Binenteles in toate actiunile sale mama ar angaja un avocat.
Ar ajuta cu ceva daca mama copilului ar avea scrisori cum ca a incercat sa-l contacteze pe tatal copilului pentru a-i cere ajutorul material, scrisori care s-au reantors pe motiv ca destinatarul nu a fost gasit?
E posibila decaderea din drepturile parentale ale tatalui, sau ar putea fi o solutie alternativa avand in vedere faptul ca baietelul are ceva probleme de sanatate(un inceput de rahitism, stiu ca nu e grav, dar s-ar putea folosi de acest fapt?
Ati mentionat ancheta sociala.....asta inseamna o decizie negativa in privinta mamei avand in vedere locul sau de munca?
Prietena mea are mare grija de baietel, si-a dorit toata viata un copil, din pacate acum cativa ani a avut un alt baietel care a murit la cateva zile dupa nastere din cauza unor malformatii, deci va imaginati ca e de-a dreptul fericita acum si nu isi doreste decat sa elimine obstacolele care ar impiedica-o in acest moment . Problema e ca incercarea de a sta cat mai mult ziua cu copilul si in acelasi timp de a asigura o baza materiala suficienta pentru acoperirea necesitatilor, o obliga la alegerea unui loc de munca ce cred ca i-ar dauna in cazul unei anchete sociale...
Ar prefera actionarea in Romania din cauza costurilor mult mai mari care ar fi in Italia, dar de ce nu credeti ca se va trece de cel mult al doi-lea termen de judecata?
Multumesc tuturor pentru raspunsurile rapide.
Mai am o nelamurire insa(traiasca nenea google :hammer: ):
"Art. 430
Tăgada paternităţii de către soţul mamei
(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii."
Daca divortul a fost pronuntat cu mai mult de 3 ani in urma are vreo importanta?
Exista vreo consecinta negativa daca tatal natural declara ca a luat la cunostinta de faptul ca nu este tatal natural al copilului doar cu mai putin de 3 ani in urma, desi binenteles ca a stiut acest lucru din start ?
In cazul in care tatal natural este de acord cu initierea acestei actiuni, cam cat timp ar dura pana la sentinta finala ? Intreb acest lucru deoarece mama copilului se va intoarce la munca in Spania peste 2 - 3 luni si in cazul in care nu se definitiveaza procesul, ar putea delega pe cineva din cadrul familiei sau un avocat pentru a o reprezenta?
Mama ar dori schimbarea atat a numelui copilului, deci trecerea acestuia pe numele ei de fata, cat si "eliminarea" tatalui legal din certificatul de nastere al copilului.
As dori un sfat de la dvs. in legatura cu urmatorul caz:
Cuplu de nationalitate romana, necasatoriti, concep un copil care se naste in Italia. Pe certificatul de nastere al copilului sunt trecuti ambii parinti.
Tatal pleaca/dispare, nemaifiind vesti despre el de 2 ani.
Mama(prietena mea) doreste sa mai faca vizite in Romania dar nu poate pleca din Italia impreuna cu copilul pentru ca are nevoie de acceptul tatalui acestuia(care este de negasit, adresa din Romania sau alte modalitati de contact nemaifiind valabile).
Ce ar putea face in acest caz prietena mea?
PS. Ea lucreaza intr-un bar de noapte si isi pune problema daca locul de munca ar putea-o influienta negativ in demersuri.
Buna ziua, vin si eu cu o rugaminte pentru un sfat pentru urmatorul caz:
Prietena mea s-a despartit de sotul sau dar nu a inaintat divortul desi in fapt traiau separat. Dupa un timp a ramas insarcinata cu alta persoana si a avut un copil cu acesta.
Problema este ca la spital, in momentul cand a declarat copilul, (din nu inteleg care motive, dar fara rele intentii) a trecut pe certificatul de nastere ca tata natural fostul sot.
Insist asupra lipsei de rele intentii a mamei.
Au trecut 8 ani de atunci, intre timp ea a obtinut divortul ( nu stie sa-mi spuna, dar banuiesc ca in sentinta de divort i se acorda ei custodia copilului), s-a mutat in alta tara cu copilul si tatal natural al copilului, nu a primit si nu a avut niciodata pretentii materiale de la fostul sot, singura implicare a acestuia fiind cate o imputernicire notariala din timp in timp care ii permitea mamei sa iasa cu copilul din tara.
Deci in concluzie, in prezent copilul este pe numele fostului sot, mama a revenit pe numele dinaintea casatoriei si tatal natural nu are practic nici o legatura scriptica si legala cu copilul sau.
Prietena mea s-a intors pentru ceva timp in tara, a adus copilul la parintii ei, pentru a-l lasa la scoala in Romania si ar dori sa treaca copilul pe numele ei fara a mai implica in acest moment tatal natural in acte(in incercarea de a simplifica pe cat posibil procedurile).
Care ar fi procedurile pentru a face acest lucru?