avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Demersuri contestatie decizie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Demersuri contestatie decizie pensie

Buna ziua,
Am depus de curand (,acum o saptamana,) dosarul pentru pensionare anticipata partial, dosar in care am depus si o adeverinta cu sporuri si lucru in acord pentru perioada 1982-2003, Mi s-a spus ca nu se ia in calcul lucru in acord, pentru care, intentionez sa depun contestatie cand voi primi decizia de pensionare.
Va rog sa ma indrumati cum trebuie sa procedez la primirea deciziei (am citit pe un forum ca trebuie sa scriu la primirea deciziei ca sunt de acord partial cu decizia?) si care sunt pasii de urmat, ulterior deciziei, pentru contestatie de a mi se lua in calcul acordul? Demersul se poate face gratuit?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:55, 13 Aprilie 2019
Doriti sa depuneti contestatie pentru ceva care in legea actuala a pensiilor, in vigoare, nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare nu este mentionat a se lua in calculul pensiei, lucrul in acord. Este dreptul dvs. sa contestati.
Dupa aprobarea noii legi a pensiilor (in prezent intoarsa in parlament pentru modificare articole gaite neconstitutionale) in parlament, promulgarea de presedinte si publicarea in MO putem sa vedem daca exista prevederea cu luarea in calculul pensiilor a acordului global.
1. Contestati decizia respectiva - mai intai la Comisia centrala de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice si apoi in instanta - si invocati in instanta Decizia ICCJ nr. 19/2011 privind completul competent să judece recursul în interesul legii ce formează obiectul Dosarului nr. 18/2011 prin care s-a decis :

"Formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii.Formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii."

Aceasta decizie este obligatorie pentru instante.

2. Cum se contestă decizia de pensie?
[ link extern ] /
Parerea dvs.este ca nu voi avea castig de cauza? Va multumesc!
Va multumesc mult!
jenilazar a scris:

Parerea dvs.este ca nu voi avea castig de cauza? Va multumesc!


Daca faceti dovada ca s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, atunci posibil sa aveti sanse de castig.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie octav13 octav13 Buna ziua. Sunt pensionat pe caz de boala din anul 2014. La calcularea pensiei nu a fost luat in calcul acordul global pentru perioada 1980_1984 conform ... (vezi toată discuția)
Calcul sporuri Steladumitru Steladumitru Buna ziua! Am primit decizia de pensionare anticipata si nu mi s-au luat în calcul și adeverințele din care reiese că am avut sporuri,acord ... (vezi toată discuția)