avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Activitate laraband

Activitate laraband

pare cam ciudat totusi ca intr-un termen de 30 de zile sa emitem 2 decizii de concediere specifice disponibilizarii colective si 3 decizii de concediere individuala.....Prin sintagma "colectiva" legiuitorul a urmarit un anumit numar de concedieri (cel putin 10) intr-un termen de 30 de zile. Iar noi nu ne incadram aici, cu cele 5 concedieri in 30 de zile....Pentru cei 2 salariati cu preavizul suspendat, poate ca este relevant si trebuie sa ne raportam la data concedierii (care va fi in luna mai, de ex.), iar nu la data declansarii procedurii de concediere colectiva si a desfiintarii posturilor lor (din luna ianuarie). Chiar daca au posturile desfiintate inca din luna ianuarie, ei totusi in momentul de fata nu sunt concediati...Prin urmare, dupa incetarea cauzei de suspendare, daca cei 2 vor fi concediati in luna mai, chiar si cu inca 3 salariati concediati individual in aceeasi luna (numarul lor total fiind de 5 intr-un interval de 30 de zile), poate ca inclusiv cei 2 ar trebui sa primeasca tot decizii de concediere individuala?!...
Oricum, noi va multumim pentru opinia dvs.de mai sus!:)
Atunci voi incerca sa expun speta cat mai concret:
La data de 31 ianuarie au fost concediati colectiv aprox.300 de salariati. Pentru toti 300 s-au comunicat mai intai notificarile de preaviz (pt.a respecta termenul de minim 20 de zile lucratoare prevazut de Codul muncii), dupa care, la finalizarea preavizului, au primit deciziile de concediere cu data de 31 ianuarie. Aproape la sfarsitul perioadei de preaviz, 2 dintre salariatii ce urmau a fi concediati colectiv, au intrat in concediu medical si asa sunt si acum, dupa aprox.3 luni...Sigur ca, odata suspendat CIM, s-a suspendat si preavizul. Pana aici, totul ne este clar!
Problema apare cand angajatorul decide sa concedieze si pe mai departe, dar de aceasta data individual, prin concedieri individuale succesive, respectiv, cativa salariati in fiecare luna, (pana in 9), in functie de propriul lui plan de reorganizare si restructurare.
Astfel, decide ca in luna mai, sa fie concediati individual 3 salariati (care acum se afla in perioada de preaviz).
Intrebarea noastra este: daca tot in luna mai apar si cei 2 cu preavizul suspendat (astfel incat intr-o perioada de 30 de zile se vor aduna cu cei 3 concediati individual), ce fel de decizii vor avea acestia 2? Decizie de concediere colectiva, in care invocam si art.68 C.mun. si trecem toate elementele specifice acestei decizii (de ex.: criteriile de stabilire a ordinii de prioritati la concediere - specific doar pt.concediere colectiva) sau decizie de concediere individuala, tinand cont ca in 30 zile, chiar si adunati cu cei 3 care vor fi concediati individual, va fi tot concediere individuala?!
Speram ca acum este mai clara situatia...:(
Daca imi permiteti, art. 65 alin. (1) prevazut la art.5 lit.a) din Normele la Lg.somajului (HG 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare), a fost introdus prin pct.3 din HG 934/2004 inca din iunie 2004, iar nu ca urmare a aparitiei HG nr. 119/2014.
Dar nu acest articol este problema si nu AJOFM-ul, ci efectiv tipul deciziei pe care o vom emite: colectiva sau individuala?! Plus ca mai este diferenta si d.p.d.v. al acordarii salariilor compensatorii; cei concediati colectiv primesc mai multe salarii compensatorii decat cei concediati individual.
Nu avem ce sa intrebam la AJOFM si oricum am intreba degeaba, pt.ca nu se pune problema daca vor beneficia sau nu de somaj; sigur ca vor beneficia atata timp cat vom invoca si in cazul acestor salariati "art. 65 alin.(1), art. 66, art.68 si urm. din Legea 53/2003 - Codul muncii".

Problema se pune cu acest art.68 si urm. - care reglementeaza procedura concedierii colective si prin urmare, si decizia va fi specifica concedierii colective. Pot primi decizii pentru concediere colectiva cand in 30 de zile sunt doar ei 2 concediati? sau asa cum am ridicat mai sus problema, daca in aceeasi perioada de 30 de zile mai sunt concediati, dar de aceasta data individual, inca 3 salariati, cum procedam? 2 cu decizii de concediere colectiva si 3 cu decizii de concediere individuala? ca numar total de salariati concediati in 30 de zile, respectiv 5, ramanem tot in concediere individuala. Si atunci ce facem cu cei 2 care trebuiau concediati colectiv dar au de cateva luni preavizul suspendat ?!

