Pai tocmai aici este problema. Ca cei de la banca mi-au spus clar ca sunt imputernicit pe cont atata timp cat titularul este in viata. Din momentul decesului acestuia (sau din momentul in care ii instiintez ca titularul a decedat) eu ca imputernicit nu mai pot face nicio operatiune pe acest cont. Nici macar nu imi mai elibereaza extras de cont. Deci nu mai am niciun drept ca imputernicit si probalil nicio obligatie. Iar daca ar fi fost cateva zeci de mii in cont, ar fi fost rentabil sa fac succesiunea. Dar asa.... Si inca o intrebare. Daca sa zicem ca in momentul acesta contul ar fi pe zero, atunci ce rost mai are succesiunea? Sa facem succesiune pentru ce? Pentru nimic sau pentru datorii?
Si daca totusi abandonam pur si simplu acel cont si el devine cont debitor si nu il vom mai alimenta, cine va plati acei bani? Presupun ca decedatul ca eu nu mai sunt imputernicit decat in timpul vietii titularului,nu? Sau cum se procedeaza?
Asa m-am gandit si eu dar m-am interesat la banca si mi-au spus ca daca titularul a decedat contul se blocheaza si vom avea acces la el doar in baza certificatului de mostenitor. Ma gandesc sa las contul sa se consume singur din taxe si comisioane si apoi poate il inchide automat banca daca este inactiv. Dar nu am nicio garantie ca va fi asa. Deci ce ma sfatuiti sa fac?
Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Tatal meu a decedat in urma cu putin timp. Avea un cont la o banca in care insa exista o suma foarte mica de aproximativ 50-100 LEI. Atat eu (fiul) cat si mama mea suntem imputerniciti pe acest cont si putem face toate operatiunile mai putin inchiderea acestuia. Intrebarea mea este cum putem inchide acest cont fara a deschide succesiune deaoarece toate actele pentru aceasta actiune costa destul de mult comparativ cu suma existenta in cont. Va multumesc!