Nu sunt in eroare, nici in contradictie de termeni.
Spre deosebire de dvs, am dat o solutie la intrebarea userului:
laumari a scris:
...Dar atunci cum este posibil si ce demersuri sunt necesare pentru ca acest asociat sa-si primeasca drepturile cuvenite in urma retragerii sale din societate.
Si acum sa detaliez un pic. Sa nu ramana userul nelamurit.
Parasirea (voluntara) a societatii este posibila prin cesiunea partilor sociale (catre persoane din interiorul societatii sau din afara ei).
Insa, parasirea societatii este posibila si prin retragere. Situatie expres reglementata in Legea nr. 31/1990 , la art. 226.
Nu exista identitate intre retragerea asociatului prin acordul celuilalt asociat (retragere conventionala) si cesiunea partilor sociale detinute de acesta catre asociatul care ramane in societate.
In cazul retragerii, societatea este cea obligata la plata drepturilor cuvenite asociatului retras. In cazul cesiunii, asociatul cesionar este cel abligat la plata pretului partilor sociale achizitionate.
Potrivit alin 3 al art. 226 din Legea 31/1990 este perfect posibil ca drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, sa fie stabilite prin acordul asociatilor.
In cazul de fata exista intelegere amiabila (respectiv, parasirea societatii in schimbul unei cote proportionale din stocul de marfa al societatii).
A se vedea si ICCJ – sectia a II-a civila, Decizia nr. 3802/2013