Buna,
Persoana juridica la care am lucrat este obligata prin legislatie sa-mi dea o adeverinta / act din care sa reiasa contributia mea catre Casa de Pensii pentru perioada 1975 - 2000?
Mentionez ca in acartea de munca este trecut salariul tarifar lunar si nu am niciun alt document in care sa fie specificate orele suplimentare, sporul de toxicitate si primele de care am beneficiat in perioada mentionata
multumesc
Angajatorul este obligat sa va elibereze, la cererea dvs., o adeverinta cu sporurile de care ati beneficiat si care pot face parte din calculul punctajului de pensie. Din ceea ce ati enumerat, numai sporul de toxicitate poate fi trecut in adeverinta.
Primele si orele suplimentare nu se iau in calcul la punctajul de pensie.
Consultati HG nr. 257/2011 (normele la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii), anexa 15, poate ati mai avut si alte sporuri care pot fi luate in calcul.
Va dau un extras din aceasta anexa:
Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au fãcut parte din bazã de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori dupã timp, pe bazã de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizãri deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncã;
● al treisprezecelea salariu;
● formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didacticã de predare, seminare, lucrãri practice, desfãşurate în afara obligaţiilor de muncã de la funcţia de bazã, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai cãror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activitãţi didactice pentru care nu se justificã înfiinţarea unor posturi;
● formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
● sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumã practica psihopedagogicã şi care asigurã perfecţionarea de specialitate a învãţãtorilor şi educatorilor;
● indemnizaţiile de muncã nenormatã;
● compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi nr. 240/1982;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.