avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Activitate PROPIETARap

Activitate PROPIETARap

mai are cineva vreo parere?
am gasit asta: 5.1. Regimul matrimonial încetează prin desfacerea căsătoriei prin divorţ, prin încetarea căsătoriei ca urmare a decesului unuia/ambilor soţi sau prin nulitatea/anularea căsătoriei.

Modele de convenţii matrimoniale privind alegerea de către viitori soţi a regimului comunităţii convenţionale

A. ASPECTE TEORETICE

CONVENŢIE MATRIMONIALĂ ÎNTRE VIITORI SOŢI

- regimul comunităţii convenţionale –



I. PĂRŢILE



1. Subsemnatul .............., cetăţean ..........., domiciliat în .........., cnp, .........



2. Subsemnata ..............., cetăţean .........., domiciliată în ........., cnp ..........



în calitate de viitori soţi, având în vedere intenţia de a ne căsători la data de .............



II. OBIECTUL CONVENŢIEI



2.1. Noi, părţile[1] am hotărât să adoptăm regimul matrimonial al comunităţii convenţionale, reglementat de art.366-368 Cod Civil.

2.2. Regimul comunităţii convenţionale se completează cu dispoziţiile legale privind comunitatea legală, acolo unde prin prezenta convenţie nu s-a prevăzut altfel.

2.3. Noi, părţile am hotărât următoarele[2]:

a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c) Cod Civil;

b)restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);

c)obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

d)includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

2.4. Noi, părţile confirmăm inventarul bunurilor mobile autentificat sub nr.........de notarul public.............., care face parte integrantă din prezenta convenţie matrimonială[3]sau

Noi, părţile declarăm că notarul public ne-a adus la cunoştinţă posibilitatea întocmirii unui inventar al bunurilor mobile proprii, precum şi faptul că în lipsa unui astfel de inventar, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune şi declarăm că nu solicităm întocmirea unui astfel de inventar (nu există bunuri mobile proprii).



III. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE SOŢILOR



3.1. Noi, părţile declarăm că notarul public ne-a adus la cunoştinţă următoarele efecte juridice ale regimului comunităţii convenţionale:

- bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii convenţionale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor[4].

- fiecare soţ are dreptul de a folosi bunurile comune fără consimţământul expres al celuilalt soţ şi poate încheia singur acte de conservare şi de administrare cu privire la orice dintre bunurile comune, precum şi acte de dobândire a bunurilor comune.

- actele de înstrăinare sau de grevare, precum şi orice alte acte de dispoziţie având ca obiect bunurile imobile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soţi.

- oricare dintre soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă anumitor formalităţi de publicitate.

- sunt bunuri proprii ale soţilor, bunurile prevăzute de art.340 Cod Civil.

- fiecare soţ poate folosi, administra şi dispune liber de bunurile sale proprii.

- în timpul comunităţii soţii pot împărţi bunurile comune în tot sau în parte, prin act autentic notarial sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară.

3.2. Prezenta convenţie produce efecte de la data încheierii căsătoriei.

3.3. Noi, părţile declarăm că notarul public ne-a adus la cunoştinţă următoarele dispoziţii cu caracter general care se aplică şi regimului comunităţii convenţionale (art.312 alin.2 Cod Civil):

- soţii sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei[5];

- oricare dintre soţi poate să dea mandat celuilalt soţ să-l reprezinte pentru exercitarea drepturilor ce le are potrivit regimului matrimonial;

- fiecare soţ poate face singur, fără consimţământul celuilalt soţ, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea;

- fiecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile şi datoriile sale, iar în caz de refuz nejustificat se poate adresa instanţei de tutelă.

- în mod excepţional, dacă unul dintre soţi încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celălalt soţ poate cere instanţei de tutelă ca, pentru o durată determinată, dreptul de a dispune de anumite bunuri să poată fi exercitat numai cu consimţământul său expres.

- niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate, fără consimţământul scris al celuilalt soţ, să dispună de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care este afectată folosinţa acesteia. Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii. Oricare dintre soţi poate cere notarea în Cartea Funciară a unui imobil a faptului că reprezintă locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului;

- în cazul în care locuinţa este deţinută în temeiul unui contract de închiriere, fiecare soţ are un drept locativ propriu, chiar dacă numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este încheiat înainte de căsătorie, dispoziţiile paragrafului anterior fiind aplicabile.



