avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Activitate silviulake

Activitate silviulake

Va salut! tot nu imi este clar. La primul copil am beneficiat de acel concediu suplimentar avand cursul de puericultura absolvit. La al doilea copil (nascut in 2015) nu am mai putut beneficia de acest concediu. Totusi, am retinut cumva, ca anul trecut in 2018 s-a modificat ceva in acest sens. Intrebarea este, acum la al treilea copil, nascut in iunie 2019, pot beneficia iar de cele 10 zile extra avand cursul de puericultura ? Multumesc anticipat
Pentru cei care stau cu geamurile deschise pt ca e prea multa caldura (personal nu am vazut foarte multe cazuri) exista solutia simpla si ieftina de a schimba robinetul caloriferului. Cine este suficient de responsabil (si am intalnit cazuri) intr-un bloc fara repartitoare, cand nu are nevoie de caldura opreste caldura de la robinet.

O solutie simpla si ieftina, care nu ii afecteaza pe cei care doresc sa se incalzeaza mai mult, fara a te pasteuriza cand intrii dintr-o camera unde e cald in alta in care e rece si tot asa. Nu utitati! Majoritatea blocurilor construite pana in 90, nu au fost gandite cu incalzire individuala. Nu ma va putea convinge cineva ca nu am dreptate.

Din pacate, sutem prea saraci si de aici se trag mai multe. (gen la scara nush care se consuma jumate fata de scara nush care). O economie de aproximativ 300 de lei pe an/apartament pentru cei care folosesc1 calorifer 6 ore pe noapte (120 lei in loc de 200lei), fata de cei la care "duduie" caldura non stop.

Respect!
Cred ca nu ne-am facut intelesi bine. Caldura vine mai mult in cazul in care ai repartitoare dar doresti sa te incalzesti decat daca nu ai avea repartitoare.
Si faptul ca dvs. sau multi altii opresc caldura pe timpul zilei, pe cei care stau acasa ii afecteaza pentru ca trebuie sa se incalzeasca mai mult. (valabil in blocuri cu vechime de peste 10 ani, care nu au izolatii intre etaje sau apartamente conform normelor in viguare).

Cele bune!
Sogard2002 a scris:

Am studiat si eu situatia a doua blocuri identice si va pot da urmatoarele cifre:

Bl1, cu reapartitoare, ap 3 camere suma de plata: 190,66 ron, in conditiile utilizarii a set apartament 34% din luna ( adica calorifere incalzite aprox. 10 zile din 30)

Bl2, pausal, ap 3 camere suma de plata: 209,40 ron, utilizare set 100%.

Este adevarat ca in Bl1, sunt apartamente locuite care platesc doar tevile de trecere, si fac o economie de cam 400%, in timp ce altele platesc pentru 10 zile de caldura cat platesc altii pentru 30.

Concluziile le trageti singuri.

PS. Sa te feresca "Sfantul" sa ai copii mici in blocurile cu repartitoare!



Eu am copii mici :) insa ma bucur ca am blocul izolat din vara 2012 ! In aceeasi situatie sunt si eu d-le Sogard2002.
Pentru toti cei care sustin ca exista diferente intre apartamente ca unul se incalzeste intr un fel sau altul ca mai are calorifer pe tavan sau io stiu unde... diferentele sunt foarte mici in blocuri cu 50-60 apartamente. Si se poate face o situatie in momentul renuntarii la repartitoare, si se poate plati diferit.

