avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Hotarari definitive ori irevocabile in materie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Hotarari definitive ori irevocabile in materie contraventionala?

Buna ziua!
Senzatia ca sintagma “sa-ti demonstrezi nevinovatia” a devenit o stare de fapt in tarisoara noastra, iar drepturile fundamentale, doar vorbe-n vant, va solicit ajutorul in rezolvarea urmatoarei spete:
In data de 22.01.2014, un aget al Politiei Municipale mi-a aplicat o amenda contraventionala la L61/91, in valoare de 500 lei.
Fiind nevinovat, am formulat catre Judecatoria competenta o plangere contranetionala, prin care solicitam ANULAREA procesului-verbal intocmit.
Prin sentinta pronuntata in data de 09.09.2014, plangerea contraventionala mi-a fost respinsa.
Bineinteles, am atacat prin APEL respectiva sentinta. In urma acestui demers, prin Decizia civila din data de 06.02.2015, Tribunalul MI-A ADMIS PLANGEREA, SCHIMBAND IN TOT SENTINTA ATACATA. Teoretic, ar trebui sa fiu multumit pentru ca mi s-a facut dreptatre, nu? Din pacate, nu-i asa!
Intre timp,
-prin TITLUL EXECUTORIU emis de Primarie in data de 13.06.2014, mi se solicita achitarea sumei de 500lei reprezentand AMENDA CONTRAVENTIONALA,
-iar prin adresa din data de 19.01.205 mi s-a infiintat POPRIRE pe drepturile banesti pentru stingerea creantei.
Asta, desi inca din luna februarie a aceluiasi an, atat procesul-verbal de contraventie, cat si hotararea primei instante erau ANULATE, iar IPJ nu a mai atacat in vreun fel decizia Tribunalului!
Pentru lamurirea situatiei, printr-o petitie, m-am adresat Primariei Municipale.
Prin raspunsul primit in data de 11.03.2015, am fost instiintat ca procedura poprii a fost SUSPENDATA pana la solutionarea procesului(sic!), precum si ca trebuie sa trimit o copie a(citez) “SENTINTEI definitive si IREVOCABILE.
In schimb, DECIZIA pe care am primit-o este doar…DEFINITIVA!
Din cate stiu, in lumina noilor prevederi legale(art.8 din L72/2012), sintagma “irevocabila” a cam disparut in materie civila.
In aceste conditii, va rog sa ma “luminati” raspunzandu-mi la urmatoarele intrebari:
1. Aceasta noua reglementare este aplicabila si in cazul meu?
2. Daca raspunsul pentru pct.1 este negative, cum(Doamne, iarta-ma!) o fac IREVOCABILA?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: spown1972 , utilizator 16:20, 14 Iulie 2015
Hotărâri irevocabile se mai pronunță doar în dosarele care au început să se judece înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Până la etapa executării silite discutăm despre hotărâri irevocabile, dar asta nu are legătură cu situația dvs.

Hotârârea este definitivă. Cei de la primăriei fie nu au fost atenți la anul începerii procesului, fie habar nu au că există un alt Cod de procedură civilă pentru că nu lucrează cu el. Le înaintați decizia pronunțată de tribunal și le aduceți la cunoștință faptul că litigiul dvs. s-a judecat sub imperiul Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, act normativ în care sintagma de ”hotărâre irevocabilă” nu mai există.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac impotriva unei hotarari irevocabile lehel_kis lehel_kis Bună ziua!O întrebare:am un proces verbal rutier contestat la judecătorie. În P.V. respectiv nu-mi era trecut localitatea în care am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Am o sentinta mai poate fi atacata ? octaradu1 octaradu1 Am decizia Respinge plângerea contravenţională ca neîntemeiată. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică la data de 13.06.2012 o mai pot ataca ... (vezi toată discuția)
Legalizare hotarare - se mai investeste cu formula executorie? cassy cassy va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez deaorece: azi verificand un dosar pe site Tribunalului mi-a aparut cu rosu in fata ... (vezi toată discuția)