avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Activitate copyright

Activitate copyright

Din punctul meu de vedere ar trebui să vă publicați la o editură acele manuale.
De-abia după ce-ați publicat cartea/cărțile puteți să solicitați drepturi de autor.
Bună seara!
Pe scurt: transformarea unei picturi în schemă de goblen și coaserea goblenului după schema genrată presupune încălcarea drepturilor de autor al pictorului care a creat pictura?
(Unde:
- pictura este a unui pictor contemporan sau mort dar n-au trecut cei 70 ani conform legii
- coaserea goblenului se face exclusiv personal sau pentru prieteni
- goblenul cusut nu se vinde)

Pe larg:
Cu ajutorul unui program de calculator se poate obține o diagramă a unei picturi. Cusătorul coase după diagrama respectivă pe pânză iar rezultatul final este goblenul finalizat care redă pictura într-o măsură apropiată, deoarece aceeași pictură poate fi redată în goblen în 2 culori sau în 250 culori. Numărul mare de culori și setările făcute programului contribuie la realizarea unui goblen care să fie cât mai fidel picturii de la care s-a plecat.

Contribuția celui care coase nu este decât aceea de simplu executant, deoarece el urmărește diagrama creată de acel program și coase pe pânză cu ațele indicate de program.
Se poate vorbi de o contribuție doar din partea celui care prelucrează poza în diagramă de goblen atunci când intervine manual, cu mouseul, și corectează și îmbunătățește vizibil diagrama obținută ca să se apropie de pictura de la care s-a plecat. E vorba de un fel de re-pictare din mouse. Însă acest pas nu este obligatoriu. Se poate coase după diagrama generată de program fără a aduce acele modificări manuale.

Acest ”procedeu” de a transforma o pictură în goblen, încalcă drepturile autorului?
Menționez că goblenul rezultat(cusut) nu va fi vândut, ci oferit cadou prietenilor sau pus în propria locuință. Comercializarea este exclusă.

Atunci când pictura se introduce în programul respectiv, după stabilirea dimensiunilor finale ale goblenului și a numărului de culori ce vor fi folosite la coasere, programul oferă o poză de control, adică o imagine care simulează cum ar arăta goblenul cusut. Această imagine simulată, poate fi postată pe forumuri publice sau private cu scopul de a exemplifica acuratețea programului de prelucrat sau pentru a exemplifica priceperea utilizatorului de a folosi programul în cauză?

Vă mulțumesc frumos și aștept un răspuns.