avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perceperea de taxe sau comisioane din partea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perceperea de taxe sau comisioane din partea angajatorului, pentru eliberarea adeverintelor cu veniturile obtinute in acord global lunar, este legala?

Conform art.126 alin.2 din H.G.nr.257/20.03.2011din Normele de aplicare a Legii 2632101 privind sistemul unitar de pensii publice,eliberarea adeverintelor pentru persoanele care si-au desfasurat activitatea anterior datei de 1 aprilie 2001 in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau II-a de munca se face fara percepera de taxe sau comisioane.
Intrebare: Perceperea de taxe sau comisioane din partea angajatorului,pentru eliberarea adeverintelor cu veniturile obtinute in acord global lunar este legala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:57, 6 Februarie 2012
Legislatia prevede scutirea de taxe pentru adeverintele de sporuri sau grupa de munca eliberate de angajatori. Nu se precizeaza nicaieri despre veniturile in acord global, deoarece acestea nu au intrat in calculul pensiilor.
Este o munca de ocnas pentru culegerea datelor din arhiva si intocmirea adeverintei. Eliberez si eu adeverinte pentru angajati, stiu despre ce e vorba. SI eu as cere taxa.

Plus ca nici nu e sigur ca veti obtine includerea acestor venituri in punctajul de pensie. Mai cititi despre asta in acest forum.
1. Din Anexa 15 la Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Mențiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitățile economice;
• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer;
• drepturile de autor;
• drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora”, acordate cadrelor didactice și specialiștilor din producție sau
din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfășurate în afara obligațiilor de
muncă de la funcția de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum și pentru
îndeplinirea unor activități didactice pentru care nu se justifică înființarea unor posturi;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de
specialitate a învățătorilor și educatorilor;
• indemnizațiile de muncă nenormată;
• compensațiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 și nr. 240/1982;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

2. - Trebuie sa intelegem ca daca pentru aceste sume salariatii nu au platit contributia la pensie ele nu pot fi luate in calculul punctajului, chiar daca angajatorul a platit contributia aplicata la fondul de salarii.
- Parerea mea este ca instantele care au dat castig de cauza salariatilor, in aceasta situatie, au gresit pentru ca nu au citit bine Legea 3/1977, Legea 19/2000 si Normele de aplicare a ei, si ar trebui sa raspunda pentru asta (lipsa temeiului legal).
MULTUMESC.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis prin Decizia nr.19/2011 ca formele de retribuire obtinute in acord global,prevazute de art.12.alin 1 lit.a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea munciinr.571974,vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public,daca au fost incluse in salariul brut si,pentru aceste,s-a platit contribhutia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.Decizia este obligatorie.potrivit art.330(7) ali.4 din Codul de procedura civila.
S-a mai scris despre aceasta decizie pe forum. Cititi si dvs.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri la salariu luat in consideratie interval interval Sporurile de salariu ca urmare a muncii in acord global se iau in consideratie la calculul pensiei? Ce sporuri se iau in consideratie (vezi toată discuția)
Luarea in calcul a veniturilor realizate anterior anului 2000 dinii dinii Buna, Persoana juridica la care am lucrat este obligata prin legislatie sa-mi dea o adeverinta / act din care sa reiasa contributia mea catre Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta recalculare pensie plata cu ora ileana.barna ileana.barna Buna ziua Sunt secretara la un liceu din Bucuresti si am urmatoarea problema: Am un pensioar (cadru militar - 80 de ani) care a depus o cerere de eliberare a ... (vezi toată discuția)