Nu eu am luat bani, ci am dat. Imprumutatul ar prefera sa dea o declaratie cum i-am impumutat o suma de bani si se obliga sa mi-o returneze pana la o anumita data. El ar prefera asta ca este mai ieftin insa voiam sa stiu cu ce difera cele doua acte din punct de vedere juridic. Ma intereseaza daca avantajele si interesele mele raman aceleasi ca si in cazul contrctului
Buna seara!
Imi puteti spune, va rog, diferenta intre un contract simplu (fara garantie) de imprumut intre persoane fizice si declaratia pe proprie raspundere a debitorului ca a incasat o suma de bani de la un creditor? Ambele realizate la notar. Amandoua au titlu executoriu? Se poate apela direct la un executor (fara a ajunge in instanta) in cazul amandurora?
Va multumesc
Nici daca ea detine firma? Nu se considera ca societatea este un bun al ei?
Buna seara!
Voi face la notar un contract de imprumut intre persoane fizice cu o doamna care totodata este administratoarea unei firme. Societatea respectiva este implicata intr-un proces. In urma acestuia se vor vira bani intr-un cont al societatii. Daca va incepe executarea silita in urma nerespectarii termenului din contractul meu, executorul poate bloca suma de bani virata in contul societatii atata timp cat imprumutatul este administratorul acesteia?
Va intreb aceasta pentru ca imprumutatul nu detine bunuri pe numele ei si ma bazez pe suma pe care o va primi in urma procesului.
Am inteles ca totodata se poate face un act notarial prin care imprumutatul sa declare ca vrea ca in urma procesului suma de bani ce mi-o datoreaza sa imi intre mie direct in cont iar restul de bani ce urmeaza sa ii primeasca sa fie virati in contul ei? Acest act trebuie depus la judecatarie inainte de ziua procesului sau cand?
Buna ziua!
I-am imprumutat unei persoane o suma de bani pentru o luna insa a trecut deja un an si nu i-am primit inapoi. Intre timp am aflat ca imprumutatul se afla intr-un proces (care e pe sfarsite, termenul fiind in februarie, dar poate se amana iar decizia, ca si pana acum) in urma caruia ar trebui sa primeasca o anumita suma de bani din care vrea sa imi restituie datoria. Totodata nu detine alte bunuri. Asadar numai pe eventualele viramente bancare ma pot baza. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:
In cazul in care facem contract de imprumut simplu (pentru ca nu are ce garantii sa-mi dea) la notar, expira termenul limita de restituire a imprumutului si voi apela la un executor judecatoresc, acesta ii va pune poprire pe suma datorata mie in momentul in care i se vor vira bani in cont?Orice virament bancar conteaza si pot fi blocati banii primiti din orice sursa?(de ex. salariul)
Desi ea este parte implicata in proces, este posibil sa ceara ca suma pe care urmeaza sa o primeasca sa fie virata intr-un alt cont, pe numele altcuiva(ma gandesc sa nu lase executorul sa vada ca s-a facut vreun virament pe numele ei)?
O alta intrebare ar fi: in cazul in care ar avea deja alte datorii (nu ii cunosc exact trecutul ) atunci ceilalti imprumutatori ar avea prioritate in fata mea ?
Va multumesc anticipat!
Da, cum spune domnul avocat, am fost fraiera. Trebuia sa mi se restituie imprumutul in 2 luni, banii ii serveau chiar atunci(urmatoarea zi, stiu si de ce), era weekend si nu m-am gandit sa astept, sa merg sa fac act la notar si sa ii cer acestuia CF-urile pe proprietatile imprumutatului sa vad daca are cu ce-mi garanta. Cand am mers la notar ieri mi s-au dat aceste informatii, cum trebuie sa procedez (care este diferenta intre contractul simplu si cel cu garantie si ce prioritate am in caz de executare silita, avand in vedere ca proprietatile sunt deja ipotecate), insa este vina mea. Banii au fost imprumutati, am mizat pe cuvant, prietenie si onoare (prostie din partea mea). Repet, stiu ca efectiv nu am gandit-o si am fost "fraiera" (cum spune dl. avocat) (si primisem si promisiuni legate de situatia mea profesionalape viitor, lucru ce mi-a dat un imbold sa ajut persoana cand a avut nevoie) insa nu am avut niciodata astfel de probleme iar acum un an ma gandeam ca mai exista totusi persoane ca si mine (de incredere). Va dati seama ca mi-am invatat lectia din teapa primita si nu o sa se mai repete niciodata!
Buna seara!
Am imprumutat acum un an o suma mare de bani (in euro) unei cunostinte care a promis ca ii restituie in 2 luni. Au trecut 12 si tot promisiuni de la o luna la alta aud. Partea buna este ca totusi suntem intr-o relatie amiabila si m-am hotarat sa fac un contract de imprumut intre persoane fizice la notar, sa stiu ca am ceva legalizat la mana. Va rog sa ma lamuriti cu niste raspunsuri la urmatoare intrebari:
1. In caz de neplata, contractul are vreo valabilitate sau poate servi oricand in caz ca vom ajunge in Instanta?
2. Persoana respectiva nu lucreaza (deci nu are venit stabil), momentan nu are autoturism sau alte bunuri pe numele sau, cu exceptia casei in care locuieste si a doua terenuri. Iau in calcul posibilitatea de a trece in contract o proprietate drept garantie insa daca toate 3 sunt deja ipotecate, are vreo relevanta daca intocmim contract simplu sau cu garantie? (in caz de executare silita
nu am nicio prioritate ma gandesc)
3. Acest contract intocmit si semnat de ambele parti la notar are cum sa fie contestat?
4. Conteaza daca trec data imprumutului de anul trecut (2011) sau din ziua in care il semnam?
5. Are relevanta daca specificam scopul in care a folosit banii (ca eventuala dovada in instanta)?
6. Trebuie sa trec ceva clauze speciale in contract ca sa ma asigur ca nu are cum sa ma atace la tribunal?
Va multumesc foarte mult anticipat!