avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... ANAF are dreptul sa ceara o hotarare judecatoreasca in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

ANAF are dreptul sa ceara o hotarare judecatoreasca in copie legalizata sau este un abuz?

Buna ziua,
In 2011, societatea noastra a fost sanctionata cu amenda contraventionala de CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale) pentru circulatia unui autovehicul pe drumurile publice, fara rovinieta valabila. Intrucat acel autovehicul a fost vandut de societatea noastra unei alte societati inca din anul 2007 (care se pare ca nu a facut transcrierea proprietatii, iar la politie autovehiculul a ramas inmatriculat pe societatea noastra), am contestat in instanta procesul verbal de contraventie, iar in acest sens, s-a pronuntat o sentinta civila de anulare a respectivului proces verbal.
Bineinteles, ca in anul 2011, imediat dupa ce ne-a fost comunicat acel proces verbal de contraventie, ne-am trezit cu ANAF-ul, care ne-a anuntat telefonic, ca va retine amenda contraventionala din sumele pe care trebuia sa ni le ramburseze, pentru ca amenda respectiva se face venit la bugetul de stat.
Am spus ca nu au voie sa ne retina acesti bani decat in baza unui titlu executoriu si ca noi am contestat in instanta procesul verbal si implicit, amenda . Ne-au solicitat sa le transmitem scanat plangerea contraventionala pe care am depus-o in instanta si ne-au atras atentia ca "pe viitor, daca veti mai fi amendati, trebuie sa ne anuntati imediat si sa ne trimiteti dovezile in cazul in care formulati contestatie, pentru ca altfel va retinem imediat sumele, fiind venit la bugetul stat"! Ma rog, fiind satui pana in gat de procesele cu ei si presiunile sistematice , am trecut si peste asta.....Dupa cateva luni, ne-am trezit cu altcineva de la ANAF care ne spune din nou ca ne va retine acea amenda. Am spus iarasi ca am contestat-o in instanta, ca intre timp s-a pronuntat si sentinta de anulare a procesului verbal, dar inca nu avem cum sa le trimitem acea sentinta, pentru ca instanta nu a redactat-o...La solicitarea persoanei respective, am trimis din nou plangerea noastra contraventionala pentru ca "nu se gasea la ei" ....Dupa aprox.6 luni in care am solicitat si instantei de nenumarate ori sa redacteze si sa ne transmita acea sentinta, am primit in sfarsit un exemplar original, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila. Sigur ca imediat, in cea mai mare graba, am scanat-o color si trimis-o prin e-mail celor de la ANAF, rasufland usurati ca poate asa ne vor lasa odata in pace cu acea amenda! O perioada ne-au lasat dupa care, in urma reorganizarii si regionalizarii ne-am trezit cu alti angajati din ANAF care din nou, ne cer aceleasi documente, ba mai mult: copii legalizate dupa Procesul verbal de contraventie si dupa Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila!!!!
Intrebam si noi acum, ce legatura are ANAF cu Procesul verbal de contraventie??? lor li s-a comunicat de catre CNADNR cuantumul amenzii, iar daca tot au nevoie de el, n-au decat sa-l ceara de la CNADNR! si de ce ne cer copii legalizate ale acestor documente???? Si sentinta civila??? Este legal ce fac sau este un abuz???? Noi nu am gasit inca in Codul Fiscal si de Procedura fiscala precum ca am fi obligati sa transmitem la ANAF titlurile executorii in copie legalizata?! Daca cineva stie vreun articol de lege, va rugam sa ne ajutati si sa ne luminati si pe noi in relatia cu ANAF....
Cel mai recent răspuns: laraband , utilizator 16:42, 25 Aprilie 2014
Multumim pentru raspuns si sigur ca ne vom conforma, in masura in care exista si un text de lege in acest sens. Ne puteti spune si articolul? multumim anticipat
Codul de procedura civila reglementeaza acest lucru: cum se poate dovedi ca o hotarare judecatoreasca este definitiva si irevocabila.
asta este cu totul altceva decat ce am intrebat noi...Sentinta in original am scanat-o color si trimis-o la ei; noi nu aveam cum sa lipim timbrul si sa aplicam stampila instantei si semnaturile grefierului si judecatorului.... Mai mult decat atat, ne puteau solicita sa mergem la ei si sa le prezentam originalul. Noi am intrebat daca suntem obligati sa le dam copii legalizate ale sentintelor noastre?!. De ce nu face asta CNADNR, cel care a aplicat ilegal amenda?! Sa obtina ei titlul executoriu definitiv si irevocabil si sa-l trimita la ANAF! ANAF care de altfel, nici nu are voie sa retina niciun leu de la contribuabil decat in baza unui titlu executoriu, pe care nu-l are!!! Si tot pe tine contribuabil, te trimite sa alergi si sa faci cheltuieli suplimentare pentru a-ti dovedi nevinovatia....din pacate, aceasta este tara in care traim!!!
Legalizarea unei hotarari judecatoresti presupune aplicarea stampilei cu mentiunea definitiva pe hotarare de catre instanta care a pronuntat hotararea respectiva.

Hotararea pe care o aveti dvs. nu contine aceasta stampila. Nu are cum sa fie comunicata o hotarare cu stampila respectiva, deoarece, o hotarare judecatoreasca ramane definitiva, numai dupa ce se implineste termenul de exercitare a unei cai de atac si numai daca nu a fost exercitata nicio alta cale de atac. Termenul de exercitare a unei cai de atac, incepe sa curga de la data comunicarii hotararii.

Legalizarea hotararii o poate face oricare dintre partile care s-au judecat intr-un litigiu, dar intotdeauna partea care are interes.

In cazul dvs. ANAF-ul are interesul sa va ia banii. Pe dvs, va intereseaza sa nu ii dati, deoarece aveti aceasta hotarare. ANAF-ul nu are de unde sa stie, in mod oficial, ca hotararea pe care i-o prezentati dvs. este definitiva, daca nu exista stampila instantei cu aceasta mentiune. Prin urmare, interesul este al dvs. sa legalizati hotararea si nu a ANAF-ului.

Alte discuții în legătură

Contestatie titlu executoriu - amenzi rovinieta lauradumitrescu lauradumitrescu Buna ziua, Am primit de la ANAF Directia taxe si impoyite un titlu executoriu in valoare de 1500lei reprezentand amenzi contraventionale-rovinieta. Nimic ... (vezi toată discuția)
Hotarari definitive ori irevocabile in materie contraventionala? spown1972 spown1972 Buna ziua! Senzatia ca sintagma “sa-ti demonstrezi nevinovatia” a devenit o stare de fapt in tarisoara noastra, iar drepturile fundamentale, doar vorbe-n ... (vezi toată discuția)
Client la magazin in romania! MihaiDamas MihaiDamas Buna ziua! Am cumparat un produs elecronic de la o firma care desface produse electronice din Bucuresti. Produsul l-am cumparat de la un punct de lucru al ... (vezi toată discuția)