avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit locuinta

Buna seara.

Sunt psiholog iar in curand doresc sa imi deschid cabinet individual si am nevoie de sediu profesional. Fiind la inceput, cel mai simplu este sa imi deschid sediul profesional la domiciliu (domiciliu cu destinatie rezidentiala).

In acest caz (avand in vedere reglementarile din noul cod fiscal) impozitul pe locuinta va creste pentru ca se va schimba destinatia acesteia si nu va mai fi una rezidentiala?

Mentionez ca apartamentul nu este pe numele meu, ci pe numele parintilor, iar eu nu decontez cheltuieli (adaug acest lucru pentru ca din cate am citit, daca nu decontez cheltuieli atunci destinatia locuintei nu se schimba).

Sper ca am oferit suficiente informatii.

Va multumesc anticipat!
Daca la apartamentul unde deschideti sediul profesional nu desfasurati nicio activitate, atunci impozitul va fi la fel ca si cum firma nu ar fi acolo

www.avocatnet.ro/content/con...
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2015
Iulian MANEA, Contabil
Un raspuns ambiguu la fel ca si legea, la art. 459.3 punctele a si b:
a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal si nu se desf. activ. economica impozitul se plateste ca si pana acum (este clar ca si cum ai activitatea suspendata rezulta apartamentul este rezidential);
b) daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desf. activitate economica, IAR cheltuielile cu utilitatile sunt inreg. in sarcina persoanei care desf. activ. economica, impozitul se va calcula dupa art. 458, adica mixt rezidential si nerezidential. TOTUL ESTE CLAR pana la mentiunea IAR de unde apar si interpretarile: am un PFA pe contabilitate unde tin 4 mici firme (rezulta un venit mic), cu domiciliu fiscal la aprtamentul familiei insa NU inregistrz nicio cheltuiala cu utilitatile. Cum va fi incadrat apartamentul Rezidential sau mixt? Va multumesc si poate avem un raspuns mai exact. Cu stima, Romvio
romvio a scris:

am un PFA pe contabilitate unde tin 4 mici firme (rezulta un venit mic), cu domiciliu fiscal la aprtamentul familiei insa NU inregistrz nicio cheltuiala cu utilitatile. Cum va fi incadrat apartamentul Rezidential sau mixt?


''... impozitul va fi:

1. ca pentru clădiri rezidenţiale – însemnând că impozitul va fi identic sau apropiat celui actual -, dacă este înregistrat un domiciliu fiscal şi nu se desfăşoară nicio activitate economică.
...
2. ca pentru clădiri nerezidenţiale – impozit majorat până la de 20 de ori -, dacă este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilităţile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică.

Prin urmare, ar rezulta că şi “în cazul în care ai sediul social înregistrat la domiciliu, desfăşori o activitate, dar nu deduci cheltuielile aferente activităţii, cum sunt cele cu utilităţile, plăteşti impozitul ca pentru clădiri rezidenţiale”, precizează Ruxandra Jianu.''

sursa:
[ link extern ]

buna ziua. am deschis in apartamentul sotului cu care am facut un contract decomodat un cabinet individual de psihologie cu sediul profesional si punctul de lucru in apartament. nu decontez cheltuielile apartamentului pe cabinet. cum voi plati impozitul pe apartament. va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare sediu cabinet individual de psihologie FPG FPG Buna seara! Am un cabinet individual de psihologie, cu sediul profesional si punctul de lucru, la aceeasi adresa, prin contract de comodat (apartamentul ... (vezi toată discuția)
Impozit pe apartament cu destinatie mixta BalinPetru BalinPetru Referitor la impozitul pe cladiri cu destinatie mixta si nediferentiate Codul Fiscal prevede: (3) Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)