Nu poate fi vorba de a intra din nou in concediere colectiva, daca la un angajator sunt concediati in termen de 30 de zile maxim 9 salariati (pt.ca de la cel putin 10 salariati se intra in concediere colectiva, daca angajatorul se regaseste in numarul minim de la art.68 alin.(1) lit.a)).

In concluzie, fata de cele mai sus relatate, cu siguranta AJOFM nu ne poate ajuta, este o problema pur juridica si mi-e greu sa cred ca cineva in tara asta nu s-a confruntat cu o astfel de situatie, este adevarat, atipica, dar se pare ca nu imposibila...
Pana la urma cei de la ITM nu au gasit un argument logic pentru care sa ne refuze Actul aditional de prelungire cu 1 an a CCM in vigoare, asa ca am reusit sa-l inregistram. Ca documentatie, a fost destul de simplu:

Am trimis la ITM o adresa de inaintare cu urmatoarele documente:
1. Actul adițional de prelungire a CCM in vigoare – 1 original (pt.ei, ca depozitari; au spus ca este suficient exemplarul lor si nu au nevoie si de exemplarul nostru si al Sindicatului);
2. Procesul verbal al ședinței de negociere intre angajator si Sindicat, cu privire la prelungirea CCM – 1 original;
3. Adresa angajatorului privind invitarea la negociere a Sindicatului și componența echipei de negociere din partea angajatorului – 1 copie;
4. Adresa Sindicatului privind componența echipei de negociere din partea acestuia – 1 copie;
5. Împuternicirea angajatorului privind persoana care semnează Actul adițional la CCM – în original;
6. Împuternicirea Sindicatului privind persoana care semnează Actul adițional la CCM – în original;
7. Sentința civilă privind reprezentativitatea Sindicatului la nivelul angajatorului – în copie.

Am depus adresa cu aceste documente anexate si in 2 zile am primit dovada de inregistrare de la ITM.
dar suntem la a 4-a concediere colectiva si toti salariatii disponibilizati au beneficiat de somaj, chiar cei de la AJOFM au fost la sediul societatii si au luat dosarele pt.ca erau f.multi.
Intr-adevar in art.5 din HG 174/2002 se prevede ce spuneti dvs.(art. 65 alin. (1)), dar pana acum nu am avut probleme la AJOFM, poate tocmai pt.ca am invocat ca temei legal "art. 65, art. 66, art.68 si urm. din Legea 53/2003 - Codul muncii".
Dar revenind la speta noastra, art.68 CM (concedierea colectiva) inseamna o procedura speciala care trebuie respectata de angajator, dar si o alta forma a deciziei de concediere (contine mai multe elemente). Iar noi, tocmai asta intrebam: le vom da decizii de concediere colectiva (invocand si art.68 si urm.) sau individuala (invocand doar art.65)?
Chiar daca temeiul de drept al incetarii CIM a ramas desfiintarea locului de munca ca urmare a aplicarii procedurii de concediere colectiva, cum facem acum cand vor fi concediati doar 2 salariati in 30 de zile?! cum se mai poate numi concediere colectiva? si ce se intampla daca de exemplu, in aceeasi perioada in care ar trebui concediati cei 2, in cadrul societatii se va dispune aplicarea masurii de concediere individuala pentru cativa angajati?! Este posibil ca in 30 de zile sa concediezi 3 salariati pe procedura individuala (invocand doar art. 65,) si 2 salariati pe procedura colectiva (invocand si art.68 si cu toate elementele suplimentare din decizie)???
pai, care acelasi - art. 65 alin. (1) C.mun.?
Toate CIM ale salariatilor au fost desfacute in baza art.68 (concediere colectiva), este si articol separat in Revisal in acest sens. La fel trebuia si pentru cei doi. Doar ca datorita concediilor medicale, preavizul a fost suspendat.
Intrebarea noastra este: dupa ce se vor intoarce din concediu medical, vor fi concediati tot in baza lui art.68 CM (concedierea colectiva) - temeiul initial, sau in baza art.65 CM (concedierea individuala), avand in vedere ca au ramas doar ei 2, in termenul de 30 de zile?
Se mai poate vorbi despre concediere colectiva dupa cateva luni de CIM suspendat? Daca salariatul sta in concediu medical 1 an, il concediem in baza art.68 CM (concedierea colectiva) - care a fost temeiul initial? Atunci cum ramane cu termenul de 30 de zile? pana la urma diferenta intre concedierea colectiva si cea individuala consta in numarul de salariati concediati intr-o perioada de 30 de zile calendaristice?!
Buna ziua,
In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea termenului minim de 20 de zile lucratoare, s-au comunicat Deciziile de concediere colectiva (in baza art.68 CM).
Doar ca 2 dintre salariatii preavizati, dupa cateva zile de preaviz, au intrat in concediu medical si au deja CIM suspendate (si implicit si preavizul) de mai mult de 3 luni, pe diverse coduri de boala....Intrebarea noastra este urmatoarea: Cand se vor intoarce din concediu medical si vor finaliza zilele ramase din preaviz, vor fi concediati tot cu art.68 CM (concedierea colectiva) sau cu art.65 CM (concedierea individuala)?
Chiar daca posturile lor au fost desfiintate in cadrul procedurii de concediere colectiva, au fost pe lista celor notificati la AJOFM si ITM, au primit si Notificarile de preaviz in baza art.68 CM, totusi acum, au ramas doar ei 2 care vor concediati. Potrivit art.68 CM alin.(1), - prin concediere colectiva se intelege "concedierea intr-o perioada de 30 de zile calendaristice", a unui numar de cel putin 10 salariati de exemplu, daca ne raportam la lit.a). Ori in cazul nostru, vor fi doar ei 2 concediati in 30 de zile.....Va rugam sa ne dati un sfat, cum anume sa procedam, cu ce articol emitem deciziile de concediere? Multumim anticipat!
In Procesul verbal de constatare a contraventiei scrie ca "PVCC neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii devine titlu executoriu"....deci inseamna ca cel atacat nu este inca titlu executoriu...cel putin asa intelegem noi... :-(( Oricum, nu mai conteaza...Multumim tuturor pentru opinii!
Răspuns la discuția Certificate verzi 2013
Pretul mediu ponderat este calculat de Opcom si publicat pe website-ul propriu.

