Buna seara. Scuze pentru ca nu am dat un raspuns,dar abia am gasit o portita,daca pot sa spun asa pentru a incerca sa rezolv aceasta problema. Cert e ca atunci cand avem obligatii,morti,copti trebuie sa le ducem la bun sfarsit,dar cand avem drepturi,mai bine te coci sau mori.Promit ca voi scrie ceea ce-am facut,dar mai intai sa dati-mi voie sa ajung pe drumul cel bun. Va multumesc.
Casatoria e doar civila,nu si religioasa iar pensia de urmas e pentru mine.Din cate stiu ar trebui sa beneficiez de pensie de urmas din partea statului turc indiferent daca am sau nu din ce sa ma intretin acolo sau in Romania.Singura proba si cea mai solida cred este certificatul de casatorie care este perfect valabil. Daca sotul meu,pe baza acestui certificat a primit dreptul de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei,nu inteleg cum acelasi document nu mai este valabil chiar tradus si legalizat. Autoritatile din Turcia imi spun ca din moment ce inregistrez certificatul la Consulat,intorcandu-ma la ei nu mai exista nici o problema in a-mi intocmi dosarul de pensie.
Mentionez ca locuiesc in Romania,nu sunt cetatean turc si nu avem copii. Certificatul de casatorie l-am tradus in limba turca(neapostilat),dar nu asta e problema autoritatilor turce. Sunt de acord cu dvs ca din neglijenta,nestiinta sau alt motiv nu am inregistrat certificatul de casatorie(care trebuia inregistrat doar la Consulatul turc),dar ceea ce refuz sa cred e faptul ca explicatia celor de la Consulat e plauzibila. Repet,ei motiveaza neinregistrarea certificatului prin faptul ca sotul e decedat si baza lui de date din Turcia e inchisa.Nu cunosc legislatia turca de aceea am solicitat si ajutorul unui avocat de acolo in speranta ca ma va lamuri.
Buna ziua. Sunt casatorita,cu certificat romanesc din anul 2005 cu un cetatean turc,dar pana acum nu am inregistrat certificatul de casatorie la autoritatle turce. Acum 2 luni sotul meu a decedat in Turcia. Acolo am fost la autoritati cu toate actele traduse pentru a beneficia de pensia de urmas,dar nu au gasit in baza lor de date certificatul de casatorie al nostru si mi s-a indicat sa merg la Consulat in Romania pentru inregistrarea lui. Am fost la Consulatul turc de la Constanta pentru inregistrarea certificatului,dar am fost refuzata pe motiv ca fisa sotului meu a fost inchisa in urma decesului. Ce ar trebui sa fac eu pentru ca autoritatile turce din Romania sa inregistreze certificatul meu de casatorie,care este legal si care nu avea un termen limita de inregistrare,conform declaratiei functionarului de la Consulatul turc din Constanta?