avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie totala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie totala?

Buna seara.

As dori un sfat de la dvs. in legatura cu urmatorul caz:

Cuplu de nationalitate romana, necasatoriti, concep un copil care se naste in Italia. Pe certificatul de nastere al copilului sunt trecuti ambii parinti.
Tatal pleaca/dispare, nemaifiind vesti despre el de 2 ani.
Mama(prietena mea) doreste sa mai faca vizite in Romania dar nu poate pleca din Italia impreuna cu copilul pentru ca are nevoie de acceptul tatalui acestuia(care este de negasit, adresa din Romania sau alte modalitati de contact nemaifiind valabile).
Ce ar putea face in acest caz prietena mea?

PS. Ea lucreaza intr-un bar de noapte si isi pune problema daca locul de munca ar putea-o influienta negativ in demersuri.
Cel mai recent răspuns: Madipap , utilizator 21:29, 9 Ianuarie 2013
Actiune in instanta pentru acordarea autoritatii parintesti exclusive.
Daca copilul are cetatenie italiana si va aflati in Italia problema mie imi pare ca trebuie sa o rezolvati in Italia.Adica in Italia ar trebui sa va judecati.

Daca copilul are cetatenie romana si atat, ati avea sanse sa va judecati in Romania dar exista riscul sa nu recunoasca statul italian hotararea pronuntata de instanta romana.
In Romania nu se stie daca se va trece de primul sau de al doilea termen de judecata...
Fara avocat angajat in Romania nu cred ca aveti sanse si asa vor exista probleme mari pentru ca se va efectua ancheta sociala in Italia...


Binenteles in toate actiunile sale mama ar angaja un avocat.
Ar ajuta cu ceva daca mama copilului ar avea scrisori cum ca a incercat sa-l contacteze pe tatal copilului pentru a-i cere ajutorul material, scrisori care s-au reantors pe motiv ca destinatarul nu a fost gasit?
E posibila decaderea din drepturile parentale ale tatalui, sau ar putea fi o solutie alternativa avand in vedere faptul ca baietelul are ceva probleme de sanatate(un inceput de rahitism, stiu ca nu e grav, dar s-ar putea folosi de acest fapt?
Ati mentionat ancheta sociala.....asta inseamna o decizie negativa in privinta mamei avand in vedere locul sau de munca?
Prietena mea are mare grija de baietel, si-a dorit toata viata un copil, din pacate acum cativa ani a avut un alt baietel care a murit la cateva zile dupa nastere din cauza unor malformatii, deci va imaginati ca e de-a dreptul fericita acum si nu isi doreste decat sa elimine obstacolele care ar impiedica-o in acest moment . Problema e ca incercarea de a sta cat mai mult ziua cu copilul si in acelasi timp de a asigura o baza materiala suficienta pentru acoperirea necesitatilor, o obliga la alegerea unui loc de munca ce cred ca i-ar dauna in cazul unei anchete sociale...
Ar prefera actionarea in Romania din cauza costurilor mult mai mari care ar fi in Italia, dar de ce nu credeti ca se va trece de cel mult al doi-lea termen de judecata?
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Este posibil sa nu fie competenta instanta romana si aceasta sa fie marea problema.

Instanta va solicita o ancheta sociala indiferent ca se va judeca in Romania sau in Italia.

Problema cu ancheta sociala nu pot sa o relatez.
Dar, va pot spune ca se va efectua daca se va trece de primul sau de al doilea termen de judecata...
Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.


Daca va va fi incredintat minorul prin hotarare definitiva si irevocabila, atunci veti putea parasi tara fara a exista acordul de vointa al tatalui.


Totodata, instanta de judecata poate pronunta o hotarare care sa suplineasca acordul parental privind un minor, acordata chiar pe calea procedurii ordonantei presedintiale


Potrivit art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti, orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta de judecata.


Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Procura minor sergiuoctavian sergiuoctavian Buna ziua, Am o prietena care are un copil minor, nascut in Italia, dar nu a fost casatorita cu tatal copilului iar la nastere copilul a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)
Unde este dreptul minorului de 6 ani ? damatteo damatteo Prin hotărâre judecătorească minorul vine incredințat mamei , iar amândoi ( mamă si copil ) au rezidență in Italia . Se duc in România iar la ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa plec la munca in strãinãtate având un copil minor, fiind divorțatã de 3 luni Mariana231 Mariana231 Buna ziua , am si eu câteva întrebări , am divorțează in luna Martie 2013 si am custodia comuna asupra unei fetiței de 3 ani si jumătate iar in ... (vezi toată discuția)