avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate ina80

Activitate ina80

Buna ziua!

Lucrez intr-o corporatie cu multi expati, de nationalitati foarte diferite, cu sedere in România pe termen lung, in numele carora va adresez urmatoarele intrebari:
1) cât timp pot conduce in România in baza permisului de conducere national insotit de permisul international de conducere?
2) este obligatorie preschimbarea permisului de conducere strain cu unul romanesc?
Intreb pentru ca nu am reusit sa gasesc legea cu referire la sederea strainilor in România mai mult d 185 zile/an care atrage de la sine obtinerea/preschimbarea permisului de conducere strain cu unul românesc.
Si nici din ordinul ministrului 163/2011 nu reiese ca ar fi obligatorie preschimbarea permisului, ci doar optional, iar cei de la permise auto Bucuresti si Ilfov nu au stiut sa imi raspunda.

II grupez pe expatii mei in urmatoarele categorii, cu concluziile si intrebarile aferente fiecarei grupe:

a) cu permise emise de tari UE si Confederatia Elvetiana = nu este necesara preschimbarea permisului, pot calatori in baza pemisului emis in UE, corect?

b) cu permise emise de tari semnatare ale conventiei de trafic rutier = pot calatori doar in baza traducerii legalizate a permisului strain de conducere, sau este oblugatorie si preschimbarea lui cu unul românesc?

c) cu permise emise de tarile din anexa 3 la ordinul ministrului 163/2011 (SUA, Canada, China, Japonia etc.) nesemnatare ale conventiei de trafic rutier = preschimbarea este obligatorie, dar posibila fara examen auto.

d) cu pemise emise de tari care nu se regasesc pe niciuna din anexele la ordinul ministrului 163/2011 = nu pot fi preschimbate permisele, fiind obligati sa faca scoala de soferi + examen auto daca doresc permis românesc

Pt. categoriile c) si d) , daca au permis de conducere international valabil, cât timp au voie sa conduca cu el pe teritoriul României, si care este art. de lege care limiteaza acesta perioada?

Multumesc mult!
Buna ziua,
Cand m-am intors la servici din CCC am aflat ca din fisa postului mi-au fost scoase portofolii foarte importante, lucru care a dus la o incadrare inferioara pe grila de salarizare si care totodata ma dezavantajaza atat profesional, indatoririle ramase fiind minore si nesemnificative dpdv al CV-ului, cat si personal, cu salariul micsorat semnificativ.
Intrebarea mea este: are angajatorul dreptul sa faca acest lucru, in special fara sa fiu consultata/informata in prealabil si cum sa abordez problema, legal bineinteles (ce art. din lege sa citez)? Mentionez ca am fost si sunt un angajat exemplar, mereu laudata si apreciata.

Multumesc frumos!