avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Activitate theblacklady_13

Activitate theblacklady_13

Răspuns la discuția delapidare
Buna dimineata,
Acum am vazut raspunsul dat de dvs si va multumesc. Va ofer mai multe informatii legate de caz. Banii au fost sustrasi de catre casier, pe toate documentele apar semnaturile lui pentru ca era singurul care avea dreptul sa lucreze in cadrul casieriei, seful sau neavand acces, insa sumele au fost utilizate de catre superior. De multe ori banii erau dusi de catre cetateni direct lui, el transmitand informatia casierului. Va dau un exemplu: la un moment dat un client al bancii a adus 400milioane pentru un depozit, bani pe care seful i-a luat si a mers la o alta banca la care el avea credit si l-a lichidat, fara sa ii mai inapoieze imediat. In timp aceasta suma a acumulat dobanzi iar dupa 2-3 ani omul s-a intors sa-si recupereze depozitul situatie in care casierul a fost nevoit sa retraga alte depozite, de la alti clienti pentru a acoperi suma. Si va pot da alte exemple de genul. Dupa cum v-am spus casierul este cel care a intocmit toata documentatia, am inteles de la alte persoane abilitate ca superiorul nu poate fi tras la raspundere pentru ca nu exista dovezi scriptice. Poate ca sunt persoane printre clienti care pot declara ca au dat banii lui, insa sansele sunt mici ca acesti oameni sa-si doreasca implicare in acest caz. In plus toate documentele care puteau sa incrimineze superiorul au fost distruse, casierul dandu-si seama abia dupa ceva timp.
Noi banuiam ca nu putem demonstra ca seful direct a fost cel care a creat de fapt acest prejudiciu, din acest motiv dorim sa acoperim paguba, pentru a putea evita o eventuala comdamnare.
As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca printr-o intelegere cu partea vatamata sau chiar cu procurorul sa obtinem un ragaz, timp in care sa aducem acesta suma?
Va reamintesc ca exista si o garantie imobiliara, care a fost intocmita tocmai pentru situatii de acest gen. Se poate ca prin executarea garantiei sa fie evitate celelalte proceduri?
Am uitat sa specific un detaliu. Incepand cu anul 2008 toate platile efectuate de banca au fast facute de catre casier, impreuna cu a alta persoana (ordinele de plate au fost facute de celalalt), iar in timpul concediilor persoana respectiva inlocuia casierul. La inceput acesta nu stia problema din cadrul unitatii, insa din 2010 a aflat si a acoperit situatia. Poate fi el considerat parte in caz? Precizez ca si el are garantie imobiliara.
Răspuns la discuția delapidare
Va rog sa-mi spuneti daca acest prejudiciu este suportat de catre clientii bancii sau banca despagubeste clientii ca mai apoi sa-si recupereze banii de la casier?
Discuție delapidare
Unul dintre parintii mei lucreaza de aprox 25ani la casieria unei banci, timp in care sub influenta superiorului direct au fost preluati bani din depozitele clientilor. Cu trecerea anilor sumele au crescut atat datorita dobanzilor cat ci faptului ca aceste actiuni se repetau. In 2009 s-a produs fuziunea intre unitatea unde lucreaza si o alta unitate, directoratul fiind preluat de ceilalti. Atunci suma delapidata era de aproape 200000lei, iar seful de aici simtind ca este banuit de noul director si-a facut dosar de pensionare de caz de boala, a platit 50000lei si a plecat din unitate lasand casierul cu diferenta. Desi casierul a mai efectuat plati in acesta perioada, nesemnificative pentru intreaga valoare, suma a crecut, la momentul actual fiind lipsa tot vreo 200000lei. Directorul actual abia acum a aflat de frauda dandu-i casierului termen de plata intergrala pana la 30noiembrie. In situatia in care nu se va efectua plata se va face dosar catre procuratura banca declarandu-se parte vatamata.
Toate sumele lipsa provin din depozite lichidate si depozite neinregistrate in raportul contabil, nu au fost facute credite fictive.
Exista si o garantie imobiliara pe gestiune (imobilul valoreaza aprox 55000euro).
As dori sa stiu daca se poate ca si superiorul care acum este pensionat sa fie tras la raspundere (precizez ca este pensionat pe psihiatrie) si care sunt masurile care pot fi luate improtriva casierului.