S-a rezolvat problema, a intervenit OG 42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative prin care a fost introdus un nou alineat (3^1) la art.57 și un nou alineat (3^1) la art.101 din Legea nr.215/2001. Consilierul care candidează la una din funcțiile de viceprimar/președinte și vicepreședinți ai consiliilor județene VOTEAZĂ!!!!!
O zi faina!
Buna seara!
Am o serie de intrebari si nu stiu cu care sa incep.
In primul rand as vrea sa imi raspunde-ti cat se poate de repede la aceasta postare si va multumesc anticipat!
1.Conform Legii nr.215/2001, art.57 alegerea viceprimarului se face prin votul majoritatii consilierilor locali in functie. In OG nr.35/2002 legiuitorul a detaliat procedura de alegere a viceprimarului, care se realizeaza prin vot secret tot cu votul majoritotii consilierilor in functie.
INTREBARE: Consilierii locali propusi pentru functia de viceprimar/presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene au voie sa se voteze????
Nu sunt aplicabile prevederile art.46 din Legea nr.215/2001,r2 si prevederile art.77 din Legea nr.393/2004 - Statutul alesilor locali, in sensul ca persoanele propuse pentru a fi alese in functia de viceprimar/presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene au un interes patrimonial si un interes pesonal? In situatia in care au un interes hotararea de alegere a viceprimarului este nula de drept!!!!
Multi spun ca nu este nici interes personal si nici interes patrimonial, deci nu exista conflic de interese, insa exista jurisprudenta unde instanta de judecata anuleaza o hotarare a unui consiliul local tocmai pentru ca a fost adoptata cu incalcarea prevederilor legale sus mentionate.
Dezbaterea este cu privire la ingradirea dreptului consilierului local de a vota si mai mult unii sustin ca pentru munca prestata trebuie sa fie remunerat.
Am nevoie de ajutor!!!!
De asemenea, mai am unele nelamuriri cu privire la procedura de alegere a viceprimarului...art.11 din OG nr.35/2002 prevde modalitatea de alegere a viceprimarului si anume: se alege cu votul majoritatii consilierillor in functie si prin vot secret. La aliniatul 7 al aceluiasi articol intervine o exceptie si anume: in situatia in care nu s-a intrunit majoritatea voturilor consilierilor in functie se trece la turul doi cu primii doi candidati care au obtinut cele mai multe voturi si se organizeaza din nou alegeri. Cel care va obtine cel mai mare numar de voturi va fi declarat ales viceprimar.
Asadar, aceasta exceptie intervine pentru a debloca situatia!
Intrebarea nr.2....Un consiliul local este format din 19 consilieri. Se face doar o singura propunere de viceprimar. Parasesc sala de sedinta un numar de 9 consilieri locali. Raman in sala de seninte 10 consilieri, cel propus nu voteaza (conflic de interese - hotararea este nula de drept) si raman 9 consilieri locali cu drept de vot. In primul tur, consilierul local propus nu intruneste numarul de voturi necesar pentru alegerea uin functia de viceprimar si anume 10 voturi si trec la turul doi unde va fi declarat ales cu 9 voturi pentru - ales in turul doi cu cel mai mare numar de voturi.
Exista aceasta posibilitate? Sa ajungi in turul doi cu o singura propunere????
Mai mult, art.133 din Legea 215/2001 prevede ca se abrogăorice alte dispoziţii contrare.
Tinem cont de dispozitiile art.11 din OG 35/2002 cu privire la alegerea viceprimarului sau tinem cont doar de prevederile Legii 215/2001 unde alegerea viceprimerului se voteaza cu majoritatea consilierilor locali in functie.
Astept raspuns!
O seara frumoasa!
Multumesc frumos pt raspuns. La asta m-am gandit si eu, pt ca nu am avut cunostinta de aceasta datorie inainte de incheierea contractului, insa acea datorie va fi trecuta in dreptul apartamentului unde voi locui. Asta nu mi se pare normal. Ar trebui sa dispara de acolo si sa apar cu zero datorii. Nu stiu ce sa fac sa nu mai apara acea datorie in dreptul meu :( .
Am intrat intr-o problema. Am cumparat un apartament prin prima casa. Contractui de vanzare-cumparare a avut la baza si o adeverinta de la asociatia de locatari prin care sustine ca vanzatorul nu are datorii la asociatie. Ulterior cand am fost sa dam la asociatie contractul si sa anuntam ca suntem noii proprietari mi-au data o veste care m-a lasat paff. FOSTUL PROPRIETAR ARE DATORII LA ASOCIATIE DE 200 milioane lei vechi. Acest apartament a fost adjudecat de vanzator. Executorul a dat bani bancii - pt ca primul proprietar avea, banuesc, credit ipotecar, si pt asociatie nu au mai ramas bani. Nu vreau sa ma trezesc ca o sa imi faca astia de la asociatie mie ceva. Sa inteleg ca asociatia a data in fals acea adresa? Oare sa dau in judecata asociatia pt redierea datoriilor? Nu as vrea sa ma duc in penal pt fals in acte oficiale. Nu as vrea sa le fac rau, dar in ultima instanta cand nu o sa mai am ce sa fac.... Si nici nu apare nici o sarcina la acest apartament. Ce ma sfatuiti ca as putea face? Nu vreau sa stau in pasivitate, as vrea sa pot dormi bine noaptea, pt ca nu mai dorm de ceva zile.