Lucrez la o corporatie si pe langa seful din Turcia (Line Manager = LM) mai am doi sefi de proiect unul in Spania si altul in Belgia ( Project Manager = PM). Ca sa mi se aprobe concediul de catre LM am nevoie de confirmare din partea ambilor PM-i si asta ma deranjeaza (daca lucram pe 4 proiecte ar fi trebuit sa am acordul a 4 oameni: nu cred ca e normal).
Dar intrebarea este: exista vre-o justificare in legislatia noastra pentru acest mod de aprobare a concediilor?
Am vorbit ieri cu cineva de la ANAF Asistenta Contribuabili si mi-a zis ca nu conteaza al cui e pamantul cat timp va exista un transfer al dreptului de proprietate. Stiu ca acesta nu e un raspuns oficial asa ca am depus si intrebarea "online".
Cand l-am intrebat daca exista posibilitatea ca un constructor sa ridice o cladire "a lui" pe terenul meu a raspuns ca aceasta nu mai tine de ei ci de notari.
O sa vorbesc cu constructorul saptamana viitoare, momentan e plecat din tara, si cu un notar sa vad ce parere are el: daca exista posibilitatea de a se realiza asa ceva.
Imi dau seama ca trebuie sa poata fi locuita, dar (de exemplu) am in proiect 2 bai... e de ajuns doar una sa fie finisata? Sau trebuie ambele? Dar dormitarele: e de ajuns unul singur sa fie terminat? Pe mine ma interesa mai in detaliu (nu am gasit niciunde in legislatie o definitie/explicatie a ce inseamna o locuinta locuibila).
Oricum o sa incerc sa lamuresc asta cu constructorul si notarul.
de ce spui ca "o livrare de bunuri in sensul art. 140, alin 2^1 cod fiscal" este teren + casa?
Adica eu citesc punctul c) asa:
"mai platesc 5% TVA cei care cumpara o locuinta cu suprafata utila de maxim 120 mp, fara alte anexe si valoarea locuintei + a terenului, inainte de aplicarea TVA-ului, sa fie mai mica de 380.000 roni. Locuinta trebuie sa fie la cheie, iar terenul pe care e construita locuinta sa fie de maxim 250 mp. Cumparatorii nu mai pot beneficia de 5% TVA daca oricare din ei a achizitionat o locuinta pentru care a platit 5% TVA".
De altfel aceeasi impresie mi-o da si nota de la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Cluj: www.vivacity.ro/files/min.pdf.
Iar in articolul de la: www.avocatnet.ro/content/articles/id_28724/Regimul-TVA-la-vanzarea-constructiilor.html
e specificat: "In primele trei situatii prezentate mai sus, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care sunt construite cladirile respective"; in acest articol a patra situatie este "litera c)". Si nici nu precizeaza ca terenul trebuie sa fie al constructorului.
O alta nelamurire care o am este legat de ce reprezinta locuintele care "pot fi locuite ca atare"...
Dar mai bine hai sa vedem si ce au de zis alte persoane... sigur, daca vor si au timp! :D
... Prima data te rog sa-mi vorbesti ( de fapt scri :) ) la "per tu"... am 31 de ani si mi-e greu sa ma cred in varsta (cu timpul o sa ma obisnuiesc :P ).
Excelent! din ce spui tu imi dau seama ca nici nu trebuie sa donez cealalta parcela unei rude (eu asa credeam).
Nu am gasit vre-o referire, in legislatie, referitoare la prima conditie pe care ai enumerat-o.
La a doua am comentarii: am consultat "Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal... din 22/01/2004" si referitor la norma metodologica 23, punctul (9)se subliniaza ca suprafata terenului trebuie sa fie inscrisa in documentatia cadastrala (ca sa dovedeasca ca e de 250 mp... presupun) dar nu ca trebuie sa apartina constructorului (de fapt asta e diferenta intre litera c si literele a,b,d: la punctele a,b si d se specifica f. clar "inclusiv a terenului pe care sunt construite").
Si cu a III-a conditie sunt de acord: am si aflat ca trebuie sa-i dau constructorului o declaratie autentificata de notar ca ne indeplinim conditiile de la art 140, alin 2.1, litera C) ca poata sa-mi ofere facturi cu 5% TVA.
Sunt de acord cu a IV-a conditie: o data ce parcela va fi de 250 mp cred ca o sa ma incadrez la aceste prevederi.
"storneaza avansurile si elibereaza factura finala" inseamna ca face diferenta intre pretul final si platile care le-am facut deja?
... acum incep sa ma afund in cum se dezmembreaza si cum sa dezmembrez parcela ca sa se potriveasca proiectul de casa si pe parcela de 250 mp si sa nu intre in conflict cu PUZ,PUD,PUG, etc... :training: .
Iti multumesc de ajutor Xerxes! Si daca mai ai chestii de corectat la ce am zis sau adaugat sau sugerat/sfatuit... sunt numai urechi!
PS: in cursurile de creativitate se zice ca ideile vin mai multe si mai usor in grupuri de de mai multe persoane; sper ca nu o sa te superi daca pe viitor o sa invit pe cineva la discutie.
:) Desi nu sunt multumit de el fiindca nu-i ce vreau sa aud trebuie sa recunosc ca imi arata o alta problema pe care trebuie sa o rezolv (daca se poate) si prin urmare ma ajuta. Dar sunt perseverent si fiindca vreau sa-mi impun parerea (ca si in contabilitate sau economie intrebarea corecta e "cum pot sa fac sa...?" ) si nu in ultimul rand sa economisesc 7-8000 eur am sa continui cu intrebarile.
Eu sunt cam ignorant in privinta diferentei intre acesti termeni, dar va urma sa fac un contract cu constructorul care se ocupa de toate: proiect, fundatie si casa( finisata la cheie exterior si semifinisata la interior: instalatii electrice si sanitare). Deci din punctul meu de vedere el imi livreaza o casa.
Plata se face pe etape si la sfarsit are loc receptia finala.
Cum/prin ce difera aceasta de "livrare"?
Alte intrebari care ma framanta ar fi:
1. cine decide la ce cota de TVA ma "situez"?
2. trebuie sa platesc TVA 24% si apoi sa ma deplasez cu acte si dovezi pe la finante ca sa-mi recuperez (desigur, in cazul in care pot sa dovedesc) banii?
Am un teren ( aproximativ 700 mp) care inca nu este scos din circuitul agricol si vrea sa construiesc o casa noua pe el (suprafata utila 118 mp - daca balconul de 5 mp se considera suprafata utila). Stiu ca m-as incadra in articolul art. 140 alin. (21) lit. c) daca as avea suprafata terenului de maxim 250 mp.
Intrebarile mele sunt:
1. e posibil sa fac in felul urmator
- inpart terenul intr-o parcela de 250 mp si una de 450 mp iar pe cea din urma o donez parintilor sau unei rude
- construiesc casa si platesc TVA-ul de 5%
- revin asupra deciziei de donare
2. daca scenariul de deasupra nu este posibil, aveti vre-o idee cum as putea face (cu minimul de efort financiar) ca sa ma incadrez in art. 140 alin. (21) lit. c) ?