avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare

Unul dintre parintii mei lucreaza de aprox 25ani la casieria unei banci, timp in care sub influenta superiorului direct au fost preluati bani din depozitele clientilor. Cu trecerea anilor sumele au crescut atat datorita dobanzilor cat ci faptului ca aceste actiuni se repetau. In 2009 s-a produs fuziunea intre unitatea unde lucreaza si o alta unitate, directoratul fiind preluat de ceilalti. Atunci suma delapidata era de aproape 200000lei, iar seful de aici simtind ca este banuit de noul director si-a facut dosar de pensionare de caz de boala, a platit 50000lei si a plecat din unitate lasand casierul cu diferenta. Desi casierul a mai efectuat plati in acesta perioada, nesemnificative pentru intreaga valoare, suma a crecut, la momentul actual fiind lipsa tot vreo 200000lei. Directorul actual abia acum a aflat de frauda dandu-i casierului termen de plata intergrala pana la 30noiembrie. In situatia in care nu se va efectua plata se va face dosar catre procuratura banca declarandu-se parte vatamata.
Toate sumele lipsa provin din depozite lichidate si depozite neinregistrate in raportul contabil, nu au fost facute credite fictive.
Exista si o garantie imobiliara pe gestiune (imobilul valoreaza aprox 55000euro).
As dori sa stiu daca se poate ca si superiorul care acum este pensionat sa fie tras la raspundere (precizez ca este pensionat pe psihiatrie) si care sunt masurile care pot fi luate improtriva casierului.
ART. 215^1c.p.
Delapidarea
Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.
În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ART. 163c.p.p.
Măsurile asigurătorii
#M50
Măsurile asigurătorii se iau în cursul procesului penal de procuror sau de instanţa de judecată şi constau în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile şi imobile, în vederea confiscării speciale, a reparării pagubei produse prin infracţiune, precum şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii.
#B
Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a pagubei.
Măsurile asigurătorii pentru garantarea executării pedepsei amenzii se iau numai asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului.
Nu pot fi sechestrate bunuri care aparţin unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 din Codul penal, precum şi cele exceptate de lege.
Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua la cererea părţii civile sau din oficiu.
Luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie:
#M36
a) *** Abrogată
#B
b) în cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
Va rog sa-mi spuneti daca acest prejudiciu este suportat de catre clientii bancii sau banca despagubeste clientii ca mai apoi sa-si recupereze banii de la casier?
Casierul va ajunge foarte probabil la inchisoare.
Posibil inchisoare de 10 ani.
Doar daca si-ar angaja avocat ar putea spera sa primeasca o pedeapsa mai redusa sau chiar cu suspendare in mod exceptional.

Banii se achita de societatea de asigurare.
Buna seara .
In primul rand,explicati mai clar fraza :Unul dintre parintii mei lucreaza de aprox 25ani la casieria unei banci, timp in care sub influenta superiorului direct au fost preluati bani din depozitele clientilor

Parintele dvs.,in complicitate ,si la ordinul directorului ,a sustras/delapidat sume de bani,din conturlile clientilor ,de depozit .,sau nu este asa,el neavand nici o vina ?Cum este situatia de fapt ?
Nu se ajunge asa usor la condamnare si inchisoare .Daca tatal dvs.stie ca nu a sustras sume,poate cere in aparare proba cu martori,interogatoriu a fostului director,chiar daca are certificat de bolnav psihic, sau poate cere proba cu expertiza contabila judiciara,pentru clarificarea intregii situatii de fapt si de drept,in exhaustivitatea ei,a lipsei aceste sume de bani .Poate de asemenea beneficia de circumstante atenuante sau de inlaturare a raspunderii penale,daca dovedeste ca a fost constrans de catre sefi,sa faca aceste lucruri ,prin constrangeri morale sau fizice,conform art.46 din Codul penal actual.
Cu stima,
Marius Bote .


Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2012
Marius Bote, Practician in insolventa
Nu se poate ajunge usor la o condamnare cu inchisoare este adevarat.
Poate dura si 2-3 ani dar asa va fi.

Probele in astfel de cazuri se analizeaza intr-un mod sec.Nu poti audia martori ca nu vede nimeni cand ia cineva banii.

Sunt multi care in ziua de astazi comit infractiuni si apoi accepta aplicarea unei pedepse pentru ca scot niste bani pe care altfel nu ii pot scoate niciodata.Adica fac inchisoare pentru bani.
Incearca sa pacaleasca avocatii ca sunt nevinovati si ca nu au bani si chiar isi si gasesc avocati tineri care ii cred si ii apara aproape gratis.
Se prezinta la avocati ca fiind victime.

Alte discuții în legătură

Procesul verbal de indisponibilizare romanu23 romanu23 In baza carui art. din C.p.p. se face indisponibilizarea unui auto.? Si cine o poate dispune? (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ;urmarire penala pentru evaziune fiscala . gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua. Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac sa mi recuperez banii pe 21 august 2009 s a facut o perchezitie la mine acasa deoarece fiul meu minor era acuzat de furt si talharie,la aceea perchezitie mi au fost cofiscate mai ... (vezi toată discuția)