avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Activitate Traian_S

Activitate Traian_S

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Investighez pe mai multe fronturi aceasta problema privind adunarea/centralizarea tuturor datelor (veniturilor), inclusiv retribuirea in acord inainte de anul 2000 deoarece stiu ca aceste case de pensii sunt pline de functionari frustrati, de pensionari stresati si alergati la toate institutiile din sistem, ba mai mult la societati unde au lucrat si care intre timp au disparut.

De ce toate aceste frecusuri dupa zeci de ani de munca? Deoarece sistemul institutional a ramas mult in urma ca mod de functionare, iar legislatia nu a tinut cont de acest aspect fiind cu mult inainte ca proceduri si activitati.

As spune cu convingere ca este necesata o reforma cat mai rapida in tot sistemul de pensii, mai ales ca a aparut aceasta noua lege 263/2010 vorbeste de un sistem de pensii UNITAR, dar pana acum nu am vazut decat efectele negativa a punerii sale in aplicare.

Este ca si cum am avea o caruta in care am pus toate instituitiile de pensii si aceasta nu are caii care s-o ajute sa se miste, ba mai mult rotile sunt inca PATRATE.

Stiu, este greu sa te lupti si ceva invechit, conservator si care nu este in interesul cetateanului saracit roman.

Am auzit ca multi pensionari nu au curajul sa-si ceara drepturilor lor legale, deoarece daca faci asa ceva "risti" sa primesti o decizie de recalculare diminuata fata de ultima decizie de pensie. In plus cei din sistem stiu ca daca te trimit la "instanta" datorita costurilor de judecata si a incertitudinilor multi vor renunta.

Ceea ce inca nu am inteles este de ce la decizia de pensie nu sunt atasate si anexele cu toate veniturile LUNARE realizate in toti anii de activitate pentru a putea sa faci o verificare a validitatii calculului deciziei de pensii si iti "pun ochelari de cal" pentru a nu putea face contestatie la timp. Cred ca termenul de 30 de zile in acest caz este unul defavorabil celui in cauza.

Nu trebuie sa spun eu, dar Legea pensiei nu este facuta in interesul pensionarului ci a apartului functionaresc pentru a-si justifica numarul si incapacitatea profesionala.

Va voi tine la curent cu toate demersurile mele ca poate doar asa vor cunoaste si altii cum sa procedeze.

Asa ca prima etapa este de solicita la compania in cauza o adeverinta in care sa fie specificate sumele castigate in acord global, suplimentar fata de salariul tarifar (luat in calculul pensiei) si daca angajatorul a platit CAS pentru aceste sume castigate in acord global. Eu sper ca angajatorul meu sa fi platit acest CAS deoarece inainte de 1989 nu prea aveau curajul sa evite aceste plati catre stat.

Multumesc pentru raspuns, dar eu nu am dorit sa stiu daca se ia sau nu in considerare la decizia de pensie plata in acord, ci unde pot cere aceste date care sunt mai vechi de anul 2000.

In alta ordine de idei stiu ca exista Decizia nr. 19 din 17 oct 2011 a ICCJ privind interpretarea art. 2, lit. e, art. 78 si art. 164, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005, care spun ca "formele de retribuire obtinute in ACORD GLOBAL, prevazute de art. 12, alin. 1 , lit a din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 54/1974, vor fi luate in CONSIDERARE la stabilirea si recalcularea pensiiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si pentru acestea s-a platit CAS la sistemul public de pensii".

Asadar INSTANTA a decis odata care este modalitatea de a se include retributia in ACORD in calculul pensiei si acest fapt este incontestabil prin prisma legolor ce au aprut dupa anul 2000.

Repet intrebarea mea : "Unde gasesc datele privind stagiile de cotizare de dinainte de anul 2000 atat timp cat Casa de pensii a Municipiului Bucuresti nu elibereaza asa ceva? De ce exista aceasta prevedere in lege in baza careia nu am acces LIBER si DIRECT la veniturile mele, care au stat la baza calculului deciziei de pensionare?"

Am impresia ca sistemul de calcul si de eliberare a pensiei nu este transparent, ca pune oamenii pe drumuri INUTIL si ca aceasta pensie este analizata la bunul plac al unor functionari care au impresia ca o dau din buzunarul propriu si nu din contizatiie pe care le-ai platit zeci de ani de zile. Aceasta atitudine este un ABUZ.
Am nevoie de ajutor juridic pe speta in care Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti mi-a comunicat ca pentru a primi datele referitoare la stagiile de cotizare inainte de anul 2000 trebuie sa ma adresez in instanta.

In aceste conditii, avand in vedere ca un prim termen ar putea fi peste cateva luni nu vad cum voi putea face contestatie in termen de 30 de zile (adica 22 septembrie 2012) fara aceste date de referinta privind validarea deciziei mele de pensii emisa in data de 30 iulie 2012.

Eu am certitudinea ca in decizie nu s-a introdus corect venitul in acord global de care am beneficiat inainte de anul 2000.

Nu pot sa accept si sa-mi dau seama daca exista lege care sa stipuleze acest lucru si daca este asa inseamna ca toti pensionarii in aceasta situatie au mari probleme ca si mine.

Multumesc.