Ganditi-va la alta situatie: cei care opresc caldura sau o pornesc foarte putin, adaugand si costurile comune, ajung sa plateasca 50% din factura de caldura NON STOP (adica 110-120 lei fata de 230 non stop). Cu siguranta caldura nu a mers 50% din timp!!!
Nedevarat!
In celalalt bloc, s-a renuntat la repartitoare si toate caloriferele in tot blocul au mers la maxim. Nimeni nu a oprit niciun calorifer. Au putut aerisii linistiti camerele.
Calculul dvs nu este corect oricum, pentru ca lasand caloriferele mai incet (gen nivel 3) caldura ajunge la repartitor oricum dar, fiind presiunea mai mica, caldura nu ajunge mai jos de acesta, deci tot eu pierd (repartitor inregistreaza caldura insa doar jumatate din calorifer este incalzit - calorifer fonta de acum 40 ani, curatat acum 6 ani. Cand e presiune maxima se incalzeste complet).
Din punctul meu de vedere, cei care nu locuiesc se debranseaza. Insa eu sunt "impiedicat" sa dau drumul la caldura pentru ca altfel as plati dublu fata de blocul vecin (acelasi bloc, identic, aceeasi suprafata... ba mai mult, blocul vecin nu este izolat si caldura tot vine mai putin).

Blocul in care eu locuiesc, (construit acum 40 de ani) nu a fost gandit pentru astfel de sistem de incalizre individual, nu exista izolare intre etaje sau intre apartamente si caloriferele au fost calibrate luand in calcul incalzirea completa (in tot blocul).

Pot fi de acord insa cu faptul ca unii si-au montat calorifere suplimentare... dar se poate face o verificare aditionala si se stabileste cine/ce calorifer are in plus fata de cum era acum 10 ani.

Daca aerul ar fi cu plata... cu siguranta multi ar respira mai putin ...
Sunt de acord ca unii nu au bani sa plateasca, insa multi economisesc din principiu... se lipsesc de confort, prefera sa umble imbracati cu 1 pulover prin casa si incaltati cu adidasi decat sa dea drumul la caldura (sunt mai multi in aceasta situatie decat cei care nu au posibilitati de plata).

Din punctul meu de vedere, daca apartamentul de jos nu se intalzeste, eu ar trebui sa fiu compensat intr un fel prin aceste calcule de repartitie. Si daca el s-ar debransa in conditiile renuntarii la repartitoare, eu macar as putea lasa linistit caloriferele sa mearga sa aerisesc cand doresc... samd)

Si totusi cum puteti explica ca in 2 blocuri identice, eu platesc cu repartitor caldura in Decembrie (cu 2 calorifere din 5 pornite si bloc IZOLAT termic) cam aceeasi factura cu cei din bloc neizolat si caldura NON STOP (renuntat repartitoare).
Blocurile sunt identice, cu 1 singura scara fiecare.
Eu, bloc izolat si 2 calorifere din 5 mers NON STOP - 200 lei caldura Decembrie
Celalalt bloc (neizolat dar tioate 5 coloriferele mergand non stop) 230 de lei caldura Decembrie.

Aberant as spune!

In cazul acesta, daca eu (bloc cu repartitaore) as fi lasat calorifere sa mearge non stop cred ca factura de caldura ar fi fost 500 de lei.

1) Aveti vreun sfat pentru mine cum as putea semnala aceasta aberatie la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice astfel incat sa am castig de cauza sa se regandeasca modul de calculatie ?

2) As putea pur si simplu sa nu mai declar consumul lunar si atunci automat administratia va aproxima consumul meu ca fiind 1,1 inmultit cel mai mare consum de pe acea coloana ?

Va multumesc!

Cateva alte detalii: bloc meu, 55 apartamente, IZOLAT 2012, aproximativ 25 dintre ele au incalzire aproximativ 100 lei dintre care 40 50 lei reprezinta citirea contorarelor si cosutrile comune. in mod normal sunt 20 - 21 de grade in casa daca merg caloriferele la minim (adica factura de caldura in jur de 120 130 de lei). Exista si contor de gaz in fiecare apartament.
Foarte interesanta discutie. Ati reusit sa aflati care este procentul aplicabil din norma 2010 ? Se aplica procentul din norma din 2006 ?
Ma intereseaza in mod expres aceasta situatie, intrucat in blocul in care locuiesc 17 apartamente din 55 au semnat pentru renuntarea la repartitoare.