Va multumesc pentru raspunsuri. Se pare ca nu este nicio cale legala de a demonstra concediera colectiva mascata. O sa ma gandesc la alte posibile solutii si va tin la curent :)
Multumesc,
Maria
Va multumesc pentru sugestii. Referitor la cumularea incetarilor de cim, eu nu am acces la ele, deci probabil ca trebuie sa ceara instanta nr acestora, pe de alta parte in mod sigur compania are grija sa nu depaseasca nr. de salariati demisi/luna. O sa ma gandesc ce alte cai de atac mai am si, daca aveti vreo sugestie, m-ar ajuta. Oricum, va multumesc inca o data pentru raspunurile prompte.
Maria
Nu am gasit niciun contract la nivel de activitate comert valabil pe 2012, deci probabil nu fost incheiat unul nou. In ce priveste arrt 68 din codul muncii, probabil ca societatea si-a luat aceasta masura de prevedere, respectiv calcularea numarului de salariati carora le-au incetat contractele din initiativa angajatorului. Acesta este motivul pentru care societatea disponibilizeaza 10 angajati/luna. Practic, la actionarea in instanta as avea doua cai: 1. dovedirea faptului ca este concediere colectiva mascata (concedierea unui nr de angajati/luni, care ar putea masca concedierea colectiva) si respectiv legalitatea expirarii contractului de munca la nivel de ramura comert. Imi sugerati si alte posbile cai de atac ale deciziei companiei de restructurare de post?
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte,
Maria
Va multumesc pentru raspunsuri. Si totusi refuz sa cred ca drepturile salariatilor sunt reduse la minimum. O sa ma adresez si unui avocat specializat in dreptul muncii. Urati-mi succes :)
Multumesc si o seara placuta,
Maria
Va multumesc pentru promptitudinea raspunului. In ce priveste valabilitatea contractului de ramura comert ce imi puteti spune? Contractul are nr.42/04.02.2010 si prevede: Art.4 (1) Prezentul contract se incheie pe o perioada de un an, cu posibilitatea revizuirii. (2) Daca nici una dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru
care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract.
In acest moment, acest contract la nivel de ramura figureaza ca expirat pe site-ul Ministerului Muncii. Se prelungeste automat acest contract sau nu? Pot beneficia in cazul restructurarii de prevederile lui? (respectiv plati compensatorii de 2 salarii).
Multumesc,
Maria
Buna ziua,
Compania la cre lucrez activeaza in domeniul comert si are peste 300 de salariati. In aceasta perioada efectueaza o serie de concedieri, aproximativ 10 pe luna, avand grija sa nu depaseasca acest numar lunar, pentru a nu fi concediere colectiva. Majoritatea concedierilor se fac pe baza restructurarii de post, iar in firma este o atmosfera de teroare, avand in vedere faptul ca se zvoneste ca este o lista facuta cu angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati pe luni, numarul total al angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati fiind de 20 (deci mai putin de 30, pentru a fi concediere colectiva). In urma cu cateva luni a mai fost un val de concedieri, aproximativ 20 de persoane. Intrebarea mea este: In cazul actionarii in instanta sub acuzatia de concediere colectiva mascata ce sanse are un salariat de a castiga si daca contractul colectiv de ramura comert este inca in vigoare, avand in vedere faptul ca el expira in februarie 2012. Contractul colectiv de ramura comert prevedea plata a 2 salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului si a 6 salarii in caz de concediere colectiva. Va multumesc, Maria