in contracte incheiate intre persoane juridice sau fizice.
Aceste penalizari, in cazul dv., cine le decide si in baza carui contract?
Trebuie sa platiti acea infrastructura de utilitati doar ca sa nu ramaneti....fara gaz!Apoi introduceti o actiune in pretentii,,rem in verso" contra vanzatorului dv-stra care a omis si ascuns acest lucru,el fiind dator sa va aduca dovada platilor facute in...2004!!!!!:P:((#-o
Multumesc pentru pareri!
Are asociatia (sau anumiti proprietari) dreptul de a imi sista furnizarea gazului? Nu doar cei de la EON au acest drept? Iar atat timp cat eu imi platesc facturile iar racordarea apartamentului la conducta nu s-a putut face fara aprobarea EON, pe ce baza ar putea ei sa imi inchida gazul?
Ati putea sa ma lamuriti care este modalitatea de calcul a partii care ii revine fiecarui apartament din costurile initiale de instalare ale conductei? Nu cred ca cei in cauza pot sa ceara o suma arbitrara, asa, in functie de cat are nevoie fiecare la momentul respectiv...
@unlocatar
Ati putea sa mentionati baza legala in temeiul careia plata acestor sume se prescrie dupa 3 ani?
Va multumesc!
Probleme cu un vecin
adelinel
Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)