avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Activitate frog86

Activitate frog86

Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Ella_B a scris:


Si eu am inceput tot cu noua procedura civila, desi am codul comentat de dl Ion Deleanu, nu sunt deloc mutumita dar m-am grabit sa-l cumpar inainte sa fi iesit si altceva pe piata iar acum n'am decat sa tac si sa continui sa citesc.



De ce spui asta? E prea greoi?
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Salutare! Am avut o mica vacanta si nu am mai intrat...vad ca ati scris sute de pagini. Am de citit destul din urma, nu gluma! Presimt ca anul asta luam toti concursul.
Referitor la consimtamantul exprimat valabil prin gesturi, un exemplu din viata de zi cu zi este cand luam un taxi: faptul ca soferul circula pe strada sau asteapta parcat in statie cu “firma” pe masina reprezinta oferta de a contracta. Faptul de a ii face semn sa opreasca sau de a te urca in masina reprezinta acceptarea ofertei, acceptare exprimata prin gestul respectiv.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
marian20 a scris:

ce trebuie sa delimitezi???? fapta ilicita poate fi si o fapta penala. dolul este utilizat in inselaciune, dar el poate sa constea si intr-o fapta neprevazuta de legea penala. pagubitul poate sa nu astepte actiunea penala a statului si sa actioneze pe latura civila prin raspundere delictuala. Contractul - este un act juridic bilateral!!!!


Nu a contestat nimeni asta. E evident ca infractiunea de inselaciune in conventii este dolul de la civil la care se adauga niste conditii in plus. Delimitarea aici voiau sa o faca: unde intervine sfera penalului, care sunt acele conditii.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Damian a explicat f bine cum putem face delimitarea. In plus, am gasit asta intr-un tratat de penal special scris de prof Dobrinoiu: ” Nu există această infracţiune dacă făptuitorul nu a întrebuinţat mijloace frauduloase pentru a determina încheierea contractului, iar acesta nu a putut fi executat din motive independente de voinţa lui. De altfel, vorbind în general de înşelăciune, trebuie să subliniem că simpla minciună, simplul fapt de a afirma un neadevăr sau de a nega un adevăr, nu constituie de regulă un mijloc de inducere în eroare, atâta timp cât nu s-au produs consecinţele şi urmările prevăzute în textul incriminator.”
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
MonteCristo, tind sa iti dau dreptate. Se pare ca nu se poate anula actul cand culpa este imputabila victimei erorii, adica in caz de eroare nescuzabila.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Este acelasi tip de raspundere – civila delictuala – la ambele.
Citez: “ (...)in masura in care exista o culpa a celui aflat in eroare, iar anularea contractului pt error in substantiam ar produce un prejudiciu celeilalte parti, atunci aceasta din urma are dreptul de a fi despagubita, urmand a se aplica regulile de la raspunderea civila delictuala.”
Ionucu, e normal ca victima erorii sa raspunda atata timp cat eroarea provine din propria culpa, iar cocontractantul care nu are nicio vina isi vede contractul anulat si devine astfel prejudiciat.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Grila este din cursul de Civil general Boroi – grila 110. Eu am raspuns, ca majoritatea dintre voi, C. Insa raspunsul la final este B si C, desi tot Boroi spune in aceeasi carte ca in caz de error in substantiam din culpa victimei, cocontractantul poate cere despagubiri acesteia. Sa inteleg ca e o greseala?
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
O grila:
Spre deosebire de eroarea esentiala, dolul:
a atrage nulitatea relativa a AJC
b angajeaza raspunderea autorului sau pentru prejudiciile cauzate
c este alcatuit dintr-un element subiectiv si un element obiectiv

@ Maye, al doilea paragraf este “Locatorul este obligat sa preia lucrul la incheierea contractului si la locul unde se afla in momentul contractarii(daca nu exista stipulatie contrara privind locul si momentul predarii).)”
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Important e sa citesti si din coduri, nu conteaza ordinea carte-cod sau cod-carte. Personal, prefer sa citesc intai cartea si dupa aia codul, am impresia ca inteleg mai bine asa. Daca ai luat o pauza cu dreptul intre timp te sfatuiesc si pe tine sa faci la fel, una e sa citesti dintr-un tratat, unde ai explicatii si exemple si alta e sa iei codul din prima si sa te incurci pe alocuri.
Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Cartea de fise la proc civ scrisa de Andreea Ciurea este o sinteza a CPC, exact in genul fiselor d-lui Udroiu(si ca stil, si ca asezare in pagina). Mai are, pe alocuri, cate un tabel in care se compara diferite institutii, etc.
Eu personal nu agreez aceste carti de fise, am cumparat-o sa pot repeta pe ult suta de metri, caci nu apucasem sa fac prea multe sinteze pe NCPC. Insa acum ca am un an la dispozitie, prefer sa imi concep singur aceste fise.