avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate floryas

Activitate floryas

nu mi-ai raspuns, problema trebuie v[zuta din toate unghiurile, acei care au pus acele conditii pe care le enumeri, nu s-au gandit nicicum la aceasta situa'ie. depinde la care ultimi ani calendaristici ne referim, cei de inaintea CIC prin care s-au suspendat raporturile de serviciu "DE DREPT", sau ultimii ani calendaristici pentru o situatie normala a unui functionar care nu are raporturile suspendate, repet, DE DREPT. Oricum, eu sunt barbat, as fi asteptat ca parerile femeilor sa fie in favoarea lor, raportandu-ne la materia drept umanitar. un om normal, un functionar normal, nu s-a prostit in 2 ani si mai mult acea conditie fiind o perdeapsa disciplinara la drept vorbind, nicaieri in justitie nu va avea castig de cauza institutia publica. Multumesc pentru p[reri, eu vad altfel lucrurile.


Alina VEZUREANU: - avocat membru al Baroului Bucuresti



Am fost intrebata de unele mamici ce se intampla daca aleg sa stea acasa cei 2 ani. Sunt sau nu in riscul de a isi pierde locul de munca? Este adevarat ca s-a vehiculat nonstop asupra posibilitatii angajatorului de a renunta la mamica, daca aceasta sta mai mult de 1 an in concediul pentru cresterea copilului, insa... juridic vorbind acest fapt este nelegal pentru urmatoarele motive:

in raport de dispozitiile Codului Muncii este ilegal sa desfaci contractul de munca pe perioada concediilor. (ca sunt ele medicale, de odihna, fara plata sau de maternitate sau de creste a copilului)
odata ce tu ai optat pentru varianta lunga (de 2 ani) sau varianta scurta (de 1 an) asta inseamna ca pe toata aceasta perioada nu poti fi data afara
pe toata perioada concediului de maternitate sau de crestere copil, contractul tau de munca este suspendat de drept.
multumesc, dar as dori un raspuns sau o explicatie argumentata legal. unde este specificat ceea ce sustii mai sus. doar legal.
multam pentru raspunsuri. cred ca nu m-am facut inteles putin. deci situatia este astfel> FP din 2000 -asistent. pana in 2006 nu s-a mai dat concurs pentru principal din diverse motive. in 2006 au fost doar doua posturi de principal date pe........ in 2008 idem, in 2010 (fiindca asta se intampla din 2 in 2 ani), vine bebe exact inainte de concurs (septembrie). pana aici toate evaluarile profesionale din 2000 pana in 2010 inclusiv, foarte bune. intrebare> acum la venirea din concediul de maternitate care evaluari se iau in calcul daca ultimii doi ani calendaristici au fost cei de maternitate? ultimii 2 de actvitate unde exista evaluarile, respectiv 2009 si 2010, sau 2011 si 2012 pentru care nu sunt evaluari, contractul de munca fiind suspendat din motive umane. aici e ciudatenia. nu se pune problema la celelalte conditii de a putea participa la concursul de principal, sunt intrunite, doar punctul cu evaluarile este ciudat. aici nu gasesc raspuns,, acesta situatie nu o gasesc specificata nicaieri, sau poate nu am cautat bine,asta pentru a contracara un raspuns negativ la personal, daca este respins dosarul.
multumesc, am gresit eu. si totusi nu poti ingradi acesul la un concurs de grad, daca inainte de concediul de maternitate indeplineai toate conditiile. a venit bebe, contractul de munca s-a suspendat si implicit evaluarile s-au suspendat, deci se iau in calcul ultimele doua evaluari efectuate, altfel problema intra sub incidenta statutului functionarului public care stipuleaza despre aceasta interdictie ca fiind o abatere grava, fiind incadrata la sanctiuni disciplinare. deci o mama este pedepsita pentru ca a dat viata unui copil? aici e problema.

de unde ati scos "ultimii 2 ani calendaristici!? in legea 188 nu e specificat acest lucru
(Art. 65. - (1) Examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;


c) sa fi obtinut cel putin calificativul "bine" la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani;



d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.
(3) Functionarii publici care nu indeplinesc conditiile de vechime prevazute pentru promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut pot participa la concursul organizat, in conditiile legii, in vederea promovarii rapide in functia publica.)