IV. MODIFICAREA REGIMULUI MATRIMONIAL



4.1. Regimul matrimonial ales se poate modifica sau înlocui oricând până la data încheierii căsătoriei (art.336 Cod Civil).

4.2. După încheierea căsătoriei, regimul matrimonial ales se poate modifica sau înlocui, după cel puţin un an de la încheierea acesteia.

4.3. Orice modificare sau înlocuire a regimului matrimonial se va face cu respectarea condiţiilor prevăzute de Codul civil pentru încheierea convenţiei matrimoniale.



V. ÎNCETAREA REGIMULUI MATRIMONIAL. LICHIDAREA



5.1. Regimul matrimonial încetează prin desfacerea căsătoriei prin divorţ, prin încetarea căsătoriei ca urmare a decesului unuia/ambilor soţi sau prin nulitatea/anularea căsătoriei.

5.2. În caz de încetare sau schimbare a regimului matrimonial, acesta se lichidează prin bună învoială prin act autentic notarial, sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară.



VI. publicitatea CONVENŢIEI MATRIMONIALE



6.1. Noi, părţile declarăm că ni s-a adus la cunoştinţă obligaţia de a prezenta convenţia matrimonială, ofiţerului de stare civilă la data încheierii căsătoriei.

6.2. În vederea opozabilităţii faţă de terţi, un exemplar al prezentei convenţii şi al inventarului (după caz) se va transmite de notarul public la RNNRM.

6.3. În vederea opozabilităţii faţă de terţi, oricare dintre soţi va putea îndeplini formalităţile pentru efectuarea înscrierilor corespunzătoare la Biroul de cadastru şi Publicitate Imobiliară competent pentru bunurile imobile şi la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, pentru bunurile mobile (conform art.334 alin.3 şi alin.4 Cod Civil)[6].



VII. LEGEA APLICABILĂ REGIMULUI MATRIMONIAL[7].



7.1. Noi, părţile am hotărât ca legea aplicabilă regimului matrimonial să fie legea ......[8]

7.2. Soţii pot alege oricând o altă lege aplicabilă regimului matrimonial dintre cele prevăzute de art.2590 alin.2 Cod Civil, cu respectarea condiţiilor de formă prevăzute de lege pentru încheierea convenţiei matrimoniale (art.2591 alin.2 Cod Civil).

7.3. Noi, părţile declarăm că notarul public ne-a adus la cunoştinţă domeniul de aplicare a legii aplicabile regimului matrimonial prevăzut de art.2593 Cod Civil[9].



VIII. LEGEA APLICABILĂ DIVORŢULUI[10]



8.1. Noi, părţile am hotărât ca legea aplicabilă divorţului să fie legea .......................[11]

8.2. Dacă legea străină aleasă nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România (art.2600 alin.2 Cod Civil)[12].

Cheltuielile pentru întocmirea prezentei convenţiei au fost suportate de ambele părţi.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNNRM şi ...... exemplare s-au eliberat părţilor.

Semnătura............... Semnătura........




