avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sporuri la salariu luat in consideratie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sporuri la salariu luat in consideratie

Sporurile de salariu ca urmare a muncii in acord global se iau in consideratie la calculul pensiei?

Ce sporuri se iau in consideratie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 23 Septembrie 2013
Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 19/2011 (publicată în M.Of. nr. 824 din 22 noiembrie 2011) a statuat că „formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii.”

Potrivit Deciziei nr. 736 din 24 decembrie 2006 a Curtii Constitutionale, instantelor judecatoresti, in exercitarea deplinei jurisdictii in fapt si in drept, le incumba atributul exclusiv al verificarii împrejurarilor daca, potrivit legislatiei anterioare, s-au "încasat sau nu contributii de asigurari sociale de stat pentru veniturile excluse de la stabilirea punctajului anual si daca aceste venituri au facut sau nu parte din baza de calcul al pensiilor, acestea constituind probleme de fapt si de aplicare a legii in cazuri concrete individuale, iar nu o problema de interpretare a legii."

~ Conținut șters la cerere ~
Din Norme de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (aprobate prin HG 257/2011):

ANEXA Nr. 15 la norme:
...
Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitățile economice;
• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer;
• drepturile de autor;
• drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora”, acordate cadrelor didactice și specialiștilor din producție sau
din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfășurate în afara obligațiilor de
muncă de la funcția de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum și pentru
îndeplinirea unor activități didactice pentru care nu se justifică înființarea unor posturi;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de
specialitate a învățătorilor și educatorilor;
• indemnizațiile de muncă nenormată;
• compensațiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 și nr. 240/1982;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

@ interval

Dupa cum ati observat instanta suprema a decis ca formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii
Decizia aceasta este obligatorie pentru toate instantele din tara.

Intr-o eventuala actiune in instanta aveti castig de cauza daca pentru veniturile realizate in acord global s-a platit c.a.s.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul sporuri Steladumitru Steladumitru Buna ziua! Am primit decizia de pensionare anticipata si nu mi s-au luat în calcul și adeverințele din care reiese că am avut sporuri,acord ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Demersuri contestatie decizie pensie jenilazar jenilazar Buna ziua, Am depus de curand (,acum o saptamana,) dosarul pentru pensionare anticipata partial, dosar in care am depus si o adeverinta cu sporuri si lucru in ... (vezi toată discuția)