Iarna trecuta autoturismul meu a fost avariat substantial de caderi de zapada de pe acoperisul unei cladiri publice. Institutia proprietara a cladirii este locul meu de munca, iar autoturismul se afla parcat legal, pe locurile de parcare amenajate pentru personal, pe un teritoriu ce este proprietatea institutiei in cauza. Incidental a avut loc in timpul programului de lucru. Nu exista nici un fel de marcaj, semnalizare de prevenire, preintampinare a unui astfel de incident. Deci nu am negliat nici un fel de avertisment. In caderile de zapada a mai fost afecat un autoturism. Cum nu am avut asigurari Casco, am suportat integral cheltuielile de reparatie. Desi am depus o solicitare in acest sens, raspunsul oficial al institutiei (proprietar de cladire) a fost ca nu exista nici un temei legal care sa justifice pretentiile noastre de acoperire a cheltuielilor de reparatie a prejudiciilor. Ceea ce cred eu insa este faptul ca probabil nici o cladire publica nu are asigurare de raspundere civila fata de terti. Totusi, consider ca – in concordanta cu legea (noul Cod civil Legea nr 287/2009 - Art. 1376, Aliniat 1 si Art. 1378) – cererea de despagubire este indreptatita.
Intrebari:
1. Ma puteti ajuta cu informatii, daca se poate cat de cat detaliate, despre cazuri similare ? Unde (eventual in instanta, in urma unor hotarari judecatoresti), posesorii de autoturisme avariate “de catre” cladiri publice au fost despagubite de catre institutiile publice proprietare ale acestor cladiri ?
2. Mentioneza undeva Codul civil CLAR ca proprietarul este OBLIGAT sa PREINTAMPINE evenimente de acest gen ? Sau se subintelege din art 1378?