Preţul Mediu Ponderat al CV
Nr.crt. Numărul de luni luate în considerare pentru calculul PMP Lunile luate în considerare pentru calculul PMP PMP [Lei/CV] * Data publicării pe website-ul Opcom
1 6 ianuarie-iunie 2012 246,67 30 iulie 2012
2 3 iunie-august 2012 240,86 14 septembrie 2012
3 3 septembrie-noiembrie 2012 243,27 6 decembrie 2012
4 3 decembrie 2012-februarie 2013 241,49 11 martie 2013
5 3 martie-mai 2013 180,22 10 iunie 2013
6 3 iunie-august 2013 178,29 6 septembrie 2013
7 3 septembrie-noiembrie 2013 186,96 6 decembrie 2013
8 3 decembrie 2013-februarie 2014 196,16 12 martie 2014
* PMP - Preţ Mediu Ponderat, calculat conform prevederilor L134/2012

Va transmit si linkul:
[ link extern ]
Imi pare rau ca nu ati citit cu atentie cele scrise mai sus sau poate ca noi nu am stiut sa ne facem intelesi.... La solicitarea noastra, instanta ne-a trimis o copie a sentintei, timbrata si stampilata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila prin nerecurare. Aceasta sentinta am scanat-o color si am trimis-o ANAF-ului care, dupa ceva timp, ne-a solicitat copii legalizate ale Procesului verbal de contraventie si Hotararii judecatoresti definitive si irevocabile!. Adica la notariat! Iar noi exact asta am dorit sa stim, daca au dreptul sa ne trimita la notar, sa facem copii legalizate dupa aceste inscrisuri sau este suficient sa le prezentam in copie xerox obisnuita (bineinteles, cu originalul la noi pentru confruntare) / prin e-mail, scanate.


In cazul dvs. ANAF-ul are interesul sa va ia banii. Pe dvs, va intereseaza sa nu ii dati, deoarece aveti aceasta hotarare. ANAF-ul nu are de unde sa stie, in mod oficial, ca hotararea pe care i-o prezentati dvs. este definitiva, daca nu exista stampila instantei cu aceasta mentiune. Prin urmare, interesul este al dvs. sa legalizati hotararea si nu a ANAF-ului.


iar partea aceasta cu "interesul", iarasi nu o intelegem! Reiteram faptul ca ANAF nu are dreptul sa retina bani de la contribuabil decat in baza unui titlu executoriu definitiv si irevocabil! Si atunci, nu este un abuz faptul ca iti retin imediat banii fara sa aiba acest titlu executoriu???