avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagii de cotizare inainte de anul 2000
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagii de cotizare inainte de anul 2000

Am nevoie de ajutor juridic pe speta in care Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti mi-a comunicat ca pentru a primi datele referitoare la stagiile de cotizare inainte de anul 2000 trebuie sa ma adresez in instanta.

In aceste conditii, avand in vedere ca un prim termen ar putea fi peste cateva luni nu vad cum voi putea face contestatie in termen de 30 de zile (adica 22 septembrie 2012) fara aceste date de referinta privind validarea deciziei mele de pensii emisa in data de 30 iulie 2012.

Eu am certitudinea ca in decizie nu s-a introdus corect venitul in acord global de care am beneficiat inainte de anul 2000.

Nu pot sa accept si sa-mi dau seama daca exista lege care sa stipuleze acest lucru si daca este asa inseamna ca toti pensionarii in aceasta situatie au mari probleme ca si mine.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ion + , utilizator 12:20, 20 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Anexa 15, pct. VI:

...
Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:

formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitățile economice;
• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer;
• drepturile de autor;
• drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora”, acordate cadrelor didactice și specialiștilor din producție sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfășurate în afara obligațiilor de muncă de la funcția de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum și pentru îndeplinirea unor activități didactice pentru care nu se justifică înființarea unor posturi;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
• indemnizațiile de muncă nenormată;
• compensațiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 și nr. 240/1982;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent.


Multumesc pentru raspuns, dar eu nu am dorit sa stiu daca se ia sau nu in considerare la decizia de pensie plata in acord, ci unde pot cere aceste date care sunt mai vechi de anul 2000.

In alta ordine de idei stiu ca exista Decizia nr. 19 din 17 oct 2011 a ICCJ privind interpretarea art. 2, lit. e, art. 78 si art. 164, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005, care spun ca "formele de retribuire obtinute in ACORD GLOBAL, prevazute de art. 12, alin. 1 , lit a din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 54/1974, vor fi luate in CONSIDERARE la stabilirea si recalcularea pensiiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si pentru acestea s-a platit CAS la sistemul public de pensii".

Asadar INSTANTA a decis odata care este modalitatea de a se include retributia in ACORD in calculul pensiei si acest fapt este incontestabil prin prisma legolor ce au aprut dupa anul 2000.

Repet intrebarea mea : "Unde gasesc datele privind stagiile de cotizare de dinainte de anul 2000 atat timp cat Casa de pensii a Municipiului Bucuresti nu elibereaza asa ceva? De ce exista aceasta prevedere in lege in baza careia nu am acces LIBER si DIRECT la veniturile mele, care au stat la baza calculului deciziei de pensionare?"

Am impresia ca sistemul de calcul si de eliberare a pensiei nu este transparent, ca pune oamenii pe drumuri INUTIL si ca aceasta pensie este analizata la bunul plac al unor functionari care au impresia ca o dau din buzunarul propriu si nu din contizatiie pe care le-ai platit zeci de ani de zile. Aceasta atitudine este un ABUZ.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Investighez pe mai multe fronturi aceasta problema privind adunarea/centralizarea tuturor datelor (veniturilor), inclusiv retribuirea in acord inainte de anul 2000 deoarece stiu ca aceste case de pensii sunt pline de functionari frustrati, de pensionari stresati si alergati la toate institutiile din sistem, ba mai mult la societati unde au lucrat si care intre timp au disparut.

De ce toate aceste frecusuri dupa zeci de ani de munca? Deoarece sistemul institutional a ramas mult in urma ca mod de functionare, iar legislatia nu a tinut cont de acest aspect fiind cu mult inainte ca proceduri si activitati.

As spune cu convingere ca este necesata o reforma cat mai rapida in tot sistemul de pensii, mai ales ca a aparut aceasta noua lege 263/2010 vorbeste de un sistem de pensii UNITAR, dar pana acum nu am vazut decat efectele negativa a punerii sale in aplicare.

Este ca si cum am avea o caruta in care am pus toate instituitiile de pensii si aceasta nu are caii care s-o ajute sa se miste, ba mai mult rotile sunt inca PATRATE.

Stiu, este greu sa te lupti si ceva invechit, conservator si care nu este in interesul cetateanului saracit roman.

Am auzit ca multi pensionari nu au curajul sa-si ceara drepturilor lor legale, deoarece daca faci asa ceva "risti" sa primesti o decizie de recalculare diminuata fata de ultima decizie de pensie. In plus cei din sistem stiu ca daca te trimit la "instanta" datorita costurilor de judecata si a incertitudinilor multi vor renunta.

Ceea ce inca nu am inteles este de ce la decizia de pensie nu sunt atasate si anexele cu toate veniturile LUNARE realizate in toti anii de activitate pentru a putea sa faci o verificare a validitatii calculului deciziei de pensii si iti "pun ochelari de cal" pentru a nu putea face contestatie la timp. Cred ca termenul de 30 de zile in acest caz este unul defavorabil celui in cauza.

Nu trebuie sa spun eu, dar Legea pensiei nu este facuta in interesul pensionarului ci a apartului functionaresc pentru a-si justifica numarul si incapacitatea profesionala.

Va voi tine la curent cu toate demersurile mele ca poate doar asa vor cunoaste si altii cum sa procedeze.

Asa ca prima etapa este de solicita la compania in cauza o adeverinta in care sa fie specificate sumele castigate in acord global, suplimentar fata de salariul tarifar (luat in calculul pensiei) si daca angajatorul a platit CAS pentru aceste sume castigate in acord global. Eu sper ca angajatorul meu sa fi platit acest CAS deoarece inainte de 1989 nu prea aveau curajul sa evite aceste plati catre stat.

In ceea ce priveste stagiul de cotizare anterior datei de 01/04/2001 legea 263/2010 spune:

Art. 160
(1) Certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, se face de CNPP, prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din actele doveditoare prevazute la art. 159 alin. (1).

Art. 159
(1) Pentru perioadele prevazute la art. 16 lit. a) si art. 17, dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a duratei de asigurare, realizata pana la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege.

Art. 16
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;




Art. 17
(1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele de pana la data de 1 aprilie 2001 in care o persoana:
a) s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 49;
b) are stabilite drepturi privind vechimea in munca in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat.
(3) Constituie stagiu de cotizare si timpul util la pensie realizat de agricultori, in conditiile reglementate de legislatia privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, anterioara datei de 1 aprilie 2001.


Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Forma de retribuire sub sintagma ''plata cu ora'' pare a fi considerata un ''spor ce nu are caracter permanent''. Eu am aici o parere ca articolul sau aliniatul din lege ce exclude, nu este clar si nici precis. Spre exemplu, eu am fost in situatie de ''plata cu ora'' timp de 5 ani consecutivi, in semestrul 2, cu norma intreaga la seral la specialitatea organe de masini, proiectare reductoare extractie petrol. Nu este clar si nici precis pentru ca nu defineste ''caracterul nepermanent'' al activitatii ''plata cu ora''. Daca majoritatea activitatilor de mai sus se afla in situatia de nepermanenta sau ocazionala, in cazul meu o activitate de predare la catedra timp de 5 ani consecutivi si norma intreaga, excede cadrului de a fi o activitate ce nu a avut un caracter permanent. Ma ajuta cineva sa inteleg?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
ion +, utilizator

Alte discuții în legătură

Perceperea de taxe sau comisioane din partea angajatorului, pentru eliberarea adeverintelor cu veniturile obtinute in acord global lunar, este legala? raduremuspop raduremuspop Conform art.126 alin.2 din H.G.nr.257/20.03.2011din Normele de aplicare a Legii 263\2101 privind sistemul unitar de pensii publice,eliberarea adeverintelor ... (vezi toată discuția)
Daca nu am dat carnetul de munca la scanat voi putea beneficia de pensie? Pribeag Pribeag Carnetul meu de munca este la mine acasa, nu a fost predat nicaieri, la scanat sau altceva. Voi putea sa ies la pensie cand o sa am dreptu legal de pensie ? ... (vezi toată discuția)
Adaosuri suplimentare la salariu (activitate in acord) Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, Am primit decizia de pensionare la limita de varsta. Am 38 ani de munca din care 20 ani am lucrat in proiectare unde am primit acord (venituri ... (vezi toată discuția)