multumesc ptr raspuns
ok, dvs. spuneti ca fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane insa sotia vinde sotului 1/2 din imobil dar sotul plateste cu bani din salariu care e bun comun asa ca dupa cate imi inchipui eu ar trebui ca sotul sa aiba o donatie din partea cuiva sau o mostenire cu care sa plateasca sotiei valoarea a 1/2 din imobil. imi inchipui bine? aaa... cumva suma de bani pe care sotia o primeste de la soti se constituie bun comun? serios acum, ori am eu imaginatia prea bogata :)) sau ar fi mai bine ca instanta de judecata investita de proprietar cu o actiune in constatare va constatata cum proprietarul zice in fata instantei, dau 1/2 din imobil sotului meu! ar fi posibil?
multumesc ptr sprijin dar mai am o ultima(cred) intrebare, ce se intampla in cazul unui divort?
multumesc si dvs pentru raspuns
sunteti bun sa mi spuneti care este procedura pentru modificarea conventionala a regimului matrimonial asa cum ati specificat mai sus?
bun, multumesc pentru raspuns.
-donatia spuneti ca nu
- vanzarea intre soti spuneti ca da si observam ca În trecut, exista o prevedere imperativă în articolul 1307, conform căreia : „ vânzarea între soţi este interzisă”. Raţiunea acestei reglementări consta odinioară în impiedicarea soţilor, de a face sub pretextul unei vânzări, donaţii deghizate, încălcând în acest fel principiul irevocabilităţii donaţiilor. dar in prezent legiuitorul instituie aşadar o normă care reprezintă începutul unei relaţii de afaceri între soţii Noului Cod Civil: „Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ ” ( art. 317 al. 1 din Codul Civil ). asta daca am inteles eu bine. Imi puteti spune in ce conditii se poate face acest lucru?
-dar cu imputernicirea instantei de judecata cu o actiune in constatare solicitandu-se trecerea si a celuilalt sot in actul de vanzare cumparare se poate?
Acest subiect de discutie fiind deschis datorita faptului ca cei doi soti au ajuns la concluzia ca amandoi dau cu var, amandoi aduc imbunatatiri, amandoi cumpara frigider, amandoi fac diverse acolo iar printr un exercitiu de imaginatie in care cei doi la varsta de 60 de ani divorteaza, sotul sau sotia care nu era proprietar va trebui sa plece desi pana la acel moment a contribuit in egala masura la bunul mers al lucrurilor in ceea ce priveste imobilul.
acum revin la nedumerirea mea si intreb ce modalitate ar trebui aleasa pentru a da celor doi drepturi egale asupra proprietatii pentru ca in viitor sa fie evitate intamplari de genul celei exemplificate mai sus.
multumesc
Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca apartamentul sa aiba ca proprietari pe ambii soti, mai explicit, daca pana acum era sotia pe actul de proprietate, aceasta doreste ca de acum inainte sa fie si sotul, dreptul de proprietate asupra imobilului sa fie impartit in mod egal.
Pana acum am aflat urmatoarele despre acest subiect si despre care nu stiu care varianta este cea mai indicata sau legala sau potrivita
-donatia
-vanzarea intre soti
-imputernicirea instantei de judecata cu o actiune in constatare solicitandu se trecerea si a celuilalt sot
-vanzarea cumpararea intre soti
daca mai e ceva ce eu nu am gasit, va rog sa ma ajutati pentru a sti cum se procedeaza
multumesc
Răspuns la discuția contestare proces verbal
multumesc pentru raspuns, altcineva?
as fi expus concret solicitarea insa nu vreau sa atraga atentia persoanelor in cauza, multumesc pentru intelegere insa am niste intrebari clar expuse la care m-as bucura sa primesc un raspuns
multumesc!
Răspuns la discuția contestare proces verbal
obiectul plangerii nu e necesar, pe mine ma intereseaza de ce se fac vinovati cei care
-au semnat fara sa stie ce semneaza,
-cea care a semnat in dreptul numelui fiicei sale,
-presedintele daca sau pentru ca nu a prezentat fizic petitia mea si a expus verbal petitia mea in mod eronat(si sau nu intentionat) dand un alt sens acesteia pentru a convinge persoanele sa semneze dupa bunul plac al dansului
-administratorul care a intocmit procesul verbal denaturand cererea mea.
lucruri care nu mi se par hilare.
plangerea contraventionala va fi formulata pentru incalcarea caror norme? si impotriva caror persoane, caci impotriva procesului verbal sigur nu pot formula o plangere contraventionala, lucru care chiar mi se pare hilar. sau dumneavoastra va referiti la faptul ca pot contesta procesul verbal si pot formula o plangere contraventionala impotriva persoanelor implicate
Administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei de proprietatri cu limita de competenta de executie hotarari dispuse de adunarea generala,presedinte si comitet executiv
- corect, in limita competentelor si a legilor iar administratora daca a intocmit de capul ei PV in mod eronat e una iar daca i s a dictat eronat putea sa refuze si sa zica:"stati asa, omul asta cere ceva, iar noi in procesul verbal aratam eronat cererea acestuia