avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca nu am dat carnetul de munca la scanat voi putea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca nu am dat carnetul de munca la scanat voi putea beneficia de pensie?

Carnetul meu de munca este la mine acasa, nu a fost predat nicaieri, la scanat sau altceva. Voi putea sa ies la pensie cand o sa am dreptu legal de pensie ? Mai pot preda undeva Cartea de munca , dupa ce platesc amenda ?
Cel mai recent răspuns: Pribeag , utilizator 20:29, 16 Martie 2012
Nu veti pierde dreptul la pensie pentru acest lucru.
Carnetul de munca trebuia scanat pentru perioadele lucrate inscrise inainte de 01.04.2001.
Daca aveti astfel de perioade lucrate, Intrebati la casa de pensii daca se mai scaneaza carnete de munca.

Legea nr.263/2010:
ART. 159
(1) Pentru perioadele prevãzute la art. 16 lit. a) şi art. 17, dovada vechimii în muncã, a timpului util la pensie pentru agricultori şi a duratei de asigurare, realizatã pânã la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncã, carnetul de asigurãri sociale sau cu alte acte prevãzute de lege.

ART. 16
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncã recunoscutã pentru stabilirea pensiilor pânã la data de 1 aprilie 2001;

ART. 17
(1) Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentarã la vechimea în muncã sau la vechimea în serviciu acordatã în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, în cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele de pânã la data de 1 aprilie 2001 în care o persoanã:
a) s-a aflat în una dintre situaţiile prevãzute la art. 49;
b) are stabilite drepturi privind vechimea în muncã în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat.
(3) Constituie stagiu de cotizare şi timpul util la pensie realizat de agricultori, în condiţiile reglementate de legislaţia privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor, anterioarã datei de 1 aprilie 2001.
Va multumesc mult pentru raspuns. Eu am intrebat deja la Casa de pensii din Constanta, si mi-au spus ca, deocamdata raman cu CM la mine pana la noi dispozitii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa adeverinta grupa de munca l 50/90 tulceanul tulceanul ies acum la pensie si nu pot beneficia de grupa de munca 2 pentru ca nu am adeverinta de grupa pentru ca nu se gaseste tabelul ce trebuia facut in martie 90 ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare Airinei Mihai Airinei Mihai Pentru vechimea completa de 35 ani poate fi inclusa si vechimea de 12 ani in agricultura la CAP inainte de 1990? (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare - pensie anticipata partiala ciubucae ciubucae Buna ziua! Sunt nascut in data de 26.09.1951(persoana de sex masculin) si am cotizat la sistemul public de pensii in calitate de angajat cu contract individual ... (vezi toată discuția)