avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate HRBP

Activitate HRBP

Buna ziua,
Avem trei angajati incadrati pe aceeasi functie ( acelasi COD COR).
Doi dintre ei au fisele de post identice, iar cel de-al treilea are responsabilitati in plus, respectiv in minus, dar si responsabilitati ca si ceilalti doi.
Cel de-al treilea invoca ca ar trebui sa execute aceleasi sarcini si responsabilitati ca si ceilalti doi, avand in vedere ca sunt incadrati pe aceeasi functie.
Cum ii putem argumenta, ca desi incadrarile sunt identice, fisele postului difera, prin urmare nu toti trei sunt responsabili de aceleasi activitati.
Pot argumenta cu un art. de lege?
Multumesc
Buna ziua,
Avem un angajat pe pozitia de sofer, care dorim sa efectueze si sarcini de mecanic, iar angajatul a acceptat, toate activitatile desfasurande-se in cele 8 ore de lucru.
Este legal sa nu ii modificam pozitia din sofer, si doar sa actualizam fisa postului ( sa adaugam si sarcinile de mecanic), sa intocmim o noua fisa de expunere la risc pentru eliberarea unei noi fise de aptitudine?
Mentionez ca angajatul are calificare si de mecanic.
Multumesc,
Buna ziua,
Pentru eliberarea adeverintelor necesare dosarului de pensionare, la cererea angajatilor, va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca am inteles corect, si m-ar ajuta mult si temeiul legal:
1) Dupa aprilie 2001, nu mai este nevoie de adeverinta care sa ateste salariile/ veniturile/ bonusurile angajatilor, deoarece acestea sunt deja inregistrate, lunar, la Casa de Pensii.
2) Inainte de aprilie 2001, se elibereaza adeverinta cu sporuri daca nu sunt trecute in carnetul de munca.
3) Sporul de vechime intre 01.04.1992 - 01.04.2001, se elibereaza adeverinta daca nu e trecut in carnetul de munca.
de asemenea
4) Sporul de vechime intre 01.04.1992 - 01.04.2001, nu se elibereaza adeverinta daca in carnetul de munca este trecut in limbaj de fractie.
Va multumesc
Buna ziua,
Avem un angajat care in data de 12 septembrie va implini 65 de ani, si care va avea la acea data, stagiul de cotizare de 14 ani si 6 luni.
Angajatul este pensionar din armata, dar a mai lucrat si in mediul privat, avand stagiul de cotizare de peste 15 ani in mediul privat, lucru care il stim din discutiile cu el si din CV-ul de la dosarul de personal, din pacate nu avem o copie a cartii de munca.
Compania doreste sa ii inceteze CIM-ul.
Putem sa-i incetam CIM-ul, de drept, pentru indeplinirea cumulativa a varstei si a stagiului de cotizare la data respectiva?
Multumesc
Buna ziua,
In momentul de fata acordam bonus de transport/ decontam cheltuielile de transport, pentru anumiti angajati astfel:
- pentru unii angajatii avem o suma fixa lunara, pe care o consideram bonus de transport, suma care este trecuta prin statul de plata, si la care platim toate contributiile;
- pentru unii angajati decontam suma, prin casierie, iar angajatii aduc documente justificative , bonuri de combustibil, la care nu platim contributiile;
- pentru restul angajatilor nu acordam acest bonus/ nu decontam cheltuielile.
Criteriul de alegere al angajatilor pentru care am decis sa platim acest bonus a fost legat de faptul ca exista lipsa de personal, si am facut-o pentru anumite pozitii considerate cheie, si ca locuiesc in mediul rural.
Avem insa, angajati din mediul urban care parcurg mai multi km pana la lucru, si nu primesc bonusul de transport, decat angajati din mediul rural care parcurg mai putini km pana la lucru si primesc bonusul de transport.
Ideea este ca nu avem stipulat in Regulamentul de Ordine Interioara sau in CCM acest lucru..
In momentul de fata s-a pus in discutie faptul ca acordam acest bonus discretionar, si ca este discriminatoriu.
Ce riscam in cazul in care un angajat ne reclama la ITM?
Ce riscam daca sindicatul ne actioneaza in instanta?
Ce ar trebui sa facem sa fim in legalitate cu acest bonus, care ar fi pasii de urmat?
Multumesc
Buna ziua,
Urmeaza sa angajam un cetatean bulgar caruia dorim sa-i asiguram cazarea. El isi va gasi apartamentul, va incheia contractul cu proprietarul, iar compania ii va plati angajatului costul chiriei sub forma de bonus/ prima, lunar.
Va rog sa-mi spuneti, daca penru aceasta cheltuiala, compania trebuie sa plateasca contributiile, este un bonus care se asimileaza veniturilor din salarii?
Va rog, sa ma ajutati, de asemenea, si cu legea unde sunt prevazute specifiicatii privind decontarea cazarii privind cazarea conform cazul meu.
Multumesc
Detasare
Urmeaza sa detasez un angajat la o alta companie pe o perioada de 6 luni.
Va rog sa-mi spuneti daca sunt corecti pasii pe care ar trebui sa-i fac , am omis ceva?
- scrisoare prin care se cere detasarea, de la firma la care voi detasa;
- scrisoare de acceptare a detasarii, de la firma care va detasa;
- decizie de detasare si suspendare a CIM, emisa de firma care va detasa;
- operare in revisal, de firma care va detasa;
- intocmire CIM pe perioada determinata, de catre firma la care am detasat.

De asemenea, indemnizatia de detasare, are o valoare minima dpdv legal?

Multumesc
"nu ar fi fost indreptatit" = ar fi simulat o boala, iar medicul i-a eliberat certificat de concediu medical.
Cum putem afla atunci cand aduce concediul medical pentru plata?
Multumesc,
Buna ziua,
Cum poate afla/ demonstra angajatorul, ca un angajat aflat in concediu medical, de fapt acesta nu ar fi fost indreptatit sa aibe concediu medical?
Mentionez ca avem un angajat care, aflat in cercetare disciplinara a anuntat ca va fi in concediu medical, dar este vazut in diverse locuri din oras, neprezentand semne ale unei boli.
Multumesc
Buna ziua,
In baza carui temei legal putem cere de la ITM dosarul de cercetare a unui accident de munca, cercetat de ITM, fiind cu invaliditate.
